САЩ ще лобира в Азия за трибунал на разбилия се Боинг

Ще вкарат антируската карта отново, опасяват се в Русия
Обновена: 5 авг 2015 10:12 | 5 авг 2015 09:50,
84
САЩ ще лобира в Азия за трибунал на разбилия се Боинг
Снимка: Reuters, архив

Печатът в Русия коментира съобщенията, че държавният секретар на САЩ Джон Кери ще разговаря с руския външен министър Сергей Лавров днес в Куала Лумпур. Предприел обиколка в Азия, първият дипломат на САЩ си поставя за цел и да развива диалога с Москва, пише "Комерсант".

Вестникът припомня, че Кери вече има среща с Лавров в понеделник в Катар и ще продължи разговора в Малайзия, докато там заседават външните министри от страните в АСЕАН - Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия. Освен регионални теми се очаква двамата да обсъдят и ситуацията в Украйна, добавя изданието.

Според "Известия", Лавров ще маркира пред Кери позицията на Русия по въпроса за създаване на международен трибунал по повод катастрофата на малайзийския боинг в Украйна миналото лято. Той ще е сред водещите теми на форума на АСЕАН, както и на започващата днес в Малайзия Източноазиатска среща на върха. Джон Кери смята да лобира пред участниците за създаване на такъв трибунал, блокирано засега от вето на Русия в Съвета за сигурност на ООН, пише всекидневникът.

Лавров няма да представи пред Кери нови аргументи в полза на руската позиция, посочва неназован източник на "Известия" от външното министерство в Москва.

"Миналата година Русия дейно прокарваше в Съвета за сигурност на ООН резолюция 2166, предвиждаща редица мерки, предложени на международната общност с цел обективно разследване на трагедията. Днес виждаме, че тези мерки се игнорират и не се изпълняват", заявява източникът.

Според "Известия", в Куала Лумпур САЩ "ще се опитат пак да вкарат в играта антируската карта, наредила се напоследък сред най-главните във външната политика на американците". "Всъщност катастрофата на боинга служи като инструмент за манипулации с общественото мнение и нагнетяване на антируски нагласи", твърди Владимир Джабаров от ръководството на външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент.

"Държавите от АСЕАН са под натиск от страна на САЩ, но не са толкова глупави, че да загърбят своите интереси. Те схващат, че разследването на катастрофата добива политически цвят", разсъждава Леонид Калашников от външнополитическата комисия в Държавната дума. По думите му, "целта е (. . .) да бъдат закарани без основания в някакъв трибунал включително лидери на Русия" и азиатските ръководители осъзнават, че "може да са следващите в този трибунал".

Темата за трибунала обедини опозицията в Русия, отбелязва "Независимая газета".

В интернет стартира акция в подкрепа на инициативата за трибунал, която бе блокирана от Русия в ООН. За съдебна процедура призоваха вчера и руските опозиционни лидери. Те подкрепят идеята въпросът да се прехвърли в съда, тъй като вината според тях е на руските власти, пише вестникът.

Мрежовата акция била лансирана от Александър Шчербаков, активист на гражданския проект "Свободна школа за съпротива". Той предложил на потребителите на социалните мрежи снимки с текст "аз съм за трибунал по повод боинга" и хаштаг #MH17 и #RussiaForTheTribunal.

Щом държавата, включително от твое име, налага вето, а ти не си съгласен някому да се размине смъртта на стотици невинни хора, трябва да заявиш тази позиция, обяснява пред изданието Шчербаков. Първи откликнали руски емигранти в Украйна - застанали на Майдана, централния площад в Киев, с плакат "Руснаците искат трибунал за боинга".

"Независимая газета" установи, че искането за трибунал е консолидирана позиция на цялата демократична опозиция в Русия, се казва в статията. Лидерът на партията РПР-ПАРНАС Михаил Касянов например заявил пред вестника, че боингът вероятно е бил свален без умисъл, но случаят "трябва да се разследва от съответните институции на базата на ООН".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Съд за ппрестъпницит преди 8 години
руските агресори трябва да си получат заслуженото и да си платят за това.*** на съд като военно престъпник!
65
1
 
5
 
! Отговори
Супер тролинг преди 8 години
МИД на РФ публикува доклад на сътрудници на посолството на СССР в Япония, който те са изготвили в резултат на своето посещение на Хирошима и Нагасаки след американските атомни атаки. Уникалният исторически документ е изложен в свободен достъп.
64
0
 
0
 
! Отговори
Русия преди 8 години
Е и като ни притиснат какво?НИЕ МОЖЕМ ДА УМРЕМ ЗА РОДИНАТА!Но ще ви треснем ракетите право във въшливия трибунал и после си разследвайте на оня свят на воля!
63
0
 
4
 
! Отговори
Супер тролинг преди 8 години
68, аман от жълтороти птичета, смятащи че хора (Франц Клинцевич) родени 1957 година са изкуфели дъртофелници.
62
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Супер тролингРуснаците винаги са били специалисти в реваншизма, както и в своето лицемерие.Колкото до съюза на ветераните те нямат думата, времето им отдавна е минало.Аман от изкуфели мозъци, които рекламират простотиите на други изкуфели дъртофелници.
61
1
 
8
 
! Отговори
Супер тролинг преди 8 години
Руският съюз на ветераните има намерение да помоли МИД на РФ да апелира за създаването на международен трибунал по бомбардировките на Хирошима и Нагасаки в края на ВСВ.Инициатор е Франц Клинцевич.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
sled aziatskia tribunala idva red na arabskia, a tam ima kakto pove4e izbiti, i to nevaorajeni, kakto i mnoooogo ama mnogo petrol i gasta ste ima da gledame tribunali i da pisem: parviat be c Nuernberg....
59
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия отново е изоставена сама като гремка на цедилка.Никой не желае нито да им признава реСпубликите, нито да чува за техните патоци.Нито китайци, нито турци, нито дори до скоро верните им беларуси и казахстанци искат да чуят за тях. Но така е болката е малка, срама великоруски е голям.Добре че са свикнали на унижения, малко им беше явно искат още и още ненаситните колхозници.
58
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неизбежно е вината да бъде понесена от виновниците, а вече целия свят се увери, че това е русия.От тук насетне следва приключване на разследването, официализиране на резултата и провеждането на трибунал за военни престъпления по време на необявена война.Болшинството руски държавни ръководители ще забравят за Ривиерата за дълго време. хихи
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пенкилерСамопризнанието по телевизията малко доказателство ли е?Ти там ли беше да видиш как украински миг изстрелва ракета по пътническия самолет?Множество експерти се изказаха, че е невъзможно ракетата да е била въздух-въздух и дори имаше доказателства, че е от БУК внесен от русия специално за случая.Стига сте лъгали,
56
1
 
12
 
! Отговори
пенкилер преди 8 години
До Анонимен 60Викаш от километри им личи,а? Ти си представителната извадка на краварското мислене. И по,какво им пролича толкова,порасна им носа,изчервиха се,или им излязоха пъпки? Защо американ гай/гей,не предоставят спътникови снимки,като шпионират непрестанно целия свят,или тогава,ще се види украинското МИГче,което разстреля самолета?
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разследването още не е приключило, те трибунал готвят. Всеки е невинен до доказване на противното.
54
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците са уплашени, защото са виновни от километри им личи.
53
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До станковРазследването ще приключи есента и тогава ще има трибунал не се притеснявай, ще бъдат спазени процедурите на международното право.Измъкване този път няма да има за виновниците, а при отказ само на руснаците от участие в трибунала идва и логичното заключение, че именно те са извършителите на този гнусен атентат.И да ревете и да не ревете след разследването ще има трибунал за военни престъпления в една необявена война - двоен удар за великата русия.
52
1
 
10
 
! Отговори
пенкилер преди 8 години
Разбира се,американците имат железни доказателства,събрани от онези велики тайни служби,които откриха(почти),химическите оръжия на Саддам,разбира с и дума не може да става за фалшификация...хммм,почти.
51
1
 
9
 
! Отговори
станков преди 8 години
До Анонимен 56 АБЕ ГЛАВОЧ КАКЪВ ТРИБУНАЛ КАТО РАЗСЛЕДВАНЕТО НЕ Е ЗАВЪРШЕНО НАЛИ ХОЛАНДИЯ РАЗСЛЕДВА СЛУЧАЯ ОЩЕ НЕ СА ЗАВЪРШИЛИ КОГО ЩЕ СЪДЯТ ЗАЩО УКР-НА НЕ ПРЕДОСТАВЯ ДАННИ ЗА ПОЛЕТИТЕ НА ВОЕННИТЕ А ЩАТИТЕ НЕ ДАВАТ СНИМКИТЕ ОТ СПЪТНИЦИТЕ СИ ТОВА ГОВОРИ ЛИ ТИ НЕЩО МИСЛИ МАЛКО АКО ИМАШ С КАКВО ДЕ
50
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой нормален човек не би си и помислил, че руснаците са невинни при положение че са единствените, които от 200 държави членки на ООН не желаят да съдействат на разследването и го намират, забележете, за 'ненавременно и контрапродуктивно'?!!Дълбоко се съмнявам, щом не е сега времето, то някога да дойде!Колкото повече време минава доказателствата и спомените се заличават, а от това имат интерес единствено извършителите.Така наредения пъзел показва елементарния съвременен русизъм в действие.
49
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трибунала за военни престъпления е естественото развитие след като разследването приключи.Официално не са изнесли нищо, но по неофициални канали от Холандското председателство изтекоха данни за несъмненото участие на русия в доставката, оперирането и подтикването към агресия спрямо цивилни в една необявена война.Дълги години на топло се очертават за политическия 'елит' на великата русия.Както винаги те я мислеха една, а тя каква стана.. хехе
48
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТрибунала просто ще отсъди на базата на разследването от което вече, между другото, излизат много интересни факти, които несъмнено насочват разследващите към русия и нейния политически елит. Виновниците ще си понесат наказанието, колкото и да плюете и мажете.Приемете го, каузата ви е несправедлива и съответно обречена.В крайна сметка русия все пак се изправи пред целия Свят и е сама в ъгъла на унижението.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 44Ей, платените тролчета трябва да си кажете тарифата. За какъв трибунал говориш, като разследването още не е приключило? Но ти си вече съдия и палач и за теб има единствен виновник. Къде са доказателствата? Засега няма такива. Всеки си избира и прилага избирателно най-различни съчинения и сочи виновник. Такъв засега няма установен! На този фон трибуналът, който искат от САЩ, е просто политическа машинация. Нищо повече.