Да избягаш от ракетите, за да те затворят на стадион

Бежанците на гръцкия остров Кос се сблъскват с нови кошмари
13 авг 2015 21:51,
56
Да избягаш от ракетите, за да те затворят на стадион
Снимка: Reuters, архив

Гръцката полиция се сблъсква с огромен поток от бежанци, които всеки ден стъпват по бреговете на южната ни съседка. Справянето с тях е трудно за гърците, които и без друго са подложени на строги икономически мерки.

Затова от полицията решили да затворят мигрантите на остров Кос на стадион. За нехуманното отношение разказва вестник "Индипендънт".

Над 24 часа мъже, жени, деца, старци, избягали от ужаса в родината си, били подложени на нов ужас. Без тоалетна, без вода, допълнително били измъчени от оглушителните звуци и ярките светлини, предизвикани от гранати, които полицията хвърлила на стадиона.

Специалисти от "Лекари без граница" дори се наложило да окажат помощ на хора, които получили паник атаки. Други били припаднали от изтощение, глад, дехидратация.

Изданието отбелязва, че стотици хора са се опитали да се измъкнат, катерейки се по 4-метровите стени на стадиона, за да купят храна, с която да нахранят своите близки. За един от многото обаче опитът завършва с линейка.

''Това, което виждаме е изцяло непропорционално фокусиране върху опазването на тези хора без дори малкото хуманитарна помощ, от която те имат нужда"', разказва един от "Лекари без граници".

Всъщност, това е поредното посегателство от страна на местната полиция върху бежанците. Един от служителите на реда дори вече е бил отстранен от длъжност след като е зашлевил бежанец от Пакистан и дори го е заплашил с нож.

''Ситуацията е много лоша, полицията бие деца, мъже, твърде лошо е! Дори не можем да излезем!'', коментира сирийски бежанец пред британското издание.

За много от хората обаче дори този ужас е по-добър от това, на което са били подложени у дома.

''Няма електричество, няма вода, няма интернет'', коментира Дирар, избягал от Алепо. Той нарича родния си град ''най-ужасното място на света''. Въпреки това допълва: ''Домът ми беше разрушен при ракетен обстрел. Щастлив съм, че съм жив".

Така се срещат два свята. В единия е гръцкото крайбрежие, където хиляди почиват и се къпят в лазурно сините води. А другия е светът на търсещите спасение за живота си, които едва избягали от атаки в родината си, биват заключени в стадион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който им пуска ракети, той да ги храни
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сега -право в Америка
33
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ако аз съм турист на остров Кос и ми се наложи да гледам тази *** и да се препъвам в тях по плажа или са наблизо до хотела ми , директно си заминавам и си искам парите обратно от туроператора.Хората не са платили за да гледат как миризливите араби и *** се търкалят по улиците а забрадените им жени с цял рояк и с подути кореми те гледат сякаш си престъпник...не благодаря!
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ако ги пуснат извън стадиона какво? Ще плъзнат по улиците, плажовете, парковете... Как хората ще ходят на плаж? Как ще шофират? Къде ще живее цялата тази маса от хора? Европа да няма на разположение стотици хиляди празни къщи, че да им осигури комфорт? Невероятно глупости се случват от 1-2 години насам, откакто Африка тръгна да се преселва в Европа. Всичките трябва веднага да бъдат депортирани обратно с огромни кораби или самолети и да им се забрани да идват в Европа до живот.
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Журналистика не е да преписваш разни глупости от фейсбукЖурналистът отразява новините от мястото на събитиетоСтатийката е слабичкаслабичкаУж бежанци-едвам отървали кожата пък най-голямата им мъка била, че нямали интернет.Стадионите по начало са оборудвани с тоалетнитоалетни.И сега къде са бил и - на стадион или на някое игрище?
30
1
 
16
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
СПОРЕД МЕН ГЪРЦИТЕ ПОСТЪПВАТ ДОБРЕ.ТЕЗИ НЕКанени бежанци да не търсят на работата лекото и на баницата мекото,а да се връщат в родината си и да се борят за по-добър живот.
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Елате в България бе! Тук сте 20-30 пъти по важни от всеки един пенсионер и 40-50 пъти по важни от всяка една майка с дете!!! Само в България Вашия бюджет г-да джихадисти е 1200лв на МЕСЕЦЦЦ!!!!!! Да правилно ме разбрахте 1200!!!!
28
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ехоо..новоизлюпеното журналистче Боряна Павлова...кой ти плаща за миризливата статия и кой ти дава право да насаждаш собственото си мнение като работата ти е да отразяваш събитията безпристрастно?Вземи си скъсай дипломата ако въобще имаш такава!
27
1
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 8 години
да си сменя законите за бежанци и имигранти. Не знаели, че било така в Европа, защото ходжата им обработва мозъците с виене по 5 пъти на ден. А че те направиха така Европа , не им идва наум.Аз не смея да пътувам в Германия с метро след 2200. *** до *** и дори се разправят викат беснеят и кореняците нищо не могат да им кажат(защото са възпитани) а гледат тъпо като телета. Това си е африканско нашествие
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VSICKI BEGANZI OBRATNO V DARGAVITE IM.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още една поръчкова статияЩе излезе вярно за рекламата на "бежанците", о рганизирана от Мадам"йес"(Кунева)
24
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сащ забърква конфликтите в цял святОон трябва да ги задължи да поеме грижата за бежанците
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички бежанци са първоначално в лагери.Да има голям проблем с тоалетни не е логично да има,ако са на стадион.
22
0
 
19
 
! Отговори
Кикс преди 8 години
До 23"благодарение на политиката на Хамерика сега младите българи могат да пътуват и работят по света..."Но за УСА им трябва виза, т.е. разрешително!Няма ли да е по-евтино за Европа Европарламента да гласува на всеки "бежанец" да се плати еднократно еднопосочен билет до Щатите и там да си ги обгрижват по техните стандарти. Предполагам, че и "избягалите от ужаса мъже, жени деца и старци" също няма да имат нищо против!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ako v stranata mi imashe voina az shtyah da se biya...ne da biagam kato strahlivez.Tova ne sa bejanci ...tova sa gadni navlezi narushavashti zakonite.Boiko e strahlivez kakto vcichki politizi kakto i vcichki strahlivi Bulgari deto niamat deca i tiya deto biagat v chujbina i se hvaliat che uspeli tam.Mi uspeyte tuka kato ste vajni imaite tuka deca.Tova e postijenie
20
0
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ne gi za6titavaite bili gorkite xorica,kak ne imat po 5-6 deca i v lagerite pravqt sedmoto,pove4eto ot vas ne mogat da gledat po 2 deca i ne mislqt za drugo,a tezi pravqt i posle xorata da gi gledat tarsqt socialni darjavi da gu preberat
19
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе аз все си мисля, че ако там откъдето идвам има ракети и смърт, все ще изкарам без интернет и няма много да ми знае устата, особено на място, на което са ме приели с мир. Не може да търсят лукс след като очевидно са в тежест на страните, в които отиват. Все пак не ги връщат обратно в морето, да се радват и да се опитат да оцелеят без много оплаквания.
18
1
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Благодарим ти Америка, да нашата свобода!
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И къде да отидат ? Къде да ги затворят? Нито има работа за тях, нито имоти, нито ги искат местните хора, нито ги е канил някой. Какво искат, да ги пуснат просто така по улиците да щъкат, че да пощуреем и ние заедно с тях? Да се разкарат и толкоз.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gorkite hora!Na snimkata se lichi che tiq hora sa imali hubav jivot v stranata si! No zaradi edna shepa fanatici na milioni sa prevarnali jicvota im v ad!