Юнкер със свит юмрук: ЕК е готова и за GRExit!

"Не може да се предотврати най-лошото, ако гърците не сторят каквото трябва!"
Обновена: 8 юли 2015 14:06 | 8 юли 2015 07:00,
189
Юнкер със свит юмрук: ЕК е готова и за GRExit!
Снимка: БТА

Европейската комисия е готова за всякакво развитие на въпроса, свързан с Гърция, включително за напускането на страната на ЕС и еврозоната, както и за оказването на хуманитарна помощ на Атина. Това съобщи на пресконференция председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който участва в извънредната среща на държавните и правителствените ръководители от еврозоната в Брюксел.

Той добави, че крайният срок за получаването на предложенията на Атина за нова спасителна програма изтича тази седмица. В неделя предстои извънреден Европейски съвет, в който ще участват ръководителите на всички държави в ЕС.

Още по темата

Решихме да свикаме Европейски съвет, защото събитията засягат също България и Румъния, които не са част от еврозоната, а и други страни от ЕС, поясни Юнкер.

Ако гръцкото правителство не стори това, което се очаква от него, не мога да предотвратя най-лошото, заяви Юнкер. Кои си мислят, че са те и кой мислят, че съм аз, попита той по адрес на гръцкото правителство, което нарече ЕК "терористи". Юнкер удряше с юмрук по трибуната, докато произнасяше тези думи.

Не можем да изключим черен сценарий, това е най-критичният момент в историята на ЕС и на еврозоната, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск, видимо развълнуван и притеснен. Всички в еврозоната искат да постигнем съгласие, да няма победители и победени. Ако не се споразумеем в срок, преговорите ще бъдат прекратени, възможен е включително най-лошият изход, в това число и банкрут, и срив на банковата система на Гърция, поясни той.

По неговите думи това е най-болезненият вариант пред гърците, с разностранни отражения, включително геополитически, за цяла Европа.

На заседанието е било решено до четвъртък сутрин Атина да представи своите предложения за преговори по нова спасителна програма. След това бързо ще бъде оценено от ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд дали предложенията са изпълними и приемливи.

Оставаме в готовност да направим необходимото за осигуряването на стабилността на цялата еврозона, допълни Туск.

След срещата на лидерите от еврозоната Жан-Клод Юнкер Въпросът коментира, че преструктурирането на гръцкия дълг може да бъде разгледан през октомври, ако преди това бъде изработена нова програма за подпомагане на Гърция.

Този въпрос може да бъде разгледан, ако към онзи момент страната изпълнява всичките си основни задължения към кредиторите, подчерта Юнкер.

Гърция настоява да бъдат опростени до 30 процента от задълженията й и да се удължат сроковете за изплащане на останалата част от тях. Дълговете на Атина възлизат на 315 милиарда евро - над 175 процента от брутния вътрешен продукт на страната, припомня ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКакво му е на Евразийския съюз и на БРИКС?--------Нищо му няма, но деньги нет.../напечатаните хартийки/
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Планът " Маршал ", за Германия ,след войната , един американец ми го обясни така : Америка влива пари в германската икономика , Но при условие , че Америка внася стоките си в Германия . И със самолетите довчера бомбандирали Германия , полетяват стоки ... Така доларите стават световна търговска обменна единица !И .. сега дойде Еврото ?- ще пребъде ли или ще се разпадне ? И Юнкер сви Юмрук :)
102
8
 
3
 
! Отговори
Гуруфакис преди 8 години
Пък ЕС е готов за разпад.
101
3
 
1
 
! Отговори
Мите Опилски преди 8 години
До ЧебурашкаПромит соросоиден мозък си ти, ЧОЧОРАШКА !
100
0
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
България и Румъния могат да заместят Гърция без никакъв проблем.
99
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да си много *** да наливаш пари в съдран чувал като Гърция. Мойте обвинения към ЕК са, че по - рано не сритаха тия нагли кучета извън еврозоната. Да вземат да направят реформи и да се види, че излизат от блатото и тогава да искат опрощаване на дълга. Очевидно те са прости *** с още по - прости интриганти политици. Ципрас не си спази НИТО ЕДНО обещание....комунистически демагог.
98
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в СССР са се самоизяждали, един мъж е имал 3, 4 жени и се гримират некъпани и по много, защото конкуренцията е голяма - рускиня ми го каза. Изчезващ народ. До 50 г, сам под 100млн, и Китай ще ги доунищожи до 25-30 млн, неизбежно е!
97
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧебурашкаС плана "Маршал" САЩ наливат инфлационни долари - на практика нищо не струващи хартийки - в Европа за да служат като разплащателно средство при възстановяването от войнага - да се плаща за строежи на пътища, мостове, сгради. Така доларът се инжектира в паричния поток на Европа ставайки част от иконимиката. Европа стана зависима от долара, а със същия успех можеше да си напечата собсвени хартийки - евродолари или както и да ги бяха нарекли, но нямаше да са зависими от САЩ.
96
12
 
13
 
! Отговори
До 150 преди 8 години
България е тясно свързана с ЕС в момента !!За добро или зло,това е факт !Излезем ли,гибелта на държавата е гарантирана !!Но човек с коефицент на интелигентност-едноцифрено число,нищо не може да го спре !!
95
4
 
13
 
! Отговори
До преди 8 години
До 149. Ти не се излагай. България си съществува от 2000 години, а ти си седнал да разправяш че щяла да изчезне ако напуснем Евросъюза. Глупости на търкалета.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТИГА ПРИКАЗКИ ВРЕМЕ Е ЗА ДЕЙСТВИЯ!!!!!!!!!!!
93
8
 
8
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
"Терористи" - ахахахахахахаха , Ципрас , Варуфакис и Цакалотос са герои ! Велика Елада !
92
12
 
6
 
! Отговори
СИВ преди 8 години
До ВасилевЪхъ, например превеликите български електрокари и мотокари, които ги купуваха западняците, за да ги претопят за самия метал.
91
9
 
3
 
! Отговори
До Василев преди 8 години
Няма,защото и да имаше,нямаше да има пазари за продукцията !!СССР не съществува,Василев !!
90
7
 
10
 
! Отговори
аванти пополо преди 8 години
Вчера Фидел Кастро е похвали Ципрас и героичния гръцки народ, днес се очаква това да направи Ким Чен Ир, а утре - другиден вероятно ще завалят поздравителни телеграми от Уганда, Гвинея-Бисау и Етиопия.
89
12
 
5
 
! Отговори
До 150 преди 8 години
Не се излагай!!Ние плащаме на ЕС,защото той ни осигурява съществуването в момента !За работната ръка съм съгласен,но кой,освен комунистите и техните пипала са виновни за това ?Връщане назад няма.Затова стига роптахте срещу ЕС !!Ако не е той,Бг изчезва от картата на света.
88
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами нали заплатите Ви на почти всички са от европейски фондове,европейски компании,европейски проекти и европейски инвестиции....Реално България плаща повече вноски на ЕС отколко получава. Европейските инвестиции няма. България е военна площадка на НАТО, никой не инвестира във военна площадка. Европейските компании които откриват работни места се интересуват само от евтината работна ръка, печелбите и продукта им се изнасят.
87
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре се подгответе за БРИКС.Ако вие не искате ,Русия и Китай няма да изпуснат Гърция.Ама после как ще се обяснявате пред американците не ми е ясно.
86
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Люксембурт има 3 400 милиарда (3.4 трилиона) външен дълг, на глава по 3.6 милиона, 3 500% от БВП. Външният им дълг е 35 пъти повече от БВП - такъв дълг никога не може да се върне - просто няма как да стане. Дългът на Гърция е 360 милиарда, 174% от БВП и 47 000 на глава от населението.
85
5
 
6
 
! Отговори
Ц преди 8 години
Интересно ми е всички,които подкрепят излизането на Бг от ЕС,от къде се препитават в момента ?Ами нали заплатите Ви на почти всички са от европейски фондове,европейски компании,европейски проекти и европейски инвестиции.Това,че са ниски ,се сърдете на комунистическия режим,който закопа България с изкуствения " охолен" живот,а не на ЕС !!!