Две жертви при сблъсък между изтребител F-16 и самолет в САЩ

Катастрофата е станала близо до малко гражданско летище
8 юли 2015 07:50,
13
Две жертви при сблъсък между изтребител F-16 и самолет в САЩ
Снимка: Архив Reuters

Двама души загинаха вчера при сблъсък на туристическия самолет "Чесна" с изтребител F-16 във въздуха над Южна Каролина, съобщиха американски представители, цитирани от Франс прес.

Пилотът на изтребителя е успял да се катапултира, преди самолетът му да се разбие, уточниха от военновъздушна база Шоу в Южна Каролина, към която се числи изтребителят. Пилотът е откаран в базата за медицински преглед, посочиха източниците. Местни медии съобщиха, че след катастрофата той е в съзнание и е в състояние да ходи.

Сблъсъкът е станал на 18 км северно от град Чарлстън, съобщи в комюнике Федералното управление на авиацията (FAA).

Федералната служба за разследване на транспортни катастрофи (NTSB) съобщи, че пилотът и пътникът в едномоторния самолет Чесна C150 са загинали. Самолетите са се сблъскали близо до малко гражданско летище в район, обозначен на авиационните карти като "военна оперативна зона".

Това е втори инцидент с F-16 в САЩ за две седмици. На 24 юни при обучение в щата Аризона се разби иракски изтребител. Иракският му пилот загина, припомня АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живял съм в Щатите и бях удивен от това, колко много граждански самолети от различни типове летят навсякъде, колко много летища имат. Голяма страна, това е обяснимо. Сигурно да си авиодиспетчер в тази страна е много трудна работа. Виновен е само военният пилот! С това оборудване да не засече малкия самолет! Или пилотът е бил абсолютен ***, или неговите диспетчери!
9
0
 
13
 
! Отговори
от 1 преди 8 години
4, имах предвид, че F-16 е тежък и бърз изтребител относително малката и лека като водно конче "Чесна".Моите уважения към уникалния световен рекордьор МиГ-25, но той вече доста отдавна не е на въоръжение и не се експлоатира. Заменен е от МиГ-31 и още по новия МиГ-31БМ.
8
12
 
1
 
! Отговори
JELEZEN OREL преди 8 години
Kakov go tarsi onq s Chesna-ta vav voenna operativna zona
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лошо че са загинали хора-дори и американци...инциденти се случват навсякаде-----но няма коментари които да злобеят--както злобеят *** при инцидент в Русия.Това показва,че *** са жалки и нещастни хора-избиващи комплекси тук и стараещи се,да заслужат стотинките си....
6
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз мисля, че са виновни ония руски бомбардировачи, които оня ден се мотаеха в неутралната зона близо до Фащ.
5
1
 
14
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Чарлстън е исторически и красив град, идват много туристи. А тия тъ-аци военните хвърчат навсякъде.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да те помете някой тежък и бърз изтребител...F-16 е лек изтребител. И не е чак толкова бърз - например Миг-25 от 60-те години е с 1/3 по-бърз.
3
0
 
15
 
! Отговори
Заглавие преди 8 години
Заглавието кърти!F16 какво е? Не е ли самолет?
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ, военна авиация, F-16, инцидент, военна оперативна зона...По всичко личи, че това е почеркът, оставен от дългата ръка на Путин!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как без риск за живота си да летиш с "Чесна" близо до малко гражданско летище, след като района е обозначен на авиационните карти като "военна оперативна зона" и всеки момент може да те помете някой тежък и бърз изтребител?