ООН планира изкореняване на бедността до 2030 г.

Договорени са целите за устойчиво развитие за следващите 15 г.
3 авг 2015 10:48, Елка Василева
16
ООН планира изкореняване на бедността до 2030 г.
Снимка: архив, Reuters

Страните членки на ООН съгласуваха целите за устойчиво развитие до 2030 година.

Очаква се документът от 29 страници, договорен снощи след близо две години преговори, да бъде утвърден на срещата на върха на ООН през септември.

Планирани са 17 цели за устойчиво развитие, които трябва да бъдат постигнати през идните 15 години.

Първата е "повсеместно изкореняване на бедността във всичките й прояви".

Усилията ще бъдат насочени също така към борба с глада, постигане на продоволствена сигурност и здравословен начин на живот, равенство между половете, достъп до надеждна и стабилна енергетика, както и устойчив икономически растеж, свързан със създаване на повече работни места.

За постигане на целите ще бъде необходимо да бъдат изпълнени 170 задачи в областта на социално-икономическото развитие, посочва ТАСС.

Новият дневен ред е основан на успеха, постигнат от Целите на хилядолетието за развитие - тяхното изпълнение позволи над 700 млн. души да бъдат извадени от бедността. Осемте Цели на хилядолетието за развитие бяха приети през 2000 година и включваха задачи за борба с бедността, глада, болестите, половото неравенство и осигуряване на достъпа до вода и хигиена.

Част от дневния ред е споразумението за борба с климатичните промени, което се очаква да бъде прието в края на годината в Париж.

Постигането на целите ще струва между 3,3 трлн. долара и 4,5 трлн. долара годишно като държавни разходи, инвестиции и помощи, отбелязват анализатори, цитирани от Ройтерс. За сравнение федералният бюджет на САЩ за 2016 година е 3,8 трилиона долара.

Световните лидери ще се срещнат на 25-27 септември в Ню Йорк, за да одобрят официално новите цели за устойчиво развитие. Преди началото на срещата пред събралите се ще говори папа Франциск.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OT NOVATA BUDGETNA GODINA NA VSIAKO ROMSKO SEMEISTVO NOVA KASHTA I 15000 LV GODISHNO ZA POKRIVANE NA MINIMALNITE RAZHODI.NE SA MNOGO,ZASHTOTO SINDIKATITE OPREDELIHA 2800 LV ZA 4 CLENNO SEMEISTVO,A NIE SME 10-12 CLENA.
11
0
 
6
 
! Отговори
ЧУМА преди 8 години
Пир по време на чума!Колкото повече ООН и всякакви НПО (неправителствени организации) се "борят" с бедността и войната, и колкото повече програни и стратегии изготвят, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ КРИЗАТА СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА. Едно време ни учеха какво е утопия. Е тяхното не е утопия, а чиста наглост. Но както се казва "Сит на гладен не вярва". Те програмите си ги изпълняват и се събират на някой курорт да си отчетат постиженията, а хората си гладуват и умират.
10
1
 
6
 
! Отговори
Дедо ви преди 8 години
Ако изкоренят бедността населението на планетата ще се умножи неимоверно за кратко време и пак ще се появи бедността така че по-добре да разчитат на естествените процеси в природата. Човечеството се развива на принципа по който се въдят плевелите - дай му добри условия и ще задуши всичко около себе си ... за пример чернокожите нации по всички континенти!
9
0
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
само 29 страници? от кога тия импотентни зубрачи и плямпала могат да се примирят с нещо под 1000 страници?
8
1
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 8 години
*** НИКОГА няма да се научат, че колкото и помощи да дават на бедните, те ще си останат бедни !!!Просто не е това начинът - И. Христос го е казал преди 2000 години (притчата за рибите), ама тия още не могат да разберат.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не им вярвам. Елитът има интерес от бедни региони. Няма как да стане оонето ми.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горките тракийчета.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 3Не се заблуждавайте.. бедни винаги ще има. За да има богати трябва да има и бедни. Такава е икономическата реалност. Дано обаче тези които бъдат обучени да имат повече шанс в реалната икономика на страните си. И дано да спрат да воюват, че скоро Европа ще отеснее и въпреки прокламираните свободи ЕС ще се капсулира натам са тръгнали нещата ...
4
0
 
16
 
! Отговори
Червонец преди 8 години
"повсеместно изкореняване на бедността във всичките й прояви"========С други думи и по примера на една друга идеология ни обещава светло бъдеще. Преди 17 години имаше фонд "Бъдеще за България", който обещаваше на децата ни "повсеместно изкореняване на бедността във всичките й прояви". Какво стана с него? Къде са парите ни? Защо винаги ни говорят и обещават в бъдеще време?
3
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най накрая ще забранят комунизма само той има нужда от бедни
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прекрасно! Сега остана да накарат и страните които ринат едни пари за военни да ги вложат в това вместо да избиват хората които мислят по различен начин да ги образоват.. Може пък тогава да вземат да станат излишни ... леле каква трагедия ще е ... Както някой беше казал ще ми се военните да продават техника за да вържат бюджета а училищата и болниците да имат всичките средства, които са им необходими... Ха дано ама ....
1
0
 
28
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Това е документ без никаква стойност, както и повечето, генерирани от тази импотентна организация. ООН повтаря съдбата на ОН, последното трябваше да осигури мира след Първата световна война.