Отритната от Европа, Грузия се обръща към Русия

Подобни процеси има и в други страни от бившия СССР
Обновена: 5 юли 2015 13:36 | 5 юли 2015 13:19,
217
Отритната от Европа, Грузия се обръща към Русия
Снимка: архив Reuters

На фона на забавените процеси на евроинтеграция Грузия се обръща към Русия независимо от разприте в миналото, пише Майкъл Бърнбаум в статия във вестник "Вашингтон пост".

"Едва ли някой е предполагал, че в тази прозападна страна, която преживя кратка война с Русия през 2008 г., Кремъл отново може да намери опорна точка. Но след като Западът препречи пътя на Грузия към членство в ЕС и НАТО след година конфликт в Украйна, проруските чувства в страната се увеличават", се казва в статията.

Лидери на бившата съветска република предупреждават, че Русия може да вземе надмощие, ако Грузия бъде отрязана от западните клубове. Въздържайки се да не провокират повече Русия, западните политици спряха да говорят за по-нататъшно разширяване на НАТО и на ЕС на изток в близко бъдеще. В образувалия се вакуум се настанява Русия, която неотдавна откри представителства на държавните средства за масова информация, които публикуват материали на грузински език. Освен това Москва увеличава инвестициите в енергийния сектор и други ключови отрасли.

Подобни процеси се забелязват и в други бивши страни от източния блок, допълва "Вашингтон пост" и цитира грузинския президент Гиорги Маргвелашвили, че "Русия работи активно да разшири влиянието си не само в Грузия, но и в останалия свят".

Авторът напомня, че на срещата на върха през май лидерите от ЕС се скараха по въпроса дали да предложат на Грузия, Украйна и Молдова перспектива за членство. Лидерите решиха да не го правят и също отложиха плановете за облекчаване на визовия режим за Грузия. Дипломати, запознати с обсъжданията, тогава обяснихапредпазливостта на ЕС с нежелание да се предизвикват ответни стъпки от Москва.

Германският канцлер Ангела Меркел, която е поела ролята на европейски събеседник с Путин, отрече възможността от източно разширяване в скоро време. Същото направи и президентът Обама. "Нито Украйна, нито Грузия са на път да станат членове на НАТО. В момента няма планове за разширяване на алианса", заяви Обама, припомня "Вашингтон пост".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До колиоабе колио ти тия глупости в някое ръководство за политическата учебна година от 1980г ли ги прочете бе? Произвеждали сме били 70% от содата каустик в световен мащаб :)))) Българската икономика е изкара 5 пъти по-силна от Япония :)
116
2
 
21
 
! Отговори
до 184 преди 8 години
Ти май въобще не си бил адекватен през 89 г. Това, което България произвеждаше тогава никога няма да може да постигне, защото е тотално ограбена и унищожена.
115
3
 
10
 
! Отговори
киро преди 8 години
Я си аресвах комунизму Оти бех равен с умните.
114
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ванга дали изобщо е знаела къде са Китай и Индия ?
113
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБастун, не заблуждавай хората! Тогава и покупателната способност е била различна. Визирам цяла Европа, която с носталгия си спомня. Средната работна заплата е била 3-4 пъти по-ниска от ФРГ, ако това са 35 безконтролно печатани долара, обезпечени с кръвта на хората от третия свят, то те са били предостатъчни, за да живеят хората нормално, а не в днешния престъпен свят по модел на САЩ.
112
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки нормален човек би припознал Русия, като месия, а САЩ и жалките им лакеи, като империя на злото. Свършиха наивниците по Света!
111
50
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам какво произвеждахме в повече до 89-та, но средната работна заплата беше (еквивалента на) 35 долара. Мерси за такава заетост. Сега сме свободни, а това е най-важното.
110
4
 
54
 
! Отговори
колио преди 8 години
До184 преди 89 реалната стоиност на рподукта произвеждан в българия е поне сто пъти по голям от сега ***.Тук се произвеждаше 70% от содата кустик в света,30%от персоналните компютри в света поне 10%от медта не пчелната,произвеждаха се автобуси,камиони,леки автомобили,битова електроника,пълна гама,перфектно изпреварило времето земеделие.Сега произвеждаме и политици ама никои не ги търси е само това произвждаме повече от преди 89.
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пфулъжа косой!
108
31
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БГ Преди 89-та произвеждахме два пъти по-малко, отколкото сега. А през 90-та направо нищо не произвеждахме.
107
2
 
47
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ЖАЛКО ,ЧЕ НИ ПРОПИЛЯХА 25 ГОДИНИ РАЗВИТИЕ,ПРЕДИ 89 ГОД.ПРОИЗВЕЖДАХМЕ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ГЪРЦИЯ,А СЛЕД 25 ГОДИНИ КРАДЕНЕ 5 ПЪТИ ПО МАЛКО.Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ТЪЪПЛЬО ЩЕ КАЖЕ,ЧЕ КАТО СИ РАЗРУШИШ КЪЩАТА,ДЪРЖАВАТА НЯМА ОТ КАКВО ДА ПЕЧЕЛИШ,НАДЯВАШ СЕ НА КОМШИЯТА,ДА ТИ ДАДЕ НЕЩО.ОТ ТОВА СПЕЧЕЛИХА,САМО РАСТИТУТКИТЕ,МУТРИТЕ И ДРУГИТЕ ТУТКИ,КОИТО РАБОТИХА ЗА ПАРИ,И КОРУПЦИОННИТЕ ПРАКТИКИ КОИТО ОЩЕ НЕ СА ЯСНИ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ.ДАВАМЕ ПАРИ НА ес, А ТЕ НИ ГИ ПРАЩАТ ДА СИ ГИ РАЗДЕЛЯТ НЯКОИ,Т.С. ЕС НИПРАВИЧОРБАДЖИИТЕ
106
44
 
7
 
! Отговори
UKRAIN-INFORM-BURO преди 8 години
Тез горе на снимката са грузинската Атака-*** недобити ***.
105
12
 
1
 
! Отговори
кубанская столица преди 8 години
Парцалани се обръщат към Россия. И закъде още? Вашингтонския партияни комитет се отказеше да тях помогне. Учите, българи
104
3
 
38
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Мдаааа, май нещата си идват на мястото........
103
7
 
53
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
Идва светлото евразийско бъдеще, България пак ще бъде свободна от чужди монополи и финансови вампири!Да му мислят народните изедници, дето 25 години се подиграват с българския народ, в коя западна държава ще емигрират и на кой клон ще висят, ако не успеят да избягат навреме.Здравствуйте, братушки, Болгария Вас любить и ждеть!
102
7
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ванга: Сега Русия се нарича съюз. Но ще се върне старата Русия и ще се казва като при Св. Сергий. Нейното духовно превъзходство ще признаят всички, включително и Америка. Това ще стане след 60 години. Преди това ще се сближат три страни Китай, Индия и Русия ще се съберат в една точка. България ще е при тях само ако бъде заедно с Русия и като част от Русия. Без Русия за България няма бъдеще.
101
1
 
10
 
! Отговори
Ухууу преди 8 години
До Пфуууу И Тиквата и комунист!
100
50
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - по добре, като *** в европа, отколкото губерния на русия!
99
5
 
48
 
! Отговори
до 170 преди 8 години
Ванга срещу Русия думичка никога не е казала, а напротив, предсказала е възхода им!! Та, .... лъжи по малко!
98
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джамахирията ссср винаги успява там кадето има другари та било преди г.редактори на опозиционни вестници като демокрация