Гръцкото Όχι изгори мостовете между Европа и Гърция

Преговори за нова помощ за Атина - все по-трудни, Шулц зове за хуманитарна помощ
Обновена: 6 юли 2015 10:23 | 6 юли 2015 07:00,
215
Гръцкото Όχι изгори мостовете между Европа и Гърция
Поддръжниците на позицията "Не" празнуваха по улиците на Атина. Снимка: Reuters

Германският министър на икономиката и вице-канцлер Зигмар Габриел заяви пред в. "Тагесшпигел", че вече трудно можем да си представим провеждането на преговори за нови програми за помощ за Гърция след гръцкото "не" на референдума, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас "изгори последните мостове, по които Гърция и Европа можеха да се придвижат към компромис", посочва Габриел, лидер на германските социалдемократи, които управляват в коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел.

Още по темата
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова тази нощ за хуманитарна програма за Гърция.

Трябва да уважим гласа на гърците, това е труден ден, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц във видеообръщение. Обещанията на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че гласуването с "не" на референдума ще подобри преговорните позиции на Гърция, според мен са неверни, коментира още Шулц.

Обещанията на гръцкия финансов министър, че банките в Гърция ще отворят утре и че парите ще бъдат достъпни още днес или във вторник, ми се струват опасни, коментира Шулц. Според мен с всеки изминал ден гърците ще изпитват все повече трудности, би трябвало най-късно във вторник, на заседанието на лидерите от еврозоната, да обмислим програма за хуманитарна помощ. Обикновените граждани, пенсионерите, болните и децата в забавачниците, не би трябвало да плащат цената за тази драматична ситуация, в която правителството въвлече държавата. Незабавно е необходима хуманитарна програма, заяви председателят на ЕП.

Европа трябва да приеме резултатите от гръцкия референдум, сега топката е в полето на Атина, заяви вчера германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс и ДПА."Оттук нататък гърците на първо място трябва да решат какви изводи трябва да се направят, така че сега топката е в полето на Атина", отбеляза той.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум нарече резултатите от вчерашния референдум в Гърция "достойни за съжаление" и заяви, че финансовите министри от еврозоната ще обсъдят обстановката утре, предаде ДПА.

Резултатите от гръцкия референдум са победа над "олигархията на Европейския съюз". Това заяви вчера лидерката на крайнодесния френски Национален фронт Марин льо Пен след публикуването на предварителните резултати от вота, показващи явен превес на гласувалите против предложените от кредиторите реформи, съобщи Ройтерс.

"Европейските страни трябва да се възползват от това събитие, за да се съберат около масата за преговори, да отчетат провала на еврото и строгите икономически мерки, и да организират разпускането на единната валутна система, което е необходимо за връщане на реалния растеж, заетост и съкращаване на дълговете", се казва в изявление на Марин льо Пен.

В ефира на телевизия БМФ лидерката на Националния фронт заяви, че "Еврозоната вече не е жизнеспособна", предаде ТАСС. По думите й, "ЕС се е превърнал в подобие на секта, занимаваща се с диктат, промиване на мозъци и шантаж". "Могат ли европейските народи да продължават да се примиряват с подобна ситуация? Референдумът в Гърция показа, че не ", изтъкна Марин льо Пен.

Късно тази нощ лидерът на опозиционната консервативна партия Nea Dimokratia (ND) Антонис Самарас подаде след поражението на партията му в референдума за или против предложението на кредиторите за реформи в замяна на свежа финансова помощ. 61,56% от гърците казаха „не” на предложенията на кредиторите на референдума днес, според частични резултати при над 80% от обработени гласове.

По този начин той поема отговорност за тежкото поражение на лагера „Да“, пише Investor.bg.

Същевременно Самарас призовава партньорите в ЕС да помогнат на правителството, ръководено от левия министър-председател Алексис Ципрас, за да се намери "жизнеспособно решение" за гръцкия дълг.

Самарас бе премиер на страната от юни 2012 г. до януари 2015 г. Временен нов лидер на партията ще бъде бившият председател на парламента Евангелос Меимаракис, заяви в интервю за местна телевизия Самарас.
Коментар за референдума в Гърция дойде и от Русия. Гърция, която масово гласува с "не" на предложенията на кредиторите на вчерашния референдум, направи крачка към излизанеот еврозоната, заяви първият заместник-министър на икономическото развитие на Русия Алексей Лихачов, цитиран от ТАСС.

Отхвърлянето на строгите икономически мерки, за което се обявиха гражданите на референдума, не означава автоматично излизане на Гърция от еврозоната, отбеляза Лихачов. "Освен това е очевидно, че в понеделник преговорите между гръцките власти и кредиторите ще бъдат по-активни. Но не може да не се разбира, че неделното "охи" е крачка към излизане от еврозоната", добави заместник-министърът. По думите му евентуалният отказ на Гърция от еврото ще бъде шокова терапия за Евросъюза, но в средносрочна перспектива ще оздрави еврозоната.

Той отбеляза, че предложените от ЕС мерки не биха могли да решат икономическите проблеми на Гърция, а само биха отложили решаването им в неопределена перспектива.

Резултатите от референдума свидетелстват за "силно доверие" на гръцкия народ към правителството на Ципрас и означават значително засилване на позицията на Гърция в преговорите с ЕС, заяви от своя страна шефът на външнополитическата комисия в Съвета на Федерацията /горната камара на руския парламент/ Константин Косачов, цитиран от Франс прес.

"Малко вероятно е ситуацията да премине в неконтролируем хаос, никой няма нужда от това /.../ но Ципрас ще се почувства по-сигурен в себе си на преговорите с европейските кредитори", добави Косачов.

Междувременно стана ясно, че заседание на еврогрупата ще има във вторник. В съобщение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се посочва, че тази нощ и утре той ще разговаря с18-те държавни и правителствени ръководители от еврозоната, както и с ръководителите на институциите на ЕС. Във вторник Юнкер ще направи обръщение по темата за Гърция пред Европейския парламент в Страсбург.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До SsБГ мисъл
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ханс ШмиргелНаистина ли вярваш ,че ГЪРЦИЯ е толкова зле,това да не ти е България
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До *** Е...има
146
1
 
5
 
! Отговори
Комаров преди 8 години
До bulgarianИма и по-тежки случаи, преди време четох пост от един студент, който съобщаваще че учи гръдска филология.
145
1
 
8
 
! Отговори
bulgarian преди 8 години
До РемаХей, научи български, пък тогава пиши коментари. Има точната буква в кирилицата -Ц-, а не тс -грътските. Оригинално на старогръцки, а не "оргинално на старогрътски".
144
0
 
3
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 8 години
#185, Реми, откритията не би трябвало да имат националност. Все някой, някъде, ще ги направи.А за Завети не ми говори, моля те! Нов, стар ... все измама и манипулация на простите маси!
143
0
 
3
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 8 години
Тези, които стигате до логичния извод - 25 години ли ви трябваха за това прозрение?
142
12
 
6
 
! Отговори
Рема преди 8 години
Не съм съгласен че откак съществува Гърция е паразита на Европа. Факт е че съвременната наука стои на основите на грътските математици и философи. Отделно Новият Завет е написан оргинално на старогрътски. Сега как живеят е друг въпрос. Но са дали много на света в миналото и това е факт.
141
2
 
11
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 8 години
Бай Иване, не е точно така. При гърците парите са И в народа. По-голямата част от заемите естествено е по джобовете на техните олигарси, а от някои пакети народа не е видял и цент.При нас до народа не стига и стотинка-НИКОГА, но плащаме заемите + гръцките!И каквото да говорите, сега пак ще им дадат. Просто магнатите им имат достатъчно пари, които са им осигурили лобита по разните парламенти, включително и европейския, и това е от векове. Откак я има Гърция/Византия/, те са *** на Европа
140
2
 
0
 
! Отговори
ТАСОС БУГАС преди 8 години
ЯССАААС ТРАКИИСКИ РУНГЕЛИ.НЕКА ДА ВЪВЕДЕМ ЕДНО ''ТРАКО''---ОТ ЕВРО ЩЕ МИНЕМ НА ТРАКО.
139
0
 
11
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Тия гърчоля нагазиха в нашето блато е са ке видят "Кон боб яде ли". Купони на корем /но без покритие/ и километрични опашки по магазините както и висене с часове за по половин леб, 300 гр. салам и половинка олио.
138
3
 
9
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 172. Напротив, *** са. Който взима и не иска да връща е ***. Имай предвид че тези дето им се възхищаваш толкова, като не си върнат дълга ще го плащаш ти, и аз и всички. Това идва ли ти на ума, а? Хайде сега пак кажи че не са ***! Аз съм против да плащам на гърците масрафите и се надявам че ЕС няма да реши да им налива нови пари или да им опрощава дълг, защото ще има масови протести. Ние българите разбира се ще си мълчим, но другите надали.
137
0
 
8
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 157:Въпросът ти е много интересен. Обаче, в момента, гърците са в цайтнот. А ЕС, доколкото схващам, мисли да бави топката. Варуфакис вече хвърли кърпата, макар и по византийски. Сега се чака, какво ще направи Ципрас. На гърците им трябват пари ВЕДНАГА - поне 10-на милиарда. А ЕС може нищо да не прави, освен да приказва красиви слова - това, което гърците правиха досега. Ще видим.
136
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 166:Явно са разбрали, че ви харесва.
135
0
 
13
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 172:Баш е ***! За трети път фалира държавата им за 1 век. Че и на отворени се правят и още пари искат.
134
0
 
13
 
! Отговори
Джуджо преди 8 години
След голямото Όχι" ще следва голямото ОХКАНЕ ! ! ! !
133
5
 
2
 
! Отговори
До 171 -- мисли преди 8 години
Драги, Вземи и виж какви са доходите в Африка и тогава говори.На практика доходите на българите са по-високи от това което "заклужават".С постоянно манкиране и правене на "качак" не очаквай по-високи доходи.
132
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОХI 28 Октомври 1940ОХI 05. Юли 2015Браво! Народ, а не ***.
131
1
 
8
 
! Отговори
до 170 преди 8 години
Значи ни се плаща, но всички пари ги пребира сутенъора?
130
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 170По доходи ние ВЕЧЕ СМЕ в централна Африка!!!!!Даже ни изпреварват!!!!!И тогава каква е ползата от членството ни в ЕС????