15-годишен е кандидат за президент в САЩ

Брейди Олсън се регистрирал с името на рок банда
29 авг 2015 18:10, Анисия Иванова
30
15-годишен е кандидат за президент в САЩ
Снимка: архив Reuters

Кандидат-президентската кампания в САЩ, стартирала година и половина преди самите избори, които ще са през 2016 г. е на път да се превърне във фарс, след като в нея успя да се включи 15-годишен американец от щата Айова, отбелязва френският в. "Фигаро".

Според американската конституция в САЩ граждани под 35 години не могат да бъдат президенти. Но това не е спряло 15-годишния Брейди Олсън да се кандидатира като независим в предизборната битка.

На 26 юли той се регистрирал по псевдоним като кандидат за президент във Федералната избирателна комисия. Колкото и странно да звучи към момента на регистрацията никой от регистриращите го не се заинтересувал от възрастта на кандидата. Още по-малък интерес или подозрение, че става дума за нещо нередно, предизвикал псевдонимът на кандидата Дийз Нътс /на английски Deez Nuts/. За по-незапознатите какво означава този псевдоним, се припомня, че в Австралия под това име се изявява рок банда.

На разговорен английски пък нътс /nuts/ означава "тестиси", а целият израз дийз нътс /deez nuts/ може да се използва и за изразяване на отегчение или непукизъм, тоест "писна ми" или "не ми пука".

След като успял да се регистрира под името Дийз Нътс за кандидат за президент, Брейди се свързал с американския социологически Институт за изследване на общественото мнение. Той казал, че вече е кандидат, пратил им регистрационните документи и помолил да бъде включен в допитванията на института за предизборните нагласи на американците.

Резултатът е, че месец след като се включил в надпреварата, Дийз Нътс се ползва вече с 9-процентно доверие. Това е доста далеч в сравнение с водещите кандидати за президентската номинация на американските демократи и републиканци - Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, които имат съответно 38-процентно и 40-процентно одобрение. Но резултатите на Дийз нътс в допитването само засилват интереса към него. В търсачката на Гугъл например търсенето под неговото име нараства с всеки ден.

Дийз Нътс или Брейди Олсън живее в град Уолифорд в Айова и тази година ще е във втори гимназиален клас. Той решил да се впусне в кандидат президентската надпревара, след като научил за друг странен кандидат за първичните избори на американските демократи, на които ще бъде определен техният кандидат за президент. Този странен кандидат е Лимбърбът Маккъбинс, 5-годишен котарак от щата Кентъки.

Когато научих за тази котка, си дадох сметка, че мога и аз да направя същото, казва Дийз Нътс. Той обещава, че ако спечели изборите догодина, ще наеме именно Лимбърбът за свой вицепрезидент.
В интервю за сп. "Ролинг стоун" Дийз Нътс разказва, че е решил да се кандидатира за президент и за да разчупи двупартийния модел в САЩ.

Дийз нът обаче е започнал явно да възприема инициативата си на сериозно и вече е създал сайт, в който представя предизборната си платформа. Тя е публикувана на адрес: http://deeznutsforpresident2016.yolasite.com/
 Platform.php.

Сред предизборните обещания на Дийз Нътс фигурира намаляване наполовина на заплатите на федералните чиновници, докато се постигне бюджетен баланс. Едва тогава заплатите им могат да започнат да се увеличават бавно. Дийз Нътс подкрепя еднополовите бракове и е против абортите. Той одобрява работата на Джон Кери по постигането на иранското ядрено споразумение, което, според него е, компромис между двете преговарящи страни.

Дийз Нътс смята обаче, че САЩ трябва да престанат да са контрольори и падари на целия свят и че те трябва да ограничат позициите си в международните конфликти.

Дийз Нътс подкрепя и намаляването на субсидиите за петролните компании и е за данъчни иницативи и помощи за компаниите и общините, използващи "зелени" технологии и възобновяеми енергийни източници.

След включването на Дийз Нътс в предизборната кампания, шейсетина души със странни имена, често пъти вдъхновени от филмови герои, депозираха кандидатурите си за президент. Сред тях е боксьорът Роки Билбоа, пиратът Джак Спароу, джуджето Тайрън Ланистър. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
Когато закъснеете с месеци с отразяване на някоя новина, по-добре си я спестете.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Президентът на тази страна е ***.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръмп трябва да е новия президент на Сащ
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тека 15-годишните пребиват дядовци
7
1
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Ракията без мезе ли я пиете?. Замезете с нещо, че започва да ви бие алкохолът в мозъкът.
6
0
 
11
 
! Отговори
СТОП фащ преди 8 години
А най-добре вулкана в Йелоустоун да изригне и да заличи това трибуквено недоразумение.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой мисли ли, че ще има някаква съществена разлика ако избератза президент това момче Дийз Нътс, Роки Балбоа и Джак Спароу илинякой от официалните Килърито, Тръмпа или най-малкия Буш?
4
0
 
21
 
! Отговори
duhku4e преди 8 години
Много добър сюжет за Хамерикански филм-боза.....
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не можеш да гласуваш без документи в САЩ и ха ха , отивам да гласувам за непроверен , малолетен , джудже ,боксьор .. И каква е разликата , като Президента не решава ... преди него военната олигархия е решила къде да ...
2
4
 
18
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Някои хорица тук си избраха един пухльо за преЦедент, та тъпите янки ли няма да си изберат някой с името "Боли мъ ***"?
1
3
 
7
 
! Отговори
последният президент преди 8 години
До АнонименКардашян вече издаде, че Хилърито ще е президент, Моника да бяга в Масква, иначе пак ще играе секретарка и ще се обяснява в нови мемоари после