Чудо в Дания! Град без автомобили!

Транспортът в Нию ще е железопътен и ще има много велоалеи
3 авг 2015 17:52,
52
Чудо в Дания! Град без автомобили!
Снимка: bgonair.bg

Построяването на град без автомобили – тази цел са си поставили местните власти в датския град Орхус. В уникалното населено място ще живеят 15 хил. души. Изграждането му е част от стратегията за развитие на градовете, приета през 2009 година.

Градът без автомобили ще се казва "Нию", което на датски се превежда като "нов". Той ще бъде зелено предградие на Орхус, където с помощта на технологиите ще се търси създаването на по-силна връзка между хората и природата.

Транспортът ще бъде изцяло железопътен, като много силен акцент ще бъде поставен и на велоалеите.

Проектът включва и изграждането на паркинги в покрайнините, за да може жителите все пак да се разделят с автомобилите си и да могат да ги ползват при извънградски пътувания.

Строителството на квартала ще отнеме 5 години, а главен изпълнител е една от големите датски компании -  Tækker Group.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
14
 
! Отговори
Hristina преди 8 години
Източник на информация - неизвестен... не се ''чудете'' толкоз много. Там навсякъде си има велоалеи, жп-то им си е суперразвито и сигурно всеки втори датчанин ползва колата си да иде на работа. След като живея в самия Орхус, мога да ви кажа, че не съм чувала за такива планове. И ми е леко смешно от ''сензационността'' на тази публикация. Това, което правят там от няколко години, е реновиране и преобразяване. Но не и ''зелен град''. Технологии ще помагат между хора и природа ?! Странна работа...
23
1
 
14
 
! Отговори
S. преди 8 години
До коце фенаDachanite za razlika ot mnogo drugi strani sa mnogo aktivni i reagirat byrzo, shtom stava duma za islqmizym, bejanci itn. Problemyt v tozi konktekst e nai-silno izostren poslednite 2 godini moje bi i....skoroshnite parlamentarni izbori v Daniq pokazaha, 4e da4anite za razlika ot nas ne sa bezu4astni i naistina sami izbirat i gradqt bydeshteto si, tyi kato edna ot partiite s nai-mnogo glasove e to4no tazi, koqto postavq borbata s izlqmizma na dneven red i reformite na vratata
22
0
 
20
 
! Отговори
Hh преди 8 години
Nie sme si napravo v tretiq svqt ...Lele maiko,nakade otivat ne6tata
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета коментарите се убеждавам,че българите сме по-прости и от маймуните.
20
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като нямат *** в страната - има постижения :)
19
3
 
30
 
! Отговори
Ганьо от село Рупча преди 8 години
А изостаналият, назадничав, ретрограден БАЙ *** се фука с Мерцедеса си и хули тоталитарните управници, че за кола се чакало по 20 години. Когато цяла Европа се отказва от вонящите, димящи замърсяващи автомобили БАЙ *** им се кланя като на божество. Внася 30-годишните западни коли,бълващи отровен смог и канцерогени. И се фука с тях. После се чуди що са болни децата му. Простотията ГАНЬОВСКА няма граници, нито почивни дни!
18
3
 
31
 
! Отговори
пена преди 8 години
*** може да живее в мизери и мърсотия. *** може да гние в панелка и да си дава половината заплата за нафта. *** може да мре на 60 от рак на белите двобове. На *** и не му пука като всичките му деца са болни от астма. Но някой вземе ли ръждясалия голф на *** - лошо му се пише.
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много злоба, много нещо. Наскоро четох статия, в която се споменаваше, че българските градове са едни от най-замърсените в Европа. Заводите ни (каквото е останало от тях) са остарели и амортизирани, нямат нужните съвременни технологии. Автомобилното замърсяване е ужас, всеки "гражданин" вкл. и аз, като се качим в планината на чист въздух и ни се струва, че сме на друга планета. Почваме да се чудим какъв е този въздух и защо го няма в града. Така че - похвална е тази инициатива на датчаните!
16
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С радост бих живял в такъв град.
15
4
 
33
 
! Отговори
Бг иновация преди 8 години
Тия датчани са много назад със "зелените" иновации! Най екологични са градовете и селата без жители, и България води света по този показател. Вече имаме 564 "населени" места със по малко от 1 жител. НУЛА хора = НУЛА замърсяване! При тези темпове на намаляване на българското население, до 40-50 години Бг. ще е най екологичната зона в Европа.
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересен експеримент. Повечето хора си мислят, че взаимовръзките в живота са линейни и всичко е много просто. Махаш автомобилите и проблема ти е решен, ама в реалния живот връзките са нелинейни, минеш ли дадена граница и резултата е неочаквано лош. Интересно е какъв ще е въглеродния отпечатък от тази приумица, ама изцяло, не само на негова териториая защото 80% от материалите, уредите и колелата ще са произведени в Китай. А колите ще изчезнат, рано или късно ще се изобрети нещо по-добро.
13
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Викингите са една крачка напред.. както винаги.А *** се радва че ходи с голфу на работа. Нищо че целата планета страда от манталитета му.. нали за това бачка, да може да си бръмчи! По-висша цел от това и горнооряховската скара.. здраве му кажи!
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идеално жилище за пенсионерите. Ще си имат магазинчета да се редят на опашки, внуците ще им идват на гости лятото, на тях кола не им трябва за града, на някой по запазени велосипеда е ОК.абе има приложение, но ще видим какво ще излезе, от план до реализация прилика няма. :)
11
0
 
36
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Типично за нашенската журналистика ми се струва новината:Комбинация от калпав превод и търсене на сензация....Ще има,но само електроавтомобили-и само за общестените служби-полиция,БП,комунални и т.н...Идеята е за град без автомобили с вътрешно горене.
10
4
 
19
 
! Отговори
новия световен ред преди 8 години
Тъй ами - ако са в собствена кола как ще контролират хората??? Във влака е друго
9
10
 
24
 
! Отговори
факт преди 8 години
Град без камиони и автомобили не може да съществува! Бърза помощ - лекарите с велосипеди ли ще транспортират болните или ще ги возят в трамвая? Ами как ще зареждат магазините? Ами как ще се строи и ремонтира? Ами пожарната - и те ли ще ходят да гасят на велосипеди? А как ще доставят водата? Пълно е с фантазьори, които вярват в Дядо Коледа и в град само с трамваи и велосипеди!
8
6
 
20
 
! Отговори
циника преди 8 години
дааа, опазване на околната среда, велоалеи, забрана на автомобилите...датчаните явно са царе на умението с екокоректни практики да си изчегъртват варварската същност. Който го интересува да потърси в мрежата как се осъществява риболов по датски и ще види едни потънали в кръв тълпи, които с психопатски поглед колят китове на брега...Но иначе те са "загрижени":)))
7
3
 
26
 
! Отговори
Владо преди 8 години
И електромобилите не са решение - те, просто местят замърсяването от едно място на друго ...
6
12
 
20
 
! Отговори
факт преди 8 години
Град само с трамваи и велосипеди не може реално да просъществува! Датчаните скоро сами ще се убедят, че са направили една глупост. Далеч по-реално е масовото използване на електромобили, което решава 90% от проблемите с транспорта.
5
6
 
48
 
! Отговори
анти преди 8 години
*** народ, *** коментари. Всяко българско *** реши, че може да ходи до *** с кола. То затова градовете ни заприличаха на автоморги.