Нигерийски войници спасиха 71 пленнички на "Боко харам"

Жените чакали единствено смъртта си
31 юли 2015 08:04,
2
Нигерийски войници спасиха 71 пленнички на "Боко харам"
Снимка: архив, Reuters

Нигерийски войници са спасили 71 момичета и жени в боеве с групировката "Боко харам" в Североизточна Нигерия, при които са били убити няколко ислямисти, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на военните. Някои от пленничките казаха, че са били държани от ислямистките екстремисти повече от година. Една от спасените млади жени призна, че е чакала единствено смъртта си, тъй като джихадистите постоянно заплашвали жертвите си да ги убият.

Няколкостотин пленници бяха освободени през март, когато нигерийската армия обяви, че си е върнала контрола върху всички градове, превзети от "Боко харам". Екстремистите обаче продължават да извършват самоубийствени атентати и да нападат отдалечени села.

Нигерийското министерство на отбраната назначи нов командващ многонационалната армия, която се бори срещу "Боко харам". Министерството обяви, че генерал-майор Илиясу Исах Абах ще командва армията от 8700 войници от четири държави, базирани в столицата на Чад, Нджамена.

Новият президент на Нигерия Мухамаду Бухари обеща задълбочаване на сътрудничеството със съседните страни в борбата срещу ислямистките екстремисти.

Вчера Бухари приключи двудневното си посещение в Камерун, където разговорите му се фокусираха върху "Боко харам". Атаките на ислямистите прехвърлиха границите на Нигерия и принудиха десетки хиляди бежанци да бягат в съседните държави. Бухари заяви, че е позор могъща Нигерия да се нуждае от чуждестранни войски на своя земя, но преди да отпътува от Камерун отбеляза: "Никой от нас не може да се справи сам".

Бившият началник на генералния щаб на нигерийските въоръжени сили заяви, че нигерийската армия не разполага с финансови и материални ресурси да се пребори с ислямистите от групировката "Боко харам", предаде Франс прес.
Оглавявах армия, която нямаше нужното въоръжение и мотивация да се бие с невидим враг, внедрен сред местното население, заяви Алекс Бадех в прощалното си изявление.

Президентът Бухари уволни по-рано този месец Бадех и всички армейски командири, назначени от предшественика му Гудлък Джонатан.

С времето армията беше занемарена и все по-зле въоръжена, за да се гарантира оцеляването на някои режими, докато други режими, по съвета на някои чужди страни, умишлено намалиха личния състав на армията си и не я финансираха достатъчно, каза Бадех без да уточнява за кои режими и чужди страни говори.

Наличието в армията и други служби за сигурност на хора, които разкриват оперативни планове и друга секретна военна информация на терористите също направи борбата с "Боко харам" особено трудна, добави бившият началник на генщаба.

Алекс Бадех, който преди да бъде избран за началник на генералния щаб ръководеше военновъздушните сили, има зад гърба си 38 години служба в нигерийската армия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извинявам се за черният хумор, но само вижте какво пише на ремаркето......