Вдовицата на Литвиненко обвини Путин в убийство

Бившият агент бе отровен с радиоактивно вещество
31 юли 2015 22:08, Александър Попов
120
Вдовицата на Литвиненко обвини Путин в убийство
Марина Литвиненко. Снимка: Reuters

Вдовицата на Александър Литвиненко - Марина, и нейният адвокат Бен Емерсън обвиниха руският президент Владимир Путин, че стои зад отравянето с радоактивен полоний през 2006 г. в Лондон на бившия агент на руската Федерална служба за сигурност, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Владимир Путин е обвинен за това убийство на базата на солидни и преки доказателства", каза Бен Емерсън, адвокатът на Марина Литвиненко и на нейния син Анатолий.

Той нарече Путин авторитарен управник, който нищо не струва, но който се самовъзвеличава и страда от морални отклонения.

Адвокатът припомни, че Путин е наградил един от предполагаемите убийци на Литвиненко - Андрей Луговой и нарече това груб опит за сплашване на публичното разследване, което се води във Великобритания относно смъртта на Литвиненко.

След края на поредното заседание вдовицата на Литвиненко каза, че вярва, че истината най-накрая е била разкрита и че убийците и техните поръчители най-накрая са били демаскирани.

"Съпругът ми беше убит от агенти на руската държава и това престъпление може да се нарече първи акт на ядрен тероризъм по улиците на Лондон. Това нямаше да се случи, ако Путин не беше в течение и не беше дал своето съгласие", каза Марина Литвиненко.

Бизнесменът Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой, бивш таен агент, станал руски депутат от националистическа партия, са заподозрени от британската полиция, че са отровили Литвиненко в голям лондонски хотел на 1 ноември 2006.
След като пил чай с двамата, Литвиненко, е започнал да се чувства зле. Той почина три седмици по-късно от отравяне с радиоактивен полоний 210. Тази субстанция е изключително токсична и почти неоткриваема.

Русия отказва да екстрадира предполагаемите виновници, които отричат да са извършили престъплението.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
0
 
! Отговори
Бай уй преди 8 години
Полония изпуска силна радиация ,но от слабо проникващи алфа частици,тоест ако е в ампула или го държиш с ръкавица не е опасен но ако ти влезе вътрешно там си действа нон стоп.Хич не си мислете че джуджето психопат има някакви задръжки,,Един римски имрератор обсебил цялата власт беше завещал на света никога повече властта да не остава в ръцете на един човек
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз като не обичам путин и сталинистки му режим дето само знае да заплашва и мачка ,са какво той ли ще ме трови и ли сам да го направя а
58
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой си ти та да казваш кой е предател и кой не . Ти като защитаваш путин не си ли предател ,не предаваш ли собствената си родина и народ ,ми да те отровят и теб тогава
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЪДБАТА НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА РОДИНАТА Е ТАКАВА! ЕВАЛА И ДЪЛБОК ПОКЛОН НА ПУТИН ЗА СПРАВЕДЛИВАТА ПРИСЪДА, МАКАР И ЗАДОЧНА!
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОГАТО НЯКОЙ "ТЪЧЕ НА НЯКОЛКО СТАНА" НЕ МОЖЕШ ДА КАЖЕШ КОЙ ГО Е ЕЛИМИНИРАЛ...И ДРУГО- ЩОМ НИКОЙ ДРУГ НЕ Е ПОСТРАДАЛ ОТ ПЛУТОНИЙ ТАМ КЪДЕТО Е ПИЛ ЧАЙ. ЗНАЧИ ЧЕ НЕ Е ТАМ СЕ Е ОБЛЪЧИЛ...АМИ АКО Е ПРОДАВАЛ САМ ПЛУТОНИЙ НА НЯКОГО??? А ТАЗИ *** СЕГА СИ ТЪРСИ ПОПУЛЯРНОСТ.ЩОТО ЛИТВИНЕНКО ПРИ ТАКЪВ КРОКОДИЛ У ДОМА СИГУРНО СИ ИМАЛ НЯКОЛКО ЛЮБОВНИЦИ
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименDO 97 TOVA BESHE EDN ALKOHOLIK -***--S IMETO G .M.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PREDATELITE I VRAGOVETE TRIABVA DA BADAT UBIVANI
53
2
 
4
 
! Отговори
Василев преди 8 години
То и ние видяхме сметката на Уго Чавес, но никой не споменава това! Не разбрахте ли, че шум се вдига само когато ни е угодно!Агент Макклайн от ЦРУ
52
1
 
0
 
! Отговори
burzhua преди 8 години
napishete v yuotube: отец литвиненкo.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми да беше пил водка бе , а той чай та чай , на ти са чай !!!!!;)))))
50
4
 
9
 
! Отговори
АА преди 8 години
ДА СИ СИДЯЛ В РУСИЯ ТОЗИ ЛИТВИНЕНКА ЖЕНА МУ ИЗГЛЕДА ДРОГИРАНА
49
4
 
11
 
! Отговори
ААТО преди 8 години
ТО СТАВА СМЕШНО ЧЕ ЗА ВСИЧКО НАСВЕТА ВИНОВЕН ПУТИН
48
2
 
10
 
! Отговори
упс преди 8 години
До razgradski pop...Реално,меж.специалисти офицялно отхвърлиха тази теза.Казаха,че е достатъчно0,0000001 грама от полонийя в чая,за да заври за секунда водата и да бъдат смъртоносно облъчени всичките в този бар...А радиацията щяла да я има поне още 2-3 години....Тази история е нищо повече от храна за жълтата преса...и промивка на мозъци.
47
2
 
14
 
! Отговори
Цирк! преди 8 години
Нима във Велика Англия са останали само умопомрачение адвокати и положи бивши съпрузи на предателите на Родината си?
46
1
 
8
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
може би тук има някой, който да обясни...ако не е възможно радиоактивността на този полоний да бъде насочена като сноп, без да вреди наоколо, то тогава всичко живо в този бар (и даже около него) би трябвало да поеме тази радиация...но умира само 1 човек...как е възможно?
45
1
 
8
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Някои хора просто не знаят, кога да млъкнат! Фантазьори!
44
2
 
9
 
! Отговори
до 76 преди 8 години
За да се случи това трябва Русия ке падне,като Либия,Ирак и т.н.Дали ще стане това?Дали американското знаме ще се развее над Кремъл?Може,но само в мечтите на някои.
43
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълна лъжа. Путин не е ***,за да убие някой по толкова ефектен начин,че целия свят да го види. Британците го убиха ,както убиха и двойния агент Георги Марков. Путин ако искаше да го убие Литвиненко щеше да умре примерно от инфаркт или катастрофа,а не от полоний.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toy e prekalil sas konqka ;)
41
3
 
23
 
! Отговори
станев преди 8 години
А КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ДА БЪДЕ УБИТ ЛИТВИЕНК ЛИТВИЕНКО ? ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА НАЦ. ПРЕДАТЕЛИ СВЪРШВАТ ПО ЕДИН И СЪЩ НАЧИН ИЗКЛЮЧЕНИЕ ПРАВИМ САМО НИЕ В БГ