"Газпром" похарчил трилиони за нерентабилни проекти

Руски печат: Концернът се готви за нови антирекорди
29 юли 2015 12:00, Елка Василева
38
"Газпром" похарчил трилиони за нерентабилни проекти
Снимка: архив, Reuters

Руският концерн "Газпром" изхарчи 2,4 трилиона рубли за проекти, които не се търсят, пише "Ведомости". Компанията се канеше да добие през 2015 г. над 615 милиарда кубика газ, но реалният добив ще е с една трета по-нисък - 414 милиарда кубика, прогнозира министерството на икономическото развитие.

Това е най-ниският показател в цялата история на "Газпром", изтъква вестникът и припомня, че концернът увеличава добивите от 2002 г. насам, когато на ръководния пост в компанията идва Алексей Милер.

"През 2015-2020 г. се очаква и да нарасне потреблението на вътрешния пазар", твърдеше тогава Кирил Селезньов, шеф на дружеството "Межрегионгаз", припомня изданието. Заместникът му Александър Медведев пък предвиждал да скочи потреблението на газ в цяла Европа. До 2020 г. то ще надхвърли 600 милиарда кубика и заради спада в собствените й добиви. Европа ще трябва допълнително да внася по 145 милиарда кубика, смята руският експерт.

Това са пропуски в оценката на търсенето, признава аналитикът Валерий Нестеров. Когато обаче са вземани решенията за увеличаване на добива, е било трудно да се предвиди, че ще се задействат едновременно толкова много негативни фактори - промяна в регламентите на европейския пазар, идване на нови доставчици, шистова революция в САЩ, конкуренция с независими производители в Русия, изостряне на политическата ситуация - изрежда ги руският наблюдател.

"Комерсант" също коментира спада в добивите и продажбите на газ от "Газпром", посочва Би Би Си.

Отслабват и позициите на мопонолиста на вътрешния пазар в Русия. Макар че потреблението на газ в страната през първото полугодие е намаляло едва с 0,3 на сто - на 240 милиарда кубика, делът на "Газпром" се свива в полза на независимите производители и най-вече на "Роснефт" - те вдигат добивите, уточнява вестникът.

Ситуацията в Украйна също влошава търговските показатели. Страната рязко намали вноса на газ от Русия. Миналата година 96 на сто от общите годишни доставки - 14,5 милиарда кубика, бяха реализирани именно през първото полугодие. За шестте месеца на тази година обаче "Газпром" достави на "Нафтогаз Украйна" едва 3,7 милиарда кубика, а сега доставките дори са спрени изцяло.

Русия очаква наесен те да бъдат подновени, но украинските власти смятат да купят през 2015 г. от "Газпром" общо не повече от 6-7 милиарда кубика газ. През 2013 г. руският монополист продаде на Украйна 25,8 милиарда, а през 2012 г. - 32,9 милиарда кубика. Сега обаче "се готви за нови антирекорди", допълва "Комерсант".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: РусияГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Алекс 33Развиващите се икономики в Азия и повишаването на жизнения им стандарт което неминуемо става ще изискват ЕВТИНИ транспорт и коли за обща употреба. Влаковете са между градовете, но с увеличаване на стандарта всеки ще иска кола дори и на старо. Преживели сме го тук в БГ.Европа и Америка ще минават на електро а Азия и Латинска америка на бензин.
26
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До БобиТи сериозно ли предвиждаш увеличение на горивата когато почти всеки автомобилен концерн се ориентира към електрически или водородни вдигатели?Колкото до конспиративните теории, след някоя година ще обясняваш пак с геополитиката защо не е станало така. :)
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиГолеми глупости си написал. Особено за Иран.
24
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Хора стига сме спорили - Няма да паднат цените на нефт и газ. Монополистите няма да позволят. Само погледнете какво става в близкия изток. ИДИЛ подбива цените ама страшно много. САрабия вече е срещу ИДИЛ, ИРАН също, ИРАК и Сирия заради територията им. Само Турция през която излиза евтиния нефт е на печалба, но САЩ ги натискат защото такава цена и за шистовия газ е нездравословна. А за шистовия чакаме първата или със сигурност втората еко катастрофа в САЩ за да ги отстрелят в съда зелените.
23
14
 
11
 
! Отговори
да-бе-да преди 8 години
Китай отново го начука на Путин и Русия. Преди седмица декларира че поддържа териториалната цялост на Украйна т.е. не признава анексията на Крим. Преди ден пък направиха официално заявление, че нямат никакво намерение да сключват военен съюз с Русия още повече ако той е насочен срещу трета страна. Третата страна разбира се е САЩ, който е основният търговски партньор на Китай. Силата на Сибир остана да се финансира само от Русия. Руските ура патриоти са попарени като попикано мушкато.
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кортежът, който изблъска пловдивско семейство по пътя си и ги заплаши с автомат, бил возел Председателят на парламента г-жа Цецка Цачева! Срамът е голям, защото освен жена и майка, най-видната леля от село Драгана се води и юрист.
21
7
 
8
 
! Отговори
до ББББбббббббббб преди 8 години
И харченето има край..ха..ха..После на *** ще му остане един изход-да вземе да се гръмне..ха..ха
20
12
 
7
 
! Отговори
Европеец преди 8 години
Всички проекти на Газпром са на един етап-етап"Мечта"..ха..ха
19
4
 
11
 
! Отговори
ББББбббббббббб преди 8 години
Имат харчат...това е...Нали това е принципа на пазарната икономика!!! Та и въпрос--нали Русия бяха фалирали-тотално...а сега щели да харчат нови пари за анти-рекорд!!!???!! Е как става така--хем ни говорите че са мноооого зле--хем ще харчат още....
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
UKRAUNA SKORO SHTE BADE RAZCLENENA NA SASTAVNITE I CASTI.
17
2
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Нали парите хвърлени за рушвети у нас са свършили работа,значи всичко си е в ред
16
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Московския Майдан ще е забележителен! Скоро!
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2.4 ТРИЛИОНА РУБЛИ Е 40 МИЛИАРДА ДОЛАРА!
14
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички знаят, че Газпрм не еникаквакомпания, а просто лост в ръцете на Путин за проправяне интересите на правителството. Забележете, не на Русия, а на управляващите.
13
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ведомости"?! Не чета и не коментирам *** издания. И на вас не го препоръчвам.
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нали бяха фалирали тея руснаци бе..............а сега щели да харчат още пари---нещо не се връзва--оплетохте се в лъжите си
11
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Северен поток е на загуба и никога, повтарям никога няма да се изплати. Затова в следващите десетилетия не се очакват никакви мегапроекти за газопроводи. Това южен поток, туски поток, силата на сибир и т.н. са приказки за лапнишаранковци дето си нямат понятие от икономика
10
3
 
6
 
! Отговори
неразбрал преди 8 години
До alexandroffза краварника ли говориш , че не разбрах ???
9
11
 
12
 
! Отговори
alexandroff преди 8 години
Закривайте я вече тая жалка бензиностанция. И без това скоро ще се разпадне с по-голям трясък и от СеСеСеРе.
8
2
 
5
 
! Отговори
мнеееее преди 8 години
До Анонимен 6 то хубо , ама що тогава ще строят нова тръба към германия земи една фабрика за стъкло примерно - трудно ще задоволиш енергийните и нужди с ветрогенератори