Като през ХІ век: бежанците ще продължават да идват

Конфликтите в Близкия изток няма да бъдат решени в обозримо бъдеще
29 авг 2015 10:54, Елка Василева
124
Като през ХІ век: бежанците ще продължават да идват
Снимка: Reuters

Голямото преселение на народите през 11 век променя облика на света. Днес тече сходен процес, който няма да приключи скоро: докато конфликтите в Близкия Изток не бъдат решени, бежанците няма да спрат да идват към Европа, пише Дойче веле.

В заблуда са били всички онези, които доскоро смятаха, че Близкият изток е далеч и не ни засяга: ако Сирия и Либия бяха функциониращи държави, в момента към Европа нямаше да напират толкова много бежанци.

Половината от 25-милионното население на Сирия вече бяга от една разпадаща се държава, като числото продължава да расте. Режимът в Дамаск изгуби контрол над повече от 80% от територията си, където се настаниха главно „Ислямска държава” и други екстремистки групировки.

А след като беше свален режимът на Кадафи, в Либия възникна широк коридор, през който много африканци, тръгнали да търсят по-добър живот, безпрепятствено стигат до Средиземно море.

Никой не предлага работеща рецепта за възстановяването на някакъв функциониращ държавен ред в Близкия изток. Няма и вероятност да се ускорят дългосрочните процеси, разклатили сериозно арабския свят.

Нашите възможности да се намесим са в момента твърде ограничени: можем да изпратим хуманитарни помощи в региона, за да мотивираме поне част от бежанците да останат по домовете си, а по-нататък дипломацията би могла да търси решения за конфликтите.

Преди десет века е било същото

Все повече хора поемат по рискования път към Европа, тъй като в лагерите за бежанци вече има сериозен проблем със снабдяването. Службите на ООН, които се грижат за това, не разполагат с достатъчно финансиране, а държавите от Персийския залив все по-рядко помагат, защото приходите им от продажбата на петрол спадат сериозно заради ниските цени в момента.

Тоест, ако искаме притокът на бежанци към Европа да спадне, трябва да се погрижим за доброто снабдяване на бежанските лагери в съседните на Сирия страни. С други думи: да подсилим ООН, която носи главната отговорност за това.

От помощ се нуждаят още Йордания и Ливан, където напрежението застрашително нараства. Лагер със сирийски бежанци се превърна в третия по големина град в Йордания, а в Ливан бежанците вече са над 25% от населението. И двете държави се опасяват, че сегашната бежанска вълна може да се окаже дори по-голяма от палестинската след 1948 година.

Близкият изток вече е преживял многобройни преселения. Но те не дават никаква рецепта за това как да се постъпва в настоящата ситуация.

Само малка част от хората бягат заради войните - повечето от мигрантите просто търсят по-добър живот.

Същото е било през 11 век, по време на преселението на народите, когато тюркски племена от Средна Азия се отправят на Запад. Тогава те завземат Анадола и фактически окупират властта в Месопотамия. По същото време берберски племена, приели исляма, завземат Мароко и Андалусия. По-късно многонационалната Османска империя осигури на ислямския свят половин хилядолетие мир и благоденствие, но това си имаше цена. В Османската империя не потръгнаха онези процеси, които в Европа доведоха до възникването на нациите и националните държави. Процеси, съпроводени обаче от много кървави войни.

Следващите големи преселения започнаха чак след Първата световна война - например размяната на население между Турция и Гърция. След Втората световна война пък милиони евреи се отправиха към Израел, но в резултат от това бяха прокудени палестинците, които днес са пръснати в няколко близкоизточни страни. Много ливанци се преселиха в Западна Африка, а след 1958 година турците поеха към Германия, за да си търсят работа.

След 1973 година милиони араби от бедните държави тръгнаха да търсят препитание в богатите страни от Персийския залив. Днес обаче тези страни не приемат бежанци - независимо от факта, че тъкмо Саудитска Арабия като „износител” на един екстремистки ислям, отчасти е виновна за трагедията, подгонила милиони хора от Близкия изток към Европа.

Една безутешна реалност

Великите сили си взеха поука от провалите си в миналото и днес не се поддават на изкушението да прекрояват картите. Само че най-важните регионални сили не са в състояние сами да изградят нова архитектура на сигурността. А последствията от това носи Европа. Включително и поради това германското правителство активизира дипломацията си в Близкия изток - например в рамките на ядрените преговори с Иран или пък за сближаване със Саудитска Арабия и Иран.

Но тъй като бързо решение няма, бежанците продължават да прииждат.

Лъч надежда идва от дипломатическите инициативи за Сирия и за Либия. Решаването на проблема може да се ускори и след успеха на ядрените преговори с Иран. Глобалните и регионалните сили вече разговарят повече помежду си, диалогът става все по-интензивен. Така би могъл да възникне истински политически процес, който да доведе до сформиране на преходно правителство в Сирия. ООН постигна известен напредък и в Либия, а целта на всички тези усилия е в региона да се намерят адекватни партньори, на които да се помогне в действията им срещу „Ислямска държава”.

На всички обаче е ясно, че конфликтите в Близкия изток няма да бъдат решени в обозримо бъдеще. И затова бежанците ще продължат да пристигат. Една безутешна реалност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: бежанциБлизък изток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
9
 
! Отговори
Angel преди 8 години
в общи линии нашите приятели от САЩ надробиха една огромна попара навсякъде из близкия, среден и далечен изток , която цяла Европа ще сърба.
75
0
 
6
 
! Отговори
Боян Бедний преди 8 години
Най-голямата опасност за Европа, а и за света, идва от факта, че Сегашната бежанска вълна може да бъде използвана като част от войната между религиите и Европа да бъде превзета по не военен път.Ислямците навсякъде по света остават ислямци. Както руските панслависти считат Западния свят за разпадащ се и православието за единствената християнска религия, така и ислямистите мислят, че света им принадлежи.А бежанската вълна е предимно ислямистка.Дори и да бъзат нахранени, Европа е вечната им цел!
74
12
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
значи 2 млн.българи работещи навън може да хранят 7 млн.паразита населяващи,българия,а вие не може да изхраните 10х.бежанци,просто трябва да научите,че на този свят освен вземане,има и даване(погледнете в речника какво означава тази непозната за вас дума),гнусно нагли и самозабравили сте се,но съдбата ще се погрижи да ви постави на място,нищо,че досега все сухи излизате от водата и това ще има край,получаваните наготово пари,много скоро ще ви излязат през носа,нищо не е безплатно
73
2
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 8 години
До :)Не се радвай много братко. В Турция има спяща бомба от 20 милиона кюрди.Те не са турци :)
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много се извинявам Дойче Веле , но когато боравите с исторчиаески факти би трябвало да ги използвате точно . Великото преселени на народите е процес на масова миграция на племена и народи случила се между IV i VII век . Това е оригиналният термин използван от историографията , който се учеше навремето в училище . Днес какво се учи един Бог знае . Този термин обхваща включително и миграцията на германските племена в рамките на Римската Империя . Написаното до тук с най-добри чувства Към ДВ
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом като през Х век бежанците ще продължават да идват, нека като през 14 век, като кралица Изабела Кастилска, да ги подгоним с клади и да ги заврем обратно в ориент!
70
0
 
21
 
! Отговори
ни съ знай преди 8 години
Къде изчезнаха борците против "диктатурата на Асад"?А бяха така желани гости по студията на слугинските телевизии!Интересува ме тяхното оправдание за нашествието на азиатци и африканци в Европа.
69
1
 
10
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
До славянин. Ако си малко умен , трябва да знаеш че ядрена война няма да има. Затова не прави сандвичи с чужди салами.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименнима ще откаже убежище на Асад и ще го прати в Германия, колко тъжно.
67
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да благодарим за което на нашите съюзници отвъд океана.
66
3
 
27
 
! Отговори
Бобо преди 8 години
Наборна армия и спешна мобилизация..Слепи ли са ?Глухи ли са?Аз съм на 40г и още нямам внуци но ще защитавам децата на България.
65
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те няма да отидат в Русия защото добре знаят че още на границата ще ги стопят. Путин имигранти няма да пусне,
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nescho protiv rusia njama li da napischite
63
1
 
23
 
! Отговори
:) преди 8 години
Ердо Великолепни строи новата си Империя :)Бежанците са от най-ефективните методи на всички времена :)
62
0
 
44
 
! Отговори
Vasil преди 8 години
За всичко това са виновни гнусните подмолни американци.
61
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
както тръгнало западна Европа ще стане голям *** следващите 30г.,а централна и източна Европа ще е предпочитано място за живеене
60
6
 
24
 
! Отговори
маче преди 8 години
Да приемем в БГ всички християни и да им дадем гражданство.....
59
0
 
11
 
! Отговори
джоунс преди 8 години
До Анонименсигурно от бункерите на извънземните под Новия Йорк ще управлява Оонето, щото нали вулканът Жълт камък ще изригва и целия север нямало да го има
58
3
 
21
 
! Отговори
До 62 преди 8 години
Лидер друг път.Тоя сатрап ердоган го мрази огромна част от ислямския свят. Сирийците го мразят, защото иска да превземе Сирия (а и османците са извършили геноцид над сирийците неведнъж); кюрдите го мразят; иран, саудитите и египет също са му врагове. А държавите с най-голямо мюсюлманско население са Индонезия, Индия, Пакистан и Бангладеш, над които псевдоосманлията никога няма да има влияние. Тоя тип се нагуши от парите за Ирак и реши, че е месия, а всъщност е само един дребен вредител,
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТАще оправят израелските проблеми при Мегидо след речта на Лидера от Храма?