Кои са верните фенове на Волфганг Шойбле?

Финландия се вижда в ролята на малкия и строг съюзник на Германия
30 юли 2015 10:40, Бойчо Попов
6
Кои са верните фенове на Волфганг Шойбле?
Снимка: Ройтерс

Когато новият финансов министър на Финландия Александър Стъб в началото на юни даде интервю на журналисти на покрива на посолството на родината си в Берлин, над него се развяваше флагът на друга държава от еврозоната - като знак за бъдещи размирни времена. Развяваше се не финландският син кръст на бял фон, а точно обратното: бял кръст на син фон. Висшите държавни символи на Гърция не можеше да се пропуснат зад Стъб - на покрива на съседното посолство.

Ясно е и посланието на финландския политик. „Финландия и Германия са в един и същ лагер в групата на държавите от еврозоната", каза Стъб, имайки предвид преговорите за дълговете на Гърция. Малко преди това той бе посрещнат от германския си колега Волфганг Шойбле на официално държавно посещение. "Нашите икономически политики и икономически философии са подобни", каза Стъб.

Едва ли някой можеше да си представи тогава в какъв Гордиев възел ще се озоват страните от еврозоната спрямо Гърция и една спрямо друга. Едва през април Финландия избра нов парламент. Стъб с неговата Национална коалиционна партия е в коалиция с дяснопопулистката Партия на финландците, които по-рано действаха под името „Истински финландци“. За първи път в историята на страната десните популисти идват на власт. Те винаги критикуваха решенията за предоставяне на нови заеми за Гърция, пише най-големият финландски всекидневник Helsingin Sanomat.

Но не само Партията на финландците оказва натиск в това правителство. Когато финансовият министър Стъб пристигна за решаващите преговори в Брюксел, той преследваше твърда линия. Знаеше, че в това не е сам, а ще има повече съюзници. Правителството в Хелзинки разчита на отричане не само от Германия, но и от Холандия и много страни от Източна Европа. Еднолично Финландия, с пет милиона жители, не би се осмелила да налага тази позиция, признава самият Стъб. Но когато германският му колега Волфганг Шойбле слага на масата темата за GRExit, това насърчи и по-малките държави членки да представят своите собствени строги изисквания в Брюксел.

Ето защо за Стъб бе безобидно да изпрати своето строго послание от Брюксел, което бе предназначено едновременно за европейските и финландските партньори в собственото му правителство. Като бонус Финландия попадна в международната преса с имиджа на малкия, но строг пазител. Колумнистите на много международни вестници спекулираха, че евроскептичната Партия на финландците може да упражни своето влияние. Министърът на външните работи Тимо Сиони, който е и председател на партията, обаче бързо отрече изпратения през уикенда слух, че партията му е заплашила с излизане от правителството, ако започнат нови преговори с Гърция за нова спасителна програма.

Преди седмица парламентаристите от еврозоната дадоха „зелена светлина“ за началото на преговорите с Атина и за мостов кредит. Във Финландия голямата роля при това решение се играе от т. нар. „Голяма комисия“ на парламента, която се състои от 25 депутати от всички фракции. Органът е минииздание на финландския парламент, то взема решения за финландската външна политика и дава на министрите правомощия за преговори в Брюксел.

Още през миналата седмица Голямата комисия даде и двете разрешения – за начало на преговорите и за мостов кредит. Но за Партията на финландците това бе болезнено, пише  Helsingin Sanomat. Соини нарече решението „избор между чума и холера“. Началото на преговорите е било одобрено само заради факта, че срив в гръцкото общество би представлявал проблем за сигурността на Европа. „Отдавна няма добри алтернативи“, заяви Соини. По думите му Гърция сега трябва да докаже, че е партньор, на когото може да се има доверие.

Финландската политика за Европа пое по нов път спрямо времената на проевропейски настроения Пааво Липонен в края на 90-те години и началото на новия век. От един северен отличник, който съвсем съвестно следва всички правила на ЕС, вече няма и помен. Финландия е една от страните, които настояват за засилване на националните правомощия. Още през 2010 г. страната настояваше за въвеждане на гаранции при втория спасителен пакет за Гърция в случай, че Атина не погаси задълженията си.

И макар че правителствената коалиция в Хелзинки се състои от трима партньора, по отношение на решаващите теми „Партията на финландците“ може да упражнява силен натиск. Тя е решена да наложи спептицизма на своите избиратели в политиката си.  

Темата за Гърция можете да проследите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
10
 
7
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Варуфакис има повече фенове от Шойбле, Меркел и Оланд взети зедно.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само Бялата Златка не е фен на Шойбле. Бялата Златка е фен на пурите и рублите.
2
17
 
6
 
! Отговори
Емил Николаев преди 8 години
Фенове на урода Шойбле: кадъната Куневица, Тиквата,мунчото Роско,"хубавото"Наде,*** Пасито, крадливкото Софиянски и....не мож ги изброи,все отбрани либерал-демокрадчета,масончета и призвани и избрани защитници и борци за западните"ценности"...
1
2
 
18
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Аз съм най-верният фен на хер Шойбле!