Там, където ''Още не е умряла Украйна'' се пее тихичко

Как изглежда животът в Загубената Украйна
28 авг 2015 19:47,
384
Там, където ''Още не е умряла Украйна'' се пее тихичко
Снимка: архив Ройтерс

Някъде из Източна Украйна, в отцепения от проруските сепаратисти регион се води неделна служба в църквата. Мястото е далеч от фронта, но белезите от конфликта са видни. Храмът е леко разрушен, висят дъски, а отвън пейзажа е осеян с белези от бомбардировки, разказва кореспондент на вестник ''Independent''.

Но най-поразителен е фактът, че стените на църквата са все още боядисани в жълтото и синьото на Украйна, службата също се води на украински. А това е доста опасно в този регион. Но всъщност за хората там това е просто още една капка в чашата на живота им, пълна със страх, насилие и репресии.

След края на службата хората се събират и си говорят за ''загубената'' Украйна. За насилието. За липсата на работа и храна. Те си говорят за семейството и децата си, повечето от които са избягали и сега са в безопасност в ''другата Украйна'', онази отвъд фронтовата линия. Хората са психически белязани от войната. Някои не довършват изреченията си. Други пък се заговарят без край, щом усетят допир с външния свят.

''Моя приятелка е настроила телефона си да звъни с украинския химн, когато ѝ звъня'', разказва Лилия, жена на средна възраст, която е зъболекар в близък град. ''Когато чуя първите думи на химна ни – ''Украйна още не е умряла'', цялото ми тяло се изпъва в готовност, и аз започвам да пея. Неминуемо почвам и да плача!''. Лилия подчертава, че винаги внимава да не би някой да я чуе да пее.

Нейната приятелка Таня също се е научила да бъде по-ниска от тревата. Тя е учителка и смята, че хората са нормални и приятни, точно както и преди. Но само разговорът да се обърне в посока политика и нещата стават сериозни и приятните хора стават агресивни. За нея най-обезпокоителни са призивите в учебните програми да се въведат произведения от руски националистически автори. ''Ние сме образователна институция и позволяваме на всякакви фашисти да бродят сред нас!'', оплаква се Таня.

Но за 75-годишния Михаил вмешателството в учебните програми не са нищо ново. Той си спомня как през 60-те украинските училища са били затваряни от съветските власти като част от ''не особено таен план'', както той го описва, да подсигурят лоялността на Източна Украйна към Москва. Михаил тогава се е борил за оставането на тези училища и често се е срещал с КГБ. ''Те ме наричаха агент-провокатор!'', спомня си той.

Сега обаче натискът за изучаването на руски език е доста по-силен, смята Михаил. Всъщност, той смята, че ''натискът идва от дулото на Калашников''. Миналата есен начална учителка в Донецк е арестувана, след като отказва да прекрати уроците по украински в клас.

75-годишният мъж е отдавна известен на проруските сепаратисти в региона и често получава смъртни заплахи. В началото на конфликта той често е бил посещаван в апартамента си, но е успявал да избяга. Най-страшно става, когато миналата година Игор ''Стрелков'' Гиркин успява да влезне в Донецк. Тогава започва изцяло нова вълна на репресии и преследвания за украинските активисти. Михаил разказва за негова близка, която е била арестувана, измъчвана, заплашвана с изнасилвания и по-късно завързана за уличен стълб, където руските активисти са я удряли и ритали.

След подобни сцени много украинци напускат региона миналото лято, когато е било по-лесно да се измъкнат. Но тези активисти, събрали се зад стените на жълто-синята църква остават там, с надежда, че някой ден Украйна ще си върне загубените територии. ''Някои от нас чакат от другата страна на фронта, някои от нас чакат тук.'', категорична е Лилия.

Михаил смята, че никой от познатите му не е доволен от ''руския свят'', който се е възцарил в Източна Украйна. Признава обаче, че сред местните има и такива, които стоят твърдо против Киев и икономическата блокада, наложена от украинското правителство.

''Хората виждат корупцията и черният пазар, които се родиха след тези санкции и не им харесва'', казва Михаил. Той самият е успял да намери начин да получава пенсията си, но не всички са толкова добре. Според него най-вече страдат младите хора, останали в регион без работа и без възможност да получават социални помощи от какъвто и да е вид.

Междувременно минава полицейски патрул на проруските войници. Михаил поглежда в далечината и въздъхва ''Нищо от това, което се случи, не означава, че Донбас е отхвърлил Украйна!''

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
2
 
1
 
! Отговори
Смешко преди 8 години
Лъжлива и манипулативна статия.Половината ми роднини живеят в Източна Украйна, от двете страни на фронтовата линия!Господ ще накаже разпространителите на тези лъжи, както наказа Главния Клоун на Територията!
189
1
 
1
 
! Отговори
smehurko преди 8 години
към 298 ВеселинА от 25 години под американско :)))
188
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ създава емигранти
187
1
 
9
 
! Отговори
много добре казано преди 8 години
така както на САЩ и Русия не им пука и грам за България , така и на мен изобщо не ми дреме за тях... за 38 години. не съм видял добро и от едните и от другите!ако започнем да обичаме България повече, отколкото една или друга поробителска империя, ще живеем по-добре!
186
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мдаааа след като и Куба се отрече от комунизма, явно сега Русия ще го играя световен шут и ще ни забавлява... всяка новина за путин и русия я приемам за майтап. Русия беше страшилище преди век... 500-милионна Европа няма да трепери от 150-милионна бедстваща Русия.
185
0
 
6
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
В историята е имало хиляди империи почти всички са се разпаднали. Имало е страховити императори, от които целия свят е треперил. Почти всички са станали храна за червеите, с изключение на няколко стотин мумии.
184
2
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
България е била 500 години под турско робство, 200 под гръцко и 45 под руско. Очакваме сякаш нещо ще се промени бързо, но не се - падне ли държава под чуждо иго, минават поколения, докато се освободи.
183
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията отразява обективно действителността в Източна Украйна. Фашизмът и нацизмът процъфтяват в Русия.Краен национализъм-лозунги, девизи, символи,фанелки с вождаМания за нац. безопасностОбединение на масите порази външна заплахаОгромни средства от бюджета за въоръжениеКорупцияСплотяване на масите около вожда
182
2
 
3
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
До Анонимен--289;Абе *** прочети интервюто на Иво Недялков от ДС. Там казва ; Събраха ни 150 човека и ни казаха--От днес ви назначаваме за МИЛИОНЕРИ. Ами защо Луканов обяви ФАЛИТ бреКомуняго издънен.
181
0
 
5
 
! Отговори
Пфууу преди 8 години
До До 276--278;Всичко построено в Б--я го дължим на хората възпитани от Цар Борис . Сега ни управляват МЕНТЕТАТА на правешкия хитрец.
180
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи почти целия свят са фашисти с изключение на ссср ,другари ставате смешни . Тая терминология с фашисти ,империалистите ,колонизатори. . Просто е много жалка , тя показва на целия свят се развил само вие сте си още в началото на 20 век и пропагандата ви е същата ,всичко западно е отровно и всички на запад са деградира ли ,ми те се вижда кой какъв е сега няма стена и ограда ,хората могат и го виждат кое добро и кое е злото ,а злото сте вие ***
179
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е тва е другарю все едно да питаш какво прави. Българската армия защо е в . Хасково или. Благоевград . Нима . Донецк не е град в . Украйна ако беше в руската ви родина добре ама не е . *** ви утре ще попитате защо има и . Молдовска армия и в . Кишинев
178
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе да. А украинските фашисти какво правят????
177
6
 
7
 
! Отговори
дизел67 преди 8 години
путинофашизма е опасна работа и трябва да се изкорени
176
4
 
15
 
! Отговори
укроп преди 8 години
Изключително поръчкова статия. Не можеш да си толкова смел, че да пишеш истината... нали сме в Нато, какво ще кажат началниците, ако допуснеш, че в Новоросия не им харесват военните преврати. Дълга тема, пиши както ти кажат и си получи двата сребърника, най- древната професия има много измерения.
175
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е сега не ти трябва поне ,забележи термина изходна виза ,били го пояснил за по младите тази коминтерна глупост . И кои са тези евроатлантици дето обраха страната . *** те и бебетата занаят че чичковците от . Д . С.сега са най големите банкери бизнесмени ,хотелиери и каквото се сетиш да ти дам ли имена ,или е безсмислено . Каде са милиардите набирани от трудещите се преди десети каде са .тогава. Н . О . Й нямаше каде сте ги отнесли парите ,не са ли във вашите фирми ,цинично е всичко във вас
174
5
 
12
 
! Отговори
чико преди 8 години
Мен не ме интересува дали е комунизъм или социализъм, интересува ме да има работа спокоен живот и сигурност в утрешния ден. А това го имаше преди 1989г Работиш за държавата значи работиш за себе си. За безплатно образование и здравеопазване безплатен достъп до всички държавни учреждения. А сега за кого работиш? за някой си които от твоя гръб с работа по 10-15 часа се чуди яхта ли самолет ли да си купи или къща на на някой остров. А бяхме почти всички еднакво богати.
173
2
 
6
 
! Отговори
Другар до 282 преди 8 години
И какъв е "общият идеал" на българите ? :) Май го търсим от 130 години и все нещо го няма тоз идеал...Прав си, национализмът е упадъчен. В целия ЕС той е заклеймен, но иначе вие, антикомунистите, гордо се пъчите с названието "европеец". :)
172
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се че за вас не. Българите при това исторически доказано е безсмислено нашият народ да има какъв то. и да е единен общ идеал за вас това са буржоазни упадъчни неща , щом идеала не е руски значи не е наш не е . Български ,вашите съждения са си все същите но и хората не са ви забравили както и да се кращавате . Дали . Б. К . П .дали атака ,нема никакво значение
171
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво белене бе другарю тя цялата даржавата беше котрационенлагер ,какви 2800 ч човека осем милона са . Бе до . Петрич не те пускаха не било.лагер ми я опитай едно време да видиш до . Гърция и виж какво щеше да ти се случи. А сигорно заради свръх производството ли имах ме режим на тока и почти всичко беше дефицитно ,то и за това още тогава процъфташе корупцията