Какви грешки допуснаха противниците на Ципрас

FT: Не е трудно да се види защо той спечели референдума
Обновена: 6 юли 2015 20:27 | 6 юли 2015 20:09, Виктория Тошкова
57
Какви грешки допуснаха противниците на Ципрас
Снимка: Reuters

Не е трудно да се види защо Алексис Ципрас спечели референдума в неделя с голяма преднина. Много по-трудно обаче е да се обясни какво ще се случи сега, коментира The Financial Times.

Неговите опоненти както в Гърция, така и в Европейския съюз (ЕС) направиха редица погрешни преценки – както по-малки, така и фундаментални. Три са тези, които се отличават най-много.

Най-голямата грешка бяха ясно съгласуваните действия на няколко високопоставени представители на ЕС, които заявиха, че отрицателен вот ще доведе до Grexit. Един от тях беше Зигмар Габриел, германският министър на икономиката и лидер на социалдемократическата партия. Той дори повтори заплахата си веднага след обявяването на резултатите. Гърците вярно възприеха тези заплахи за опит за намеса в демократичния процес на страната им.

Новината от миналата седмица, че представители на еврозоната са опитали да спрат от публикуване последния анализ на Международния валутен фонд (МВФ) за стабилността на дълга, също не помогна. Докладът на МВФ разкри, че гръцкото правителство в крайна сметка е било право да иска облекчаване на дълга. Останалите страни от ЕС създадоха впечатлението, че искат да повлияят на референдума и дори не се постараха да прикрият това.

Втората грешка на кампанията в полза на положителния вот беше провалът да се обясни как спасителната програма ще работи от икономическа гледна точка. Това обаче не е дебат между кейнсианска и неокласическа икономика например. Гръцкият референдум обедини икономисти с много различни възгледи за това как е устроен светът, включително Пол Кругман, Джефри Сакс и Ханс-Вернер Зин. Няма реномирана икономическа теория, според която икономика, преминала през осемгодишна криза, изисква нов кръг от строги мерки, за да се постигне икономическо приспособяване.

Третата огромна грешка е арогантността. Привържениците на положителния вот бяха решили, че са постигнали своето. Подобно на британските лейбъристи преди последните парламентарни избори те разчитаха на проучванията на общественото мнение, които се оказаха изключително неточни. Най-оскърбителен е аргументът, че Grexit ще доведе до икономическа катастрофа, сякаш тя вече не се е случила. Ако си бил безработен вече пет години, с никаква перспектива за работа, няма значение дали парите, които не получаваш, са в евро или в драхми.

Незачитането на демокрацията и икономическата неграмотност са не само тактически грешки. Тези две „качества“ сега са останалите идеологически базови точки на това, което е останало от европейския проект. Гърция е тук, за да напомня, че европейският валутен съюз, по начина, по който е създаден, е фундаментално неустойчив. Това означава, че той или трябва да бъде коригиран, или в даден момент ще достигне до своя край.

Тогава какви са възможностите оттук нататък? Пределно ясно е, че постигането на нова сделка ще бъде още по-трудно. След отрицателния вот в неделя гръцкото правителство ще настоява на много различна сделка с по-малко строги икономии. То ще настоява, и с право, и на облекчаване на дълга, съответстващо на последните оценки на МВФ. Повечето германци сигурно няма да харесат подобна сделка. Всъщност вероятно единственият начин Германия да бъде принудена да участва в преговори за облекчаване на дълга е обявяване на дефолт. Няма друг начин. Тогава обаче възможността за Grexit ще е огромна.

Може би най-реалистичното решение в момента е споразумение, което покрива само рефинансирането на гръцката банкова система. Гръцкото правителство обявява дефолт на кредиторите си, а те спират да дават на Гърция каквито и да е пари. Това ще намали до минимум ангажимента на всички, но подобна договореност също е изпълнена с трудности.

И накрая, най-добре е да не мислим за Grexit като решение, което гръцкото правителство може да вземе. Това не е решение, което изобщо някой би могъл да вземе. Grexit е това, което ще се случи, когато всички останали възможности са изчерпани. А те в момента не са много.

Четете още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ала_БалаЗа ББ и ЦЦ (а и за станишевци гоцевци куневци догановци и воленциѝѝ) си прав.Ама и ПУТИН няма да се посвени да се облекчи в устата ти!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обичам тоя сайт!Обичам Виктория дето се е напънала та изплеска тази "статия"Обичам СССР и Путин!Искам българия да е в Новорусия а Гърция да е новия Крим
32
2
 
9
 
! Отговори
Ала_Бала преди 8 години
Просто Ципрас знае геополитическата цена на Гърция и я защити добре. Гръцките политици може и да са крадливи, но дават и на народа си. Погледнете пътищата им. Нашите магистрали построени от ББ са си изтърбушени отвсякъде. Крадат само за тях! Даже тоалетни няма, къде да се облекчиш. Най-големите крадци са ББ и ЦЦ!
31
5
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Анонимен 52Ама много интелигентно и обосновано изказване, "другарю"!В коя школа сте го учили ? С финес подчертава възпитанието и интелекта ви ...
30
3
 
4
 
! Отговори
Треа да знаеме преди 8 години
До Анонимен 49Извинете г-не,вие травестит ли сте?
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДоларът беше 0,93 лв (а не стотинки както ти, ***, пишеш) само в *** тикви на червените ***. Доларът струваше 2,50 лв 1980 г, 3 лв 1983, 5 лв 1986 и 10 лв 1989 г.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #35Kakva magura pres 80's, togava imashe korekomi ili kak se kazvaha. Do 1989 g dolara struvashe 0.93 stotinki, sled bai tosho veche beshe drugo.
27
4
 
3
 
! Отговори
Незначителен преди 8 години
До АнонименА пък аз не съм бил дете. Само необразован, без амбиции, интереси скот можеше да бъде доволен от този живот. Лагер, затвор. Долара беше 1:1 в лева. На черно при късмет - 2 лева. а за 3 можеше и без търсене. За тоблерончета и тик - так, с които сега магазините са хиляди пъти по - пълни от Кореком. Не ми хвали посредствеността и мизерията.
26
0
 
3
 
! Отговори
do35 преди 8 години
До Анонименkvi 6 leva be , tova be sled 1990 , predi 1989 masovo imache dolari po 3 leva
25
0
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
До Анонимен35 бях аз
24
1
 
3
 
! Отговори
do33 преди 8 години
До Анонименdobavi I 4e Lekar I zabolekar bezplatni I na super visoko nivo , koroni ot onova vreme dyrjaha po 25 godini , a Sega max 3 godini
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 32 и 33Къде ги купувахте тези евтини долари по 2,50 лв. На Магурата най-евтините бяха по 6 лв в края на оседемдесетте. За 33. Сметка от 4 лв е била само за телевизора. Скапаните съветски сандъци гълтаха ток като котлон.
22
2
 
4
 
! Отговори
do 32 преди 8 години
da , no s 200 leva se jiveeche dobre , znaech li , 4e kvartirata staq s dve legla na kitten be 1 lev , a v stariq nesebar 2 leva , 25 st kino , 50st futbolen ma4 , 30st birata , v zavedeniqta rakia s salata 1 lev
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Спонги Не лъжи хората - такъв курс на долара нямаше , достатъчно дърт съм за да помняБаща ми вземаше около 280 лв , маика ми около 140 сметка за ток 4 лв , вода 0.20ст -това е за месец , карта за 2 седмици на море 18 лв, бензин към 90 стПомня и претъпкания хладилникВсички имаха жилища и коли -вярно руски ...ама нови Знаеш ли колко беше безработицата - 0 % Сигурно е имало и гадости , но аз тогава съм бил дете ....50 ст. за училище и ми стигаха ,билет за кино 1 лв това са цените
20
5
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
До 30Дрън, дрън.В така прехваления социализъм нямаше нищо. И за сведение на по младите _1$ се разменяше за 6_12 лв, в зависимост от района и сумата.
19
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подведоха ни с разни деамократични ценности ....и сега 2015 година мин работна заплата стана цели 380 лв - 180 евро за месец те да живеят с такива пари , аз деца гледам !Само да ви кажа , че по времето на мразения социализъм 200 лева са имали покупателна способност на 900 сегашни евро , отделно имахме безплатно образование и здравеопазване изводите ги оставям за вас
18
4
 
18
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
НЕ ЧУХТЕ ЛИ ВЕЧЕ---ИТАЛИЯ СЕ ГОТВИ СЬЩО ЗА РЕФЕРЕНДУМ ПО СЬЩИЯ ВЬПРОС---ОТКАЗ ОТ ЕВРОПИЙСКИТЕ КРЕДИТОРИ----БОЙКО НЕКА СПИ
17
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С какво е по добро немското *** което бачка в ШЕЛ и взема 2000 евро заплата , от българския си колега които върши същата работаС какво е по добър немеца които бачка в Кауфланд , че взема 9 пъти по голяма заплата Писна ми от доминацията на големите държави ....как ме е яд че ни затвориха предприятията тези *** , за да произвеждат *** и да ни ги продават
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драги ха ха ха, колкото и да злорадстваш, гърците никога няма да станат мизерници като нас. Аз не ги обичам, нито ги защитавам. Но има една доста съществена разлика между нас и тях. В Гърция мнозинството от хората имат достатъчно пари и доста имоти. Това, че държавата няма пари е друг въпрос. Освен това гърците заслужават уважение за това, че не се уплашиха, не се оставиха да бъдат манипулирани и ограбени. А и нали демокрацията означава управление на народа. Ето това се случи на практика.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен , наи-накрая ЕС трябва да отвори очите си за държави като насНе го ли направи бързо -до 2 месеца ....резултата е ясен БРИКС и наи - накрая българина с достоини доходи Аман вече 25 години стягане на колани ...тои живота си мина