Двудневно примирие в три населени места в Сирия

Бунтовниците, армията и Хизбула спират огъня
27 авг 2015 07:31,
2
Двудневно примирие в три населени места в Сирия
Снимка: Архив Reuters

Сирийските бунтовници, армията и Хизбула са се договорили за 48-часово спиране на огъня в контролирания от въстаниците град Забадани близо до границата с Ливан и в две шиитски села в провинция Идлиб. Това съобщиха вчера близки до преговорите източници, цитирани от Ройтерс.

Примирието влиза в сила днес сутринта в 6 ч. местно време /3 ч. по Гринуич/, посочиха двамата източници.

Подобно спиране на огъня в същите райони по-рано този месец, организирано с помощта на Иран и Турция, се провали, макар и да беше удължено за кратко, и оттогава се водеха боеве, отбелязва Ройтерс.

Боец от правителствените сили в Забадани заяви, че сраженията са се били ожесточили преди планираното ново примирие.

Предишното спиране на огъня, което започна на 12 август, имаше за цел да даде възможност за преговори за по-трайно спиране на военните действия и в двата района.

Иран и Турция подкрепят съответно сирийското правителство и бунтовниците, отбелязва Ройтерс.
Спирането на огъня имаше за цел да осигури изтегляне на бунтовническите бойци от Забадани, както и на цивилното население от двете села.

"Ахрар аш Шам", бунтовническа група, участвала в преговорите, обвини за провала на този кръг разговорите иранската делегация, с която преговаряше, заявявайки, че тя на практика е опитвала да замени един район за друг.

Забадани бе във фокуса на офанзива на Хизбула и сирийската армия срещу притиснатите там бунтовнически групи. Районът е от ключово значение за президента Башар Асад поради близостта си до Дамаск и ливанската граница.

Бунтовнически групи от своя страна предприеха нападения срещу двете шиитски села в северозападната провинция Идлиб, район, граничещ с Турция, който в голямата си част е под контрола на въстаниците след поредица настъпления срещу армията през тази година.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари