Обесиха пакистанец, изтезаван като дете според адвокатите му

Близо 200 души са били екзекутирани за около половин година
4 авг 2015 14:03, Елка Василева
4
Обесиха пакистанец, изтезаван като дете според адвокатите му
Сестрата и братът на обесения Шафкат Хусейн. Снимка: Reuters

Млад мъж бе екзекутиран тази сутрин в Пакистан въпреки твърденията на неговите адвокати, че той е бил непълнолетен при ареста и че от него чрез изтезания е било изтръгнато признание за убийство, предаде Ройтерс.

Шафкат Хусейн е бил обесен призори в централния затвор в Карачи, потвърди служител в затвора. На негови роднини е било разрешено да го посетят за последно снощи.

Изпълнението на присъдата на Хусейн бе отлагано 4 пъти заради избухналите спорове дали може да се екзекутира лице, извършило престъпление като непълнолетно. Местни и международни правозащитници отправиха остри критики към пакистанските власти заради случая.

Пакистан наложи мораториум върху екзекуциите през 2008 г., но го отмени частично, а после и изцяло през декември м.г., след като при нападение на талибани срещу училище в град Пешавар бяха убити 150 души, повечето деца. Оттогава, за около половин година, в страната са екзекутирани близо 200 души. Само Иран и Китай са екзекутирали повече хора, казва международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл".

Проучване на Ройтерс показва, че само малка част от екзекутираните имат някаква връзка с екстремизъм. А юристите са единодушни, че правосъдната система на страната е дълбоко порочна.

Адвокатите на Хусейн казаха, че според училищни данни той е бил на 17 г. през 2004 г., когато е бил горен с цигари и ноктите му са били изтръгвани, докато признае, че е убил дете. Според семейството му пък той е бил на 14 г. Адвокатите смятат, че семейството не е регистрирало датата на раждането му.

Ройтерс отбелязва, че малко полицейски служители в Пакистан са обучени да провеждат разследвания и мнозина от тях често стават обект на обвинения, че измъчват заподозрените, за да изтръгнат признания. Служебните адвокати пък, назначени от съдилищата за онези, които са твърде бедни, за да си платят за добра защита, често не се явяват в съдебната зала.

"Следите от изгарянията с цигари още са на раменете му. Бил е дамгосван с нагорещено желязо по глезените. Тези белези още са там и можете да отидете и да ги видите", каза брат му Мансур пред Ройтерс в деня преди екзекуцията.

"Защо не получаваме правосъдие от правителството? Искаме справедливост. Настояваме процесът срещу брат ми да започна изцяло наново", каза сестра му през сълзи.

Майка им заяви, че семейството е научило за смъртната присъда на Хусейн едва след края на делото. Те били твърде бедни, за да платят 30 000 рупии (около 300 долара) на частен адвокат, който да го защитава. Тя могла да посети сина си в затвора само веднъж пак поради липса на средства и не могла дори да се прости с него преди екзекуцията.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Пакистанекзекуция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма перфектна система на тоя свят.Тоя терорист е отвлякъл и убил 7 годишно дете.Какво значение има дали е на 14 или на 17 години?Майката на обесеният дори не знае на колко години е.Дори не помни кога го е раждала.Ясно е кви са.Некви ***.Такива биват вербувани от разни терористични организации да ходят да гърмят бомби в болници рейсове и тн.През останалото време циврят за пари и разни организации за защита на такива *** им пригласят.
2
3
 
4
 
! Отговори
SS преди 8 години
Странна статия. Създава впечатление , че държавният апарат в Пакистан е от някакви много зли хора които едвали не се забавляват да измъчват и избиват своите съграждани, а населението от своя страна си трае и не се бонтува.Много ме съмнява, че нещата са представени реално и ми се струва, че в разказа липсват доста детайли.Никой на света не прави нещо просто така за удоволствие още повече ако то може да му коства много неприятности.Важният въпрос е защо е написана по този начин статията.
1
0
 
12
 
! Отговори
Темида преди 8 години
В България не е много по-различно, който има пари може да разчита на справедлив съдебен процес. Който няма пари кучета го яли!