Бежанците в камиона ковчег имали въздух за 63 минути

Четиримата арестувани в Австрия обжалват ареста си, били невинни
29 авг 2015 20:30, Анисия Иванова
92
Бежанците в камиона ковчег имали въздух за 63 минути
Снимка: БТА

Четиримата задържани в Унгария заради камиона с мъртви мигранти, намерен изоставен на магистрала в Австрия, обжалват решението на съда в град Кечкемет да останат в предварителния арест и твърдят, че не са извършили никакво престъпление, предаде Асошиейтед пред, като цитира Ференц Бичкей, председател на съда.

Предварителният арест на четиримата ще бъде в сила, докато им бъдат повдигнати официално обвинения в края на разследването или до 29 септември, постанови по-рано днес съдът.

Още по темата

Трима от четиримата са българи и са съответно на 29, 30 и 50 години. Четвъртият е афганистанец и е на 28 години.
Прокурорите по делото поискаха удължаване на предварителния арест с един месец поради опасност четиримата да избягат и предвид сериозността на извършеното от тях престъпление.

По-рано днес говорителят на унгарската прокуратура Габор Шмит посочи, че в Унгария на четиримата ще бъдат повдигнати обвинения, свързани с трафик на хора, съпътстван с мъчение и с цел финансово облагодетелстване, докато в Австрия ще им бъдат повдигнати обвинения, свързани със смъртта на мигрантите. По обвиненията в Унгария четиримата могат да получат от 2 до 16 години затвор, посочва Ройтерс.

Австрия би могла да поиска екстрадирането на четиримата, посочва Франс прес. Същевременно в Австрия продължават аутопсиите на труповете от камиона, които бяха в напреднал стадий на разложение, когато бяха открити, посочва ДПА. Намирането на 71-те трупа в изоставения камион е една от най-тежките драми с мигранти в Европа, отбелязва Франс прес.

Предполага се, че жертвите в камиона са били от Сирия. Полицията в Австрия проверява СИМ картите на мобилните телефони, намерени в дрехите на мигрантите. В камиона са намерени и документи на сирийски пътник. Сред жертвите имаше и осем жени и четири деца.

Разследващите в Австрия се опитват да идентифицират телата чрез ДНК анализ и анализ на зъбите. Лицата на жертвите са трудно разпознаваеми заради напредналия стадий на разложение, в който са се намирали. Според свидетели миризмата на труповете, носеща се от камиона, е била нетърпима. Камионът беше намерен изоставен на магистрала близо до границата на Австрия с Унгария в района на град Парндорф.

Властите на Австрия са открили телефонна линия, на която хората, подозиращи, че техни близки може да са сред жертвите, могат да подадат сигнал. На линията отговарят преводачи 24 часа в денонощието.

Очаква се аутопсиите на телата, които се извършват днес в Австрия, да определят точната причина и момента на смъртта на мигрантите. Полицията вече каза, че те най-вероятно са починали от задушаване ден и половина или два дни, преди да бъдат открити в камиона.

Вратите на камиона са били заключени и завързани с кабели. Жертвите са били струпани на площ от 15 квадратни метра без светлина.

Камионът е бил хладилен. Полицията се опитва да установи дали хладилната система на камиона е позволявала до мигрантите да достига все пак малко въздух. Ако това не е било така, то те са се задушили след 63 минути в камиона, като децата са умрели първи, предположиха австрийски медии.

Щетите във вътрешността на камиона показват, че мигрантите са се опитвали да излязат от него.

Камионът е бил на словашка птицеферма с унгарски регистрационен номер и е бил регистриран на името на един от четиримата задържани в Унгария.

Според унгарските разследващи на трагедията камионът, тежащ 7,5 тона, е качил мигрантите близо до унгарския град Кечкемет, на стотина километра северно от границата със Сърбия, а после е поел към Австрия. След приключване на аутопсиите жертвите ще бъдат бъдат погребани близо до мястото, на което бяха открити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Плам преди 8 години
От това ,което пишат излиза че те са намерени ден и половина-2 ,след като са се задушили. Ок, както тогава не могат да разпознаят лицата им по "напредналия стадий на разложение",при положение ,че за толкова малко време тялото не може да се деформира така. Труп на ден и половина-2 не е неразпознаваем. Нещо не се връзва. Може и да са били натоварени трупове....
30
0
 
0
 
! Отговори
Medal преди 8 години
Kamiona e ot tipa ,, dushegupka'' i tova mu e prednaznacenieto,voina e,vseki muslim e potencialen terorist
29
1
 
1
 
! Отговори
аналнологичен слючаи преди 8 години
И тримата са родени по времето на КуманизЪма.
28
4
 
9
 
! Отговори
FBI преди 8 години
Докато се продават българските документи за самоличност ще има всякакви българи от какъвто искаш произход
27
8
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
ХАЙДЕ БЪЛГАРИТЕ ДА НЕ ТЪРСЯТ ПАК ОПРАВДАНИЕ ! ТОВА ,ЧЕ ЕДИН ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ Е ОТ ЛИВАНСКИ ПРОИЗХОД ,НЕ ПРАВИ И ДРУГИТЕ ДВАМА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ЛИВАНЦИ ! ДРУГИТЕ ДВАМА СА СИ ЧИСТИ БЪЛГАРИ !
26
1
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
Четиримата задържани в Унгария заради камиона с мъртви мигранти, намерен изоставен на магистрала в Австрия, обжалват решението на съда в град Кечкемет да останат в предварителния арест и твърдят, че не са извършили никакво престъпление, предаде Асошиейтед пред, като цитира Ференц Бичкей, председател на съда.Е САМО ЗАРАДИ ТАЗИ НАГЛОСТ ДЕТО ТВЪРДЯТ ,ЧЕ НЕ СА ИЗВЪРШИЛИ НИКАКВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ , ЗАСЛУЖАВАТ СМЪРТНИ ПРИСЪДИ ИЛИ ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА !
25
1
 
7
 
! Отговори
11 преди 8 години
Да събереш 71 души в това пространство е почти за Гинес. Дали няма да излезе, че са били натоварени трупове, а не живи хора?
24
0
 
12
 
! Отговори
някой преди 8 години
Даже не се били живи и 63 мин, в затворено помещение това, което убива човек, не е липсата на кислород, защото издишаният въглероден двуокис ще го отрови преди да е свършил кислородът.
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - "Защо трябваше по нашенските телевизии да съобщават че тримата били българи?"бикоуз, ай ем прауд то бе бългериан!
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ех тоз фашизъм колко хора изби и продължава да избиванато - меча на фашизма таргетира социалните системи на държавите по целия святза тях студената война никога не е превършвала
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
71 човека натъпкани в този камион няма как да дишат 63 минути. Човек диша средно от 4 до 6 литра на минута т.е. този камион трябва да е с обем ~18000 литра, а видимо не е. Другия вариант е да са им пробили дупки за кислород, които не са били достатъчно големи, колкото да удължат агонията. А това, което най ме учудва КАК АДЖЕБА СА СЕ НАБУТАЛИ 71 ЧОВЕКА В ТАЗИ КАМИОНЕТКА? Да не са ги редели като трупи? Нещо не е наред в цялата история.
20
2
 
1
 
! Отговори
Revenger преди 8 години
Bg to gledat da zashtitqt..i ako se naloji i nie Durjavata koqto ostana..S Kalashtnik,Snaiper.Chyjdi nas ne ni iteresyvat.Vse ni podhvurlqt.. ;) .Dano i zaslyji naroda ako ima shto gode dobri voinici..
19
1
 
1
 
! Отговори
85... преди 8 години
Da taka e.
18
5
 
52
 
! Отговори
П. Петров преди 8 години
Изисквам медиите да се изказват етнически коректно, а именно - "Български гражданин от .... произход"!При очевидно несъответствие на физическите черти на задържаните лица с българските считам, че е преднамерена анти българска кампания да ги наричат "българи"!Съучастието на медии и министри в нея е национално предателство!
17
2
 
3
 
! Отговори
85 nabor..Rusiq преди 8 години
Bg,Na samoopraviq sme Bratq i Sestri ;).Ne se davaite..
16
20
 
23
 
! Отговори
SS преди 8 години
71 спящи ислямистки клетки, точещи социалната система по-малко.
15
11
 
8
 
! Отговори
topkek преди 8 години
До МирославОпределено илюминатите стоят зад този инцидент. Шофьорите са българи и няма как да виновни.
14
4
 
29
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Незнам кой колко е запознат, но хладилните камиони са доста добре уплътнени! Плюс това футгона няма нищо общо с кабината! Малко вероятно е да чуеш нещо идващо от фургона докато караш тази барака! Може би просто не са знаели какво карат, но пак казвам, че няма как този камион да е седял 1 ден на магистралата! Има нещо гнило!
13
2
 
30
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Има нещо гнило наистина в цялата работа! Спреш ли в аварийната лента, идват след малко за да те попитат защо аджеба си спрял. Как пък този камион седя 1 ден там? И тоя дето в на негово име го е зарязал? Нещо не се връзва тая история... Да почиват в мир хората!
12
2
 
6
 
! Отговори
topkek преди 8 години
До 17Прав си, тия 50+ пътника въобще няма да почнат да блъскат от вътре, когато видят, че децата им са се задушили и са мъртви