Горчивият вкус на британското Елдорадо за мигрантите

Бежанският център на Дувър е същински затвор
4 авг 2015 14:10, Елка Василева
21
Горчивият вкус на британското Елдорадо за мигрантите
Снимка: Reuters

След хаотично и опасно пресичане на Ламанша стотици мигранти успяват да стигнат Обединеното кралство, но походът към мечтаното Елдорадо често приключва печално за тях - в бежанския център на Дувър, пише  Робин Милард от Франс прес.

Отбранявала някога пристанището, тази бивша крепост на близкия хълм е опасана с ров и високи заграждения, омотани с бодлива тел и снабдени с охранителни камери.

Същински затвор, центърът приютява 316 мъже, подали молба за убежище или получили вече отказ. Едни пристигат, други напускат всеки ден, но това се държи в тайна.

Сред мигрантите, които пристигат през тунела под Ламанша, скрити във фериботи или влакове, има и все повече непълнолетни - това тревожи местните власти, работещи пряко сили.

"До седмици ще привършим местата за настаняване, ако пристигащите се множат със същото темпо, както напоследък", заявява Пол Картър, управител на югозападния окръг Кент - той иска помощ от правителството, за да се справи с мигрантския приток.

Броят на търсещите убежище под 18-годишна възраст се е удвоил от три месеца насам - те вече са 605; за окръга това означава 5,5 милиона лири (7,9 милиона евро) допълнителни разходи.

Според сдружението "Компас фостъринг", търсещо подслон за младежите, за които няма място в бежанския център, броят на малолетните мигранти без придружители, подали молба за убежище, е нараснал петорно за една година.

През 2014 г. активистите са получавали месечно по 34 сигнала от местните власти, а сега - по 140. Става дума най-вече за момчета; най-малките са на 12 години.

Дълъг престой във временния център

Властите не съобщават цифри, но източник, запознат с нещата, заяви за АФП, че са задържани "над 100" мигранти, пристигнали с товарни влакове в началото на седмицата. А през последните дни мигрантите, струпани с хиляди на френския бряг, направиха хиляди опити незаконно да се прехвърлят на острова. Обикновено пък в бежанския център се пращат "било никой, било шепа хора", добави източникът.

Фотограф от АФП забеляза в петък на разсъмване двама мигранти на покрива на камион, напускащ терминала на "Евротунел" във Фолкстоун. Мнозина пристигащи в страната предпочитат да пропуснат хода с искането на убежище и да останат в нелегалност.

Търсачите на убежище и кандидатите за бежански статут са принудени да изчакват дълго време в центъра за настаняване, докато бъде разгледан техният случай. После властите изпращат мнозина в родината им или в онази европейска страна, откъдето са пристигнали.

Още по темата

"През повечето време тези хора са направо съсипани", твърди Рага Жибреел, която подпомага сънародниците си от Судан и Южен Судан.

"Те пристигат в друга страна - страна с различна култура и език. Изгубили са приятели и близки в Средиземно море", посочва тя пред АФП.

"Телата им понякога носят белези от удари, порезни рани и следи от куршуми", разказва Рага.

Сдружението "Кент рефюджи хелп" подпомага задържаните в дувърския център по-специално в търсенето на адвокати, които да ги представляват.

Според Пийт Кийнан - застъпник от сдружението, британската система "преследва" търсачите на убежище, като множи все повече административните спънки.

"Тази система, насочена срещу тях, се опитва да ги пречупи, за да се откажат и да се върнат в страната, от която са избягали", заяви той пред АФП.

"Съмнение тегне над тях отначало докрай; те рискуват всеки момент да направят грешна стъпка и кажи-речи да заковат капака на собствения си ковчег", добави със съжаление активистът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Германия в момента е страшно като излезеш на улицата и навсякъде забрадени и зачулени и някакви араби с по 2-3 жени. За щастие там още не са му изтървали напълно края заради силната полиция, но ако това продължава с такива темпове скоро и те ще се затрият колкото и големи да са като нация просто защото германките не раждат ами гонят кариера, а чужденците от тоя произход като дойдат и като видят помощите почват само деца да правят. Почти навсякъде има по някой мюсюлманин дето да работи.
13
0
 
14
 
! Отговори
курти преди 8 години
гледайтте филма децата на хората,това ни чака
12
0
 
20
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
Сега остава само да ги въоражат и всичко ще бъда както са го замислили!!!
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК - "отворено общество" много си прав.
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не са глупави тези - мигранти. пращат най напред децата си сами и след 10 години ще дойдат при тях родителите и цялата рода.
9
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не мога да рзбера само в Европа ли могат да емигрират - в Африка има и спокойни държави, а и половината Азия са от тяхната религия, но никой не сме чули да напъва за там! Е, сега стана, че Европа е един от най-опасните континенти!
8
4
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ако сега не се вземат драстични мерки, Европа е обречена. Италия продължава да ги дърпа с корабите си , но това не е хуманитарно дело , тове а високо платена дейност от която печели мафията и политиците, а не и народа.Тази мюсюлманса инвазия тегне като черен облак над Европа, мирише на една голяма гражданска война...жалко наистина за европейската цивилизация!
7
1
 
31
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Не бива така, нарушават им се правата. Искам всеки емигрант да го настаняват във вила на лазурния бряг.Къде ви отидаха евро-атлантическите ценности, бе ей островяните?
6
1
 
37
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Ако ЕС не втвърди политиката с-у емигрантите, да се готви за големи проблеми в най-близко бъдеще! Много бързо трябва да осмисли Демкрацията ако не иска да докара нова война на Континента! Нека да не забравяме - и 2-те Световни войни са предизвикани и започнати в Европа! Интересно как си представят интегрирането на цяла Африка в Европа!?! Изобщо дали си дават сметка какви ще са последиците!?!
5
3
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ислямистки твари ще нападнат и България, защото тъпата министърка се съгласи да ги приемаме...
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ах затвор нима? А реваха когато ние тука ги приютяваме. Къде е ЕС сега да смъмри Англия. Къде ама на дали
3
0
 
22
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
МДАА! ДС ТРИЕ НЕУДОБНИТЕ КОМЕНТАРИ.
2
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това изобщо трябва да се прекрати! Не може цяла Африка да се изсипе в Европа! Не сме длъжни да ги издържаме!
1
2
 
57
 
! Отговори
БХК преди 8 години
Не е коректно да се казва затвор. Затвор е място където те държат принудително, а те са отишли там доброволно.