Споразумението за иранската ядрена програма зависи от Техеран

Две седмици Западът и Иран обсъждат текст с обем 100 страници
13 юли 2015 17:13,
1
Споразумението за иранската ядрена програма зависи от Техеран
Снимка: bgonair.bg

Дългоочакваното споразумение за иранската ядрена програма още не е факт. След повече от 2 седмици преговори във Виена Западът и Техеран обсъждат текст с обем 100 страници, но все още няма консенсус по основни части от него. Според източници и от двете страни, те ще си стиснат ръцете най-рано в края на преговорите днес.

Едно и също послание, но с други думи – така представителите на Шесторката и тези на Иран описват преговорите от дни насам. Този път иранският президент Хасан Рохани използва фразата: "Може да изглежда, че сме се качили на върха, но не е така. Необходими са още няколко стъпки". Също така Рохани заяви, че ако споразумение няма, Иран е с чистата съвест, че е изпълнил дълга си.

Германски правителствен източник разкрива, че споразумението зависи от Техеран и готовността му да приеме последните искания на Запада. Берлин също не отрича възможността за негативен изход от преговорите.

Най-големите различия са в желанието на Иран ООН да свали оръжейното ембарго за страната веднага, както и достъпа на международни наблюдатели до ядрените съоръжения на Техеран и темпото на премахване на санкциите.

Междувременно лидерът на републиканското мнозинство в американския Конгрес Мич МакКонъл заяви, че той и колегите му ще разгледат евентуално споразумение много строго и не гарантират, че Конгресът ще му даде зелена светлина.

Вижте повече във видето на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не нападайте Иран