Бежанецът на Балканите – жертва на изнудване

Лошо е отношението в Сърбия, Унгария, Гърция, сочи доклад
7 юли 2015 21:00,
33
Бежанецът на Балканите – жертва на изнудване
Снимка: bgonair.bg

Хиляди бежанци, търсещи убежище, и мигранти, сред които деца, предприемат опасни пътувания през Балканите и стават обект на злоупотреби и изнудване от страна на криминални групи и властите. Това се казва в доклад на правозащитната организация Амнести Интернешънал. Според него системата на Европейския съюз за убежище и миграция се проваля и оставя хората без защита в Сърбия и Македония.

Докладът на Амнести Интернешънал се базира на проучвания, направени в Сърбия, Унгария, Гърция и Македония между юли 2014 и март тази година. Експерти коментират, че все повече уязвими мигранти и бежанци са оставени в законова задънена улица.

Проучването показва, че когато те са връщани на границите, се сблъскват с ограничения при достъпа до убежище и с липсата на сигурни и законни начини да влязат в Европейския съюз.

Зам.-директорът на Амнести Интернешънал за Европа и Централна Азия коментира, че като преминават през Балканите, за да намерят сигурност в Европа, бежанците стават жертва на злоупотреби и експлоатация. Мнозина са принудени да плащат откупи.

Някои от бежанците, с които правозащитниците разговаряли, казват, че са били връщани повече от 10 пъти. Докладът показва, че през миналата година само 10 търсещи убежище са получили статут в Македония и само един в Сърбия.

Тези, които са влезли в Унгария пък извън законово установения ред, често са задържани в претъпкани помещения при ужасни условия. През 2014 г. Унгария е дала убежище на 240 души, което е много малко в сравнение с броя на кандидатите.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:



Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
До Напомняне 28Веднага ти отговарям - само една шепа българи ходеха на работа в споменатите страни. Повечето от търсещите работа извън държавата се насочваха към западна европа и отвъд океана. Така че не ми плещи глупости все едно е имал "гигански" наплив от българи за резняшките страни хааа
22
2
 
1
 
! Отговори
Напомняне преди 8 години
Много е къса паметта на българите. Преди години когато Сирия, Ирак , Либия бяха богати и уредени държави колко българи търсеха връзки по министерствата за да отидат на работа там и да печелят долари!Сега когато същите тези хора изпаднаха в беда, станаха нелегални емигранти, хрантутници и терористи. Грозно, много грозно!
21
1
 
1
 
! Отговори
hhhh преди 8 години
sus kakvo sme dlujni na tiq bejanci zashto trqbva nai-bednata durjava da gi hrani da si zimame i teroristi vreme e evropa da se subudi
20
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то и преди нямаше човещина българина и сега няма само плямпате глупости в СИРИЯ има страшна война бедните хора търсят начин да оцелеят а какво да каже Турция само сирийци има 2500000 колко има в България 5 хиледи максимум
19
5
 
8
 
! Отговори
И ние преди 8 години
До Анонимен 12За жалост май и ние сме виновни за Сирия и Ирак.В Ирак открито воювахме, дадохме жертви от бойния състав и двама заклани шофьори. Щом са ни трепали, не ще да са се радвали много на българското присъствие.За Сирия май-май изпращаме оръжие.Тъжна картинка, което не значи, че трябва да приемаме всеки незаконно пресякъл границата. И те самите не щат да стоят тук.
18
2
 
7
 
! Отговори
history преди 8 години
Ако това е планирано , се получава нещо като търговия на роби в 21 век . Първо конфликти . После съблазнителни обещания от далече. И накрая кервана потегля. Пък и се забелязва как Европа много много не се трогва от това. За 2 дена НАТО може да спре този фарс.
17
7
 
15
 
! Отговори
сатър преди 8 години
боли ме швепса за тях. защо ли? защото 99% от тях са икономически а не политически емигранти. също както бяхме и ние преди години. всичко е за пари...ама за много лииииииии ???????
16
5
 
5
 
! Отговори
ani преди 8 години
До АнонименShto za glupavo izkazvane -nikoy ne gi e kanil, pitayte tyah - te pokanili li sa agresorite v svoite si strani....
15
6
 
4
 
! Отговори
history преди 8 години
Европа старее. Европа не желае да се самовъзпроизвежда а това е жизнено важно. Европа е съгласна да е всякаква но не и остаряла и взема драконовски мерки. Ценности , религия , люлка на цивилизацията и не знам си какво за Европа са неща чрез които тя търгува и в замяна се старае да младее.
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички тия незаконите да си останат по родните места и да се борят за свободата си , ама знаем кой е виновен за това нещастието на тези народи ,да си ги прибират по американските -индианските земи
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vasilii!Bez znachenie kakvi sa po narodnost horata ot snimkata, trqbva da im se pomogne! Bog da im e na pomosht na tiq neshtastni hora!
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правозащитната организация Амнести Интернешънал. е изградуна от терористи под прекритие.Кой е този нахалник който се разпорежда в чеждата чиния ? Безгранично нахалство. Това са корумпирани хора платени от багатите ***
11
4
 
25
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Виновните за тази хуманитарна криза са САЩ и те са длъжни да поемат хората, които сега търсят убежище по света. Както в Тунис, така и в Либия, Египет, Сирия, Авганистан, Ирак основните подстрекатели и подпалвачи на конфликти са САЩ. Международната общност е длъжна да назове нещата с истинските им имена и да потърси решение на въпроса, а не да оставя бедни, като България, страни да се оправят както могат. Нашето правителство трябва да ревидира отношението спрямо партньорите си.
10
1
 
19
 
! Отговори
АХ АХ АХ преди 8 години
Това са само тренировки. Истинските миграционни вълни тепърва предстят.
9
6
 
24
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Да минат през Мексико на път за америка като не им харесва тук впрочем престанете да ги наричате бежанци това не са никакви бежанци а хора търсещи по високи доходи
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На чии интереси са жертва бежанците от Сирия и Ирак ?Що Балканите са виновни . Защо не ги вземат истинските виновници !
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не ги е канил!
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tia shto biagat a ne se biat i ymrat za rodinata si ,marshi s marshi .
5
0
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Искрено се зарадвах като видях колко харесвания има първи коментар ! Има надежда значи ...не е загубено всичко !
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълно лицемерие. Отстрани съчувстват, но и те не ги искат в държавите им.