Отношенията между ЕС и САЩ са "дразнещи и досадни"

Според руския президент ЕС се влияе твърде много от САЩ
28 юли 2015 14:42, Бойчо Попов
135
Отношенията между ЕС и САЩ са "дразнещи и досадни"
Снимка: архив Ройтерс

От гледна точка на руския президент Владимир Путин Европейският съюз се влияе твърде много от САЩ в своите политически решения. А на журналистически въпрос дали в Европа е възможна нова война, в интервю за швейцарския телевизионен канал SRF Путин заяви: „Надявам се не. Но бихме искали да има една Европа, която да показва по-силно своята независимост и суверенитет“.

За Русия тясната координация между ЕС и САЩ е отчасти дразнеща и досадна. „Ако ние трябва да пътуваме до Вашингтон, за да обсъдим с европейските си партньори вътрешни работи, то това е малко странно", каза Путин.

Същевременно той защити новите оръжейни програми на Кремъл. В края на краищата по думите му САЩ едностранно са прекратили договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана, заяви Путин.

„Този договор бе основата на международната система за сигурност. Когато Съединените щати започнаха да строят своя собствена система за противоракетна отбрана, ние дадохме да се разбере, че ще предприемем ответни мерки, с цел да се запази стратегическият баланс на силите".

По думите му Москва е направила това, за да гарантира сигурността на Русия, но и на останалата част на света. Стратегическият баланс на силите дълго време е гарантирал мира в света и е предотвратявал конфликтите в Европа и света, добавя президентът.

От края на миналата година Русия има нова военна доктрина, в която НАТО се разглежда като заплаха. Влязлата в сила през уикенда доктрина за военноморските сили предвижда и разширяване на руското присъствие в Атлантическия океан и района на Арктика.

Междувременно в интервю за швейцарско радио Путин за пореден път обвини САЩ в груба намеса във външнополитически проблеми, с които Вашингтон целял да отнеме домакинството на Русия на Световното първенство по футбол през 2018 г.

Действията на САЩ спрямо ФИФА са недопустими, тъй като американците нямат правомощия да се месят в работата на световната централа, твърди руският президент. "Начинът, по който се води тази борба срещу корупцията, ме кара да се питам дали това не е продължение на битката за шампионатите през 2018 и 2022 г.", каза Путин.

Припомняме, че ФБР води разследване срещу футболната организация, чиято кулминация бе в края на май, когато бяха арестувани редица високопоставени служители на ФИФА. Това доведе и до най-големия скандал в историята на централата, който завърши с подаването на оставка на президента Сеп Блатер. Нови избори ще се проведат в началото на следващата година.  

Повече международни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 111Анонимни обикновен човек на повече от километър не може да различи нищо особенно ако е късоглед. Далекогледите могат да видят "НЕЩО" до два километра. От там на сетне ... само във въображението си. Точно за това полигоните за ПОКАЗУХА са не повече от 2х1 км размери. Машините стрелят пред трибуната и някъде в далечината нещо се взривява ама дали е това което трябва само "ХОРЕОГРАФА" знае. Въпрос към теб как ще демонстрираш ракета с обсег 80км в 2-3км акватория на залив?
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига повтаряйте само да правите трафик. Вчера я имаше същата "новина"...
64
5
 
4
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
Джиждето иска на няма ЕС, да няма ПРО, да няма НАТО....ех мечти мужишки
63
1
 
8
 
! Отговори
До 113 преди 8 години
Трябва да бъдеш линчуван .....ти си прекалено ***! Русия за последните години завзе един Крим .. а САЩ колко държави бе ? Включително и България ? ИД е протеже на САЩ бе ! *** п*дал ....трябва да бъдеш **** !
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 73 Стандарта на живот в Русия е пъти по висок от този в БългарияКолега, стандартът на живот, в смисъл на материалното, не е най-важното. Хората в Русия имат национални идеали и са готови, така, както и нашите деди през Балканските войни, да ги следват, загърбвайки Samsung и т.н. Това никой Новочовек няма да го разбере. /Който е чел повече, ще го разбере/
61
1
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До дядо ВангоОбама....но буш ще го изпревари..
60
1
 
5
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Даваме ли на деца под 18 години право да гласуват???? а позволяваме ли им да носят оръжие????.За държавите 1000 години са като за човек пълнолетие,просто още не-са узряли за да се репчат,те са си деца.Само държави над 1000 години трябва да казват какво да става,кога и къде.Истинските Велики сили са те- защото са устояли на много сътресения и са се доказали многократно.Така че Краварите да отиват в детската градина и да си играят на шикалки,Турците,Румънците и т.н.
59
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много много нещастно е джуджето.
58
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 1051. Конвенционално торпедо 50-60км/ч до 70-80км/ч скорост Управляемо по кабел или самонасочване до 25мили обсег2. Ракетоторпедо подводно неуправляемо(за сега) 300-500км/ч радиус около 10мили3. Комбинация крилата ракета 800-1500км/ч + малогабаритно торпедо 5мили обсег - реално най-бързия и далекобоен начин да стреляш срещу подводница - има варианти с базиране на подводница, кораб, самолет и може би хеликоптер но за последното не съм сигурен
57
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 99Оххх Умнико ако беше само отворил википедията и прочел малко щеше да разбереш:1. Кораба е последния мохикан от 1 поколение подобни кораби след него има още 5 поколения2. Растуб-Б е 3 поколение подобни ситеми има и по-нови3. Кораба и оръжията са произведени 1980 година...Така че ако ще говорим за стратегия то стратегията не на Брежнев в днешно изпълнение като ПОКАЗУХА на морски празник.
56
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 97Охх още един дето не може да смята.Умнико само хората от бедната прослойка и хората от Гетата които са основна цел на наркотърговците в САЩ са повече от цялото население на РФ. На всичкото отгоре значителна част от населението на РФ не са Атеисти и Християни, а хора от други религии които са още по-нетърпими към наркотиците от колкото чистите руснаци.Така че следващия път като тръгнеш да твърдиш нещо подобно ПОМИСЛИ, ПРЕСМЕТНИ и след това поствай.
55
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 92Още един дето няма си бъкел идея от оръжия. Въпросното нещо умнико е стрелба с РАСТУБ-Б комплексТова е комбинация от крилата ракета и торпедо за поразяване на подводници на голямо разстояние(до 80км при целеуказване от хеликоптер)Ракетата стартира с в ускорителя и след това във всеки един момент ракетата може да "Снесе" с парашут торпедото над подводницата а ракетата отлита още малко разстояние да не пречи на самонасочващото се торпедо когато падне във водата. Показуха се видя
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 91на първо място по употреба на наркотични вещества ..са Америка следва Мексико...на трето е Европа ...Русия е на 12 мяасто ...Китай на 8...
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 92 а Българските ракети никога не засичат ...щото ги нямаме...който не прави нищо той не бърка !
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 91де го прочете това с "твърдите " наркотици ...в Bloomberg, CNN BBC или Псаки го съобщи
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 88не забравяй че ние зависим от него а не той от нас ....на нас ни трябват руски туристи , на нас трябва да ни купуват селскостопанската продукция ....Така че като говори човека го слушай ...може нещо да научиш!
50
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахахах *** всеки ден в нови изказвания за САЩ и ЕУ. Да си гледа скапаната държавата и да не гледа насам. Добре ще се отървахме от (донякъде) от хватката на Русия, че иначе и ние потъвахме като Украйна.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 86Понеже си от българия предполагам че си на Хашиш и МАрихуана тогава !
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 77не се излагай пишеш простотий ...чети ..
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до АнонименНапротив - САЩ са тези, които едностранно нарушиха договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана.