Гърция между GRExit-а... и релакса

"Вима": Играта на натиск продължава да е доста интензивна
7 юли 2015 11:30, Елка Василева
28
Гърция между GRExit-а... и релакса
Снимка: архив, Reuters

Трудни се очаква да бъдат разговорите за гръцкия премиер Алекис Ципрас на извънредната Европейска среща на върха в Брюксел днес, пише в. „Вима“.

Това, което се видя от подготвителното заседание на Европейската работна група, е, че според някои източници на него германски представител е поставил между другото и въпроса за Грексит /излизане на Гърция от еврозоната/, като е отхвърлил същевременно вероятността за мостово споразумение със страната.

Освен това като негативна се оценява и дискусията в управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която не бе одобрена допълнителна ликвидност за гръцките банки чрез механизма ЕЛА.

Още по темата

Допълнително пък бе решено да бъде намалена значително стойността на ценните книжа на гръцката държава, използвани като гаранции от гръцките банки. Макар че точният процент за това намаление не бе оповестено, източници твърдят, че то вероятно ще е в рамките на 45 насто.

Но дори това голямо орязване на стойността на гаранциите би могло да доведе до "подстрижка" на депозитите, ако се прецени, че банките се нуждаят от рекапитализация. Заседанието на ЕЦБ ще продължи и днес.

Сега погледите не само на гърците, но и на всички европейци са отправени към Брюксел, откъдето се очаква да бъдат взети решения за Гърция на срещата на върха на страните от еврозоната.

След съкрушителното "не" на едно безизходно споразумение, както то бе изтълкувано от премиера в неговото обръщение, днес Алексис Ципрас отива в Брюксел и с подкрепата на политическите лидери от опозицията /Нова демокрация, Потами и ПАСОК/, където той ще се стреми да постигне две неща: - първо, политическо решение, което да гарантира окончателното оставане на Гърция в еврозоната, като по този начин ще махне от масата за преговори и от първите страници на световните медии понятието Грексит; и второ, споразумение, в което Гърция ще се ангажира да вземе мерки, които да стабилизират икономиката на страната и банковата система и да гарантират, че бюджетите й за тази и следващите години ще бъдат балансирани с малки излишъци, които да растат с растежа на икономиката.

С този пакет от предложения, който се преценява, че ще надхвърли 8 млрд. евро до края на 2016 г., Ципрас ще поиска да бъдат покрити финансовите нужди на Гърция, за да бъде избегнат рискът от фалит, а също и решение за преструктуриране /облекчаване/ на гръцкия дълг.

Този пакет се очаква да бъде поставен на масата на Еврогрупата, която се очаква да заседава в 14 ч. днес, очаквайки от Атина не само предложения, но и конкретни действия от новия финансов министър.

В този тежък момент правителството има подкрепата и на деловите среди, които смятат, че "за икономиката сега повече от всякога е крайно наложително да бъде постигнато незабавно споразумение на Гърция с нейните партньори".

Информации от късно снощи показват, че членове на ЕЦБ са споменали за мостово финансиране, ако се потвърди склонността на гръцкото правителство да представи де факто предложения на срещата на върха днес.

Политически кръгове в Атина, които са в контакт с европейските си колеги, прогнозираха, че "европейците ще смекчат позицията си, ако Ципрас на практика демонстрира склонност за сътрудничество".

Противоречивите информации и преценки отразяват реалното положение с ликвидността, която цари около гръцкия проблем, както и факта, че играта на натиск от последните часове продължава да бъде доста интензивна, като в нея не е изключено нищо.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: ГърцияЕСецб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
В преди 8 години
Да де но в автобиографията на новия фин.мин. ясно пише че е бил член на комунистите в Оксфорд и върл антиглобалист, отделно е и човека съставил "икономическата" програма на СИРИЗА
18
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизмът означава терор. Ципрас и СИРИЗА с поведението си показват, че са демократи. Когато съставяше коалицията си, Ципрас не взе при себе си нито един комунист, въпреки, че в Гърция комунистическата им партия е много силна. И понеже у нас да наречеш някого комунист е обида/и с право/ тролите се нахвърлиха върху него с тази класификация.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OXIМай не е вярно това.
16
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешни европейковци!До оня ден викаха, че референдумът бил, който гласувал "ЗА" гласувал за евро, който гласувал с "НЕ", гласувал за излизане от еврозоната.Е, по тази тяхна логика излиза, че почти 62% от народа са гласували за излизане от еврозоната. Тогава що се натискат Гърция да остава в еврозоната, а не уважават референдума. Щото се мъчеха чрез натиск да променят същността на въпроса, а и да се уплашат гърците чрез затворените банки.Що така, бе брюкселски лидери!?
15
3
 
10
 
! Отговори
зора преди 8 години
Ще отпуснат нови заеми да си платят старите заеми. Парите ще се преместят от една банка в друга банка. През това време гърците трябва сами да си изработят хляба. Тука е ключа от бараката. Работакис, работакис, после сиртакис.
14
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас уж комунист народен герой горд елин, но не пипа с пръст гръцката олигархия която десетилетия укрива данъци. Само един гръцки корабен магнат може да напълни хазната с данъците които дължи. Но Ципрас не дава и дума да се каже за олигархията. Защо ли?
13
4
 
6
 
! Отговори
OXI преди 8 години
Глас народен, глас божи!
12
3
 
6
 
! Отговори
ONASSIS преди 8 години
Какви милиарди, на нас са ни нужни трилиони, трилиони.
11
0
 
1
 
! Отговори
Miro преди 8 години
До Анонимен 11хем си прав, хем не си.защо си прав е ясно на всички.но реално кредитите са за различни проекти, които .. поне на хартия.. трябва да доведат до повишаване на БВП.. без тези пари - няма как да стане...
10
5
 
19
 
! Отговори
Miro преди 8 години
до ИСТИНАТАне знам от къде получаваш информация .. сигурно от извънземните :) ... но гръцките държавни заплати и пенсии са около 4-5 пъти повече, от колкото е реалния бюджет на държавата за такива плащания... така че не знам кой е "изял" тези 300 млрд ама май са си самите гърци... та те не знаят какво е касова бележка.по официални данни в Атина има 350 частни басейна.. по снимки от гоогле - 13000... айде стига сте ги съжалявали.
9
7
 
12
 
! Отговори
гръцките соросоиди преди 8 години
Оказа се че и гръцките *** застанаха зад Ципрас(ако някой е чел статията).Е хората си имат качествени сорос ловинг пиипъл, а не като нас *** ***!Обединиха се в името на доброто на гърция, а вие само плювате срещу България...Заради такава долна каста като вас ние никога няма да постигнем нищо......поне докато сте живи..
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Погасяването на стари заеми с нови заеми води до още по-тежка задлъжнялост.
7
7
 
20
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Българските управляващи от началото на годината взеха 16 000 000 000 нов заем.-Пак не си разбрал. Парламентът гласува правителството да вземе заем за покриване на вноска по стар заем и за други нужди, но още не е взет кредит.Второ, ами как да си платим старите задължени? Борисов да тръгне с шапката и да се моли на всеки българин да пусне по някой лев ли?! Стига наивности.
6
6
 
9
 
! Отговори
а преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !Надай се *** за шепа рупли! Хахахаха.
5
16
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Еврогейският съюз започна своето разпадане. Факт !Змията обаче хапе най-силно, когато умира !!!
4
13
 
19
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
До БобиБългарските управляващи от началото на годината взеха 16 000 000 000 нов заем.Колко от тези пари отидоха при теб и народа ?Гръцкият народ не е длъжен да плаща заемите, които крадливи управляващи са взели от своите западни господари. По същата логика, ако нашите хрантутници продължат да взимат заеми трябва да се вдигнем и ние като гърците.Иначе един ден ще трябва и ние като гърците да плащаме заради продажните си политици.
3
8
 
22
 
! Отговори
555 преди 8 години
Гърците сами скочиха на пързалката, която с бясна скорост ги влачи към бързо и необратимо обедняване за десетки години напред! Ценните им книжа са обезценени с 45%, банките са затворени, ще орежат спетявания на всички гърци, няма повече финансиране от евробанката за гръцките банки... изобщо списъкът с негативи продължава да нараста с главоломна скорост.
2
24
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
До БобиМного ти е промито мозъчето, момко !Гърция не е получила нищо от Европа. Това е най-голямата манипулация. Парите уж дадени на гръцкия народ, всъщност са прибрани от корпорациите. 99% от тях са западни корпорации. Гръцкият народ не е получил нищо повече от това, което сам е произвел.Напротив ! Гърция е ограбвана по същия начин, по който сме ограбвани и ние.Разликата между нас и гърците е в това, че на тях им стиска да се противопоставят на Еврогейския съюз, а ние сме робско племе.
1
11
 
9
 
! Отговори
ха така! преди 8 години
Ще подстригват депозитите на гърците - това е добра новина за българите! Скоро ще се радват на български заплати!