Египет завърши изграждането на новия Суецки канал

Целта е да увеличи приходите на 15 млрд. годишно
30 юли 2015 16:45, Анисия Иванова
8
Египет завърши изграждането на новия Суецки канал
Снимка: Bulgaria On Air

Египет завърши изграждането на новия Суецки канал. Проектът е най-амбициозната част от програмата на президента Абдел Фатах ал Сиси за възстановяване на икономиката след годините на политическа нестабилност в страната.

Компании от Обединените арабски емирства, Холандия, Белгия и Съединените щати се включиха в най-мащабния строеж на канал в света.

Вторият Суецки канал, наричан "канал на просперитета" и "символ на новия Египет", е с дължина 74 километра, а изграждането му струва около 4 милиарда долара. Целта на проекта е да засили търговията по най-бързия маршрут за доставки между Европа и Азия.

Каналът беше построен паралелно на изградения преди 145 години Суецки канал, който носи приходи за Египет от около 5 милиарда долара годишно.

Новият ще позволи двупосочното движение на големи кораби и би трябвало да увеличи приходите до 2023 г. на 15 милиарда. Той ще доведе до намаляване на времето за навигация на кораби до 11 часа от сегашните приблизително 22. Правителството планира да изгради международен индустриален и логистичен център в близост до Суецкия канал, който се очаква да съставлява около една трета от египетската икономика.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "Свят" в bgonair.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
до с преди 8 години
След като едни домати внасяме от Македония и Турция,какво очакваш.
3
4
 
17
 
! Отговори
ван дам преди 8 години
всеки гледа да изпоузва стратигияеската си позиция за нещо от което се печели,в бг имаше шанс една тръба да мине и те ни я спряха
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TOVA I BALGARIA GO MOGE.BALGARIA NAVREMETO IM PODARI ASUANSKOTO EZERO.
1
3
 
26
 
! Отговори
c преди 8 години
Хората с 8 милиарда долара изградиха канал, който ще им носи милиарди годишно. Ние прели години имахме 4 милиарда излмшък. Сега имаме 16 милиарда заем. Каво изгрпдихме? НИЩО! Магистралите, които строим, ги правим с пари от Европа.