САЩ безпомощно наблюдават случващото се в Гърция

Америка има два интереса да предотврати GRExit
6 юли 2015 22:24, Елка Василева
375
САЩ безпомощно наблюдават случващото се в Гърция
Снимка: архив, Reuters

В демонологията на левицата САЩ са надменна свръхсила, за която могъществото и правото са едно и също нещо, която се меси в чуждите работи и ги моделира както си иска. Най-малко обаче това важи в Гърция. Авторите на конспиративни теории в СИРИЗА може да виждат неоимпериалистически заговори зад всяко дърво, пише Едуард Лус от "Файненшъл таймс".

Истината обаче е съвсем различна. Както правителството на Барак Обама, така и Международният валутен фонд (инструмент на глобалната финансова мощ на САЩ) бяха готови да обсъждат проблемите на Гърция с европейските й кредитори.

Ключовите фигури в правителството на СИРИЗА обаче направиха невъзможен живота за приятелите на Гърция. САЩ дълго призоваваха Европа да опрости част от дълговете на Гърция в замяна на преструктуриране, но напразно. По отношение на Европа САЩ не са силни и грешащи, а слаби и прави (*).

Могат ли те да използват по-ефективно средствата си за натиск? Отговорът би трябвало да е "да". САЩ имат два жизненоважни интереса да предотвратят Грекзит.

Първият е икономическият. Макар гръцката икономика да се равнява на тази на щата Орегон, а населението й да е колкото това на Охайо, пълен дефолт би отслабил растежа в основните търговски партньори на Америка. Освен че ще намали растежа на САЩ от износ, излизането на Гърция от еврозоната може да окаже влияние и върху световните пазари, като никой не може да предскаже как и до  каква степен. Рискът от разпространяване на последиците от Грекзит-а тегне над Федералния резерв на САЩ. Отговорът на най-важния въпрос относно връщането му към нормални лихвени проценти се крие в Егейско море.

Вторият интерес е геополитическият. Миналия месец САЩ убедиха ЕС да удължат санкциите срещу Русия с още шест месеца. Усилието, което употребиха обаче, беше по-голямо от преди.

Европейското обществено мнение гледа по-спокойно на руската заплаха. Чрез смесица от енергийна дипломация, дезинформация и други средства Владимир Путин се опитва да всее разединение. Досега той постига ограничен успех, главно в Централна Европа. Евентуален Грекзит обаче би улеснил задачата му.

Балканите са естествена мишена. Неопитното, но твърде самоуверено гръцко правителство изпитва привързаност към Русия, която Путин може да се опита да използва.

Възможно е Гърция да напусне еврозоната, но да остане член на ЕС - като Великобритания. Това би бил най-безболезненият изход. Възможно е да се отприщи и верижна реакция, която да доведе до излизането на Гърция както от ЕС, така и от НАТО. Никой не знае по кой път  може да поеме десталибизирана Гърция. Според САЩ най-добре ще е и да не научаваме.

Америка може би все пак може да направи нещо повече от това да продължи да бъде "доверен съветник" на Европа, макар обикновено пренебрегван.

Гърция дължи на кредиторите си стотици милиарди евро. В сравнение с това преките последици за САЩ биха били незначителни - няма да изгубят повече от дела си в заема от 24 милиарда долара, отпуснат на Гърция от МВФ. САЩ не биха имали повече ползи и ако подкрепят по-голяма помощ от МВФ. Ако Гърция беше в позиции да договори такава помощ, което е малко вероятно, Конгресът едва ли щеше да го одобри.

Освен това гръцката криза поражда екзистенциална заплаха за еврото - главния инструмент на европейската интеграция. За разлика от  Европа животът в САЩ след евентуален Грекзит ще си продължи както и преди. След като Америка не поема значителен финансов риск, защо трябва европейците да я вземат под внимание?

Отговорът се крие в миналото и бъдещето. Прието е да се смята, че основите на Европейския проект се полагат с Римския договор от 1957 г. В действителност началото му е поставено десет години по-рано в Гърция, когато изтощена Великобритания предава щафетата на САЩ. Без доктрината "Труман" и без поражението на подкрепяната от Съветския съюз въоръжена борба на комунистите в Гърция съвременна Европа можеше и да не види бял свят. Без плана "Маршал" за оказване на помощ европейският проект не би просъществувал.

Американските гаранции за сигурността на Европа не приключиха с падането на Берлинската стена. През 90-те години на миналия век именно САЩ сложиха край на унищожителната война на Балканите. На Вашингтон бяха нужни три години да накара водещите европейски сили да се включат. Но без американската интервенция сега Балканите можеха да са в руската зона на влияние.

Миналото може да е друга държава, но бъдещето може да е неприятно познато. Подобно на американския финансов министър Джак Лу, който прекарва безкрайни часове да призовава по телефона европейските си колеги да постигнат компромис за Гърция, министърът на отбраната Ащън Картър лети от една столица до друга, опитвайки се да обедини разтревожените от реваншистките амбиции на Русия. Той не може да се похвали с по-голям успех от Лу.

Повечето от страните в НАТО, включително Великобритания, безгрижно се отклониха от набелязаните 2 процента от брутния вътрешен продукт за разходи за отбрана на организацията. Причината за създаването на НАТО беше "да държи руснаците вън, американците - вътре, а германците - долу", каквато беше популярната шега. Промени се единствено германското основание.

По отношение на външната политика обаче Германия предпочита да си "стои долу". Въпреки анексирането на Крим от Русия миналата година нейният бюджет за отбрана е само 1,2 процента от БВП.

Възможно е събитията да вземат и по-щастлив обрат. Гърция може да преобърне нещата. Русия може да се откаже от набезите в Централна Европа. Ако нещата продължат да се влошават обаче, гласът на Америка ще трябва да звучи по-силно. Ричард Никсън някога предупреди, че САЩ не бива да се превръщат в "жалостив, безпомощен великан".

Думите му като че ли са казани за днешна Европа. В миналото САЩ бяха незаменими. Днес е твърде лесно да ги пренебрегнеш.

(*) Препратка към изказване на Бил Клинтън, според когото в несигурни времена е по-добре да си силен и да грешиш, вместо да си прав, но слаб.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1992г. Джордж Буш старши в интервю: Русия ще преодолее всички свои някогашни проблеми и ще стане още по зла и могъща, като добре ще запомни всички, които някога са я обидили...
168
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статия за *** западняци. Трябва да минат още 25 години, за да хващат шарани тук.
167
3
 
24
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
Типично тъпоумно-нагла американска статия, която ни обяснява как големият брат трябва да ни "оправи", естествено съвсем благородно и безкористно...
166
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедата е, че Царят е единственият европеец в България. Останалите сме или кандидат-европейци, или комплексирани простаци (виж например използваните в коментарите по-долу изрази).
165
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко нагло, типично по американски!
164
6
 
24
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Желязната завеса я спусна западът по инициатива на Чърчил, след прочутата му реч през 1946. Това е икономическа и монетарна блокада на която се подлагат соц. страните за да им спъне развитието и спре икономическия подем (СССР) от преди войната. Това са санкции и монетарен натиск върху стойността на парите, за да сме неравностойни и като заплати спрямо тях.Ако нямаше завеса, нямаше да има стена. Стената я вдигна СИВ в отговор на икономическата блокада. През нея на запад минаваха само г*золизци като тебе. Хайде Оди-сей ла*на, понеже това си знаеш от време оно когато славеше партията.
163
5
 
25
 
! Отговори
FELIX RESPVBLICA преди 8 години
А Краварските щати как смятат да си платят дълговете към целия свят ?
162
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И що ги мислят толкова щом като са богати и могат да грешат при връщане,правите и слабите ще трябва да се ослушват от разни вносители особено генерални щот на генералите ще връщат не на слабите обикновените,от слабите само ще скубят,така е било и така май ще бъде,200 години за 200 ракии ще се назландистват докат върнат демек си кажат,а на слабите правите бедните нищо или нещо ще покажат като фик,едно такова фиксирано навсякъде по планетата даже и марсианците го научиха и от форми човеци станаха.
161
2
 
9
 
! Отговори
Lora преди 8 години
САЩ и безпомощно. Много смешно :)
160
8
 
23
 
! Отговори
до одисей 1 преди 8 години
Другарю соросоиден ***,как осчетоводявате пред НАП,парите от НПОтата,да не сте в сивия сектор,ей?!!
159
0
 
12
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Прав си, доста гнусна душица и българофоб трябва да бъдеш, за да прокламираш идеите на дъртака.Но някой вземат в рубли,някой в долари,а някои и от двете,политическата проституция върви яко
158
1
 
16
 
! Отговори
11 преди 8 години
До Анонимен 229Вероятно защото са от редакцията? То други хора без всякакво достойнство останаха ли да пропагандират *** лъжи на дедо шорош?
157
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно,защо двата соросоида виждат изписани 350 коментара,след,като за нормалните потребители те са 228. Явно цензурираните също са пред тях,а дали не цензурират те?
156
5
 
21
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Американците като искат да правят политика - да вземат да си платят за нея. На Европа й писна да плаща политиката на САЩ. Така че: САЩ като искат - да сипват те пари в бездънната каца на Гърция... а не да дават акъл на Европа как да си харчи парите.
155
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атакистите и червените *** бълват ли бълват - цели 350 коментара за отрицателно време!Браво другари! Градете теория за основите на комунизъма и социализъма! Хванете по някоя друга рубла па откраднете някой друг държавен лев, че българите са глупави и вярват на евтина руска пропаганда! Сега ни е паднало да си върнем властта, че окрадохме всичко що имаше и трябва пак да вземем държавни дългове да строим държавни предприятия, които после да приватизираме!Напред другари, към преяждането НИ !
154
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
349 а защо смяташ че не е така както пиша не беше ли Путин твоя кумир който започна да реабилитира официално и на държавно ниво времето на комунузмаОдисей 1
153
4
 
18
 
! Отговори
Чоко преди 8 години
Тогава да дойдат и да изплатят гръцкия дълг. Това ще е най-доброто решение за всички. Те могат - ще напечатят долари и ще ги докарат до Брюксел с кораб.
152
4
 
20
 
! Отговори
до одисей 1 преди 8 години
Имам чувството,че ти не можеш да дишаш без комунизма и Русия,не ти ли излезе пяна на устата от реване: Руссссия,Путин,комунистите идат,ти се уврежда перисталтиката и трудно извеждаш от себе си натрупаните негативи. Вярвам,че вечер се преобличаш,като съветска пионерка и се обработваш със сърп и чук.Внимавай със сърпа,обикновено е остър,работи с ***,той е по-***,като за теб!
151
5
 
23
 
! Отговори
Соросоидна мечта преди 8 години
Веднъж попитали свинята:Каква ти е мечтата?Бунища да покрият равнината,Да се превърне в *** светът!Свинята ще познаеш по мечтата.В България тази мечта днес е реалност.
150
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стената в Берлин е в пъти по-малка от стената, която САЩ изгради между КНДР и РКорея, или стената между САЩ и Мексико, или стената между Израел и Палестина.