Полша: "Нацисткият влак" ни принадлежи

Композицията е заровена под земята, дълга е над 100 м
Обновена: 29 авг 2015 22:49 | 29 авг 2015 22:46, Анисия Иванова
144
Полша: "Нацисткият влак" ни принадлежи
Снимка: архив Reuters

"Нацисткият влак", за който се предполага, че се намира в района на Валбжих в Югозападна Полша, ще принадлежи на държавата, след като бъде намерен, съобщи ТАСС. Това заяви днес пред полското радио експертът от министерството на културата и националното наследство на Полша Пьотър Зуховски.

Още по темата

"Златният влак", ако бъде намерен, ще стане държавна собственост - каза той. - Наши юристи направиха проучване, което показа, че ако не се появят лица, които да докажат правото си собственост над влака, той ще принадлежи на държавата."

Експертът вчера увери, че е до 99 на сто сигурен, че влакът съществува, но информациите за онова, което е превозвал, засега е невъзможно да бъдат проверени.

Предполагаемият "нацистки влак", който поляк и германец откриха наскоро във Валбжих, възроди легендата за влакове, натъпкани със злато и бижута и изчезнали през 1945 г., при разгрома на Германия във Втората световна война.

Зуховски отбеляза, че на радарни изображения видял блиндирана влакова композиция, дълга над 100 метра и заровена в земята. "Наличието на блиндиран влак навежда на мисълта, че може да е превозвал ценни вещи - поясни той. - Може да става дума за скъпоценности, произведения на изкуството, архиви, за чието съществуване знаем, но не сме ги открили. Влакът обаче може да е превозвал и опасни материали и да е бил миниран. Затова изваждането му от земята трябва да бъде извършено от специалисти, включително от пиротехници." (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: германиявлакПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на село. Има злато .
66
1
 
3
 
! Отговори
Ванко преди 8 години
Интересува ме., РИКИЯ имало ли е у тоа влак и аджаба, същинскио въпрос:Хитлер пил ли е.рикия еле не.е.?Към разбирачите у тоа фором
65
2
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Най вероятно да намерят останалите 5 726 000 евреи , липсващи от холокоста !
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен 122sasto i chasti v czechia sa si nemski
63
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Влакът се намира на немска територия Валбжих се намира в Силезия ,Глаивиц сега Гливице Бреслау сега Вроцлав са немски градове подарени на поляците от Сталин както и Източна Прусия сега Вармия и мазурите там е била и главната квартира на Хитлер "вълчата яма".Поляците са длъжни да върнат тези територии на Германия защото са немски.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da vidim kolko e vrei4eta ste se naredqt na opashka za 'nasledstvo' otneto im nasila :-)
61
12
 
7
 
! Отговори
Йозеф Гьобелс преди 8 години
До ХеродотРуднаците на са народ в конвенционалния смисъл на думата, а безформена ***, е която преобладават ярко изразени животински черти.
60
0
 
1
 
! Отговори
МИЛЕВ преди 8 години
До АнонименПРОЧЕТИ КОМЕНТАР 107 И МЛЪКНИ ,БЪЛГАРО-ПРОДАВНИКО !
59
5
 
11
 
! Отговори
СТАНЕВ преди 8 години
До Анонимен: ДА , И КАКЪВ ТЪРСИ НАЦИСТКИ ВЛАК НАТОВАРЕН ЕВЕНТУАЛНО СЪС СКЪПОЦЕННОСТИ ,ТОЧНО В ПОЛША ? ОТГОВОРА Е ОТ ЯСЕН ПО ЯСЕН -ТРЕПЕРЛИВИЯ ЧОВЕКОУБИЕЦ ,ХИТЛЕР,ГО Е НАТОВАРИЛ ОТ РУСИЯ И Е ПОТЕГЛИЛ ЗА ГЕРМАНИЯ ,НО РАЗВОЯ НА ВОЙНАТА ГО КАРА ДА СПРЕ ВЛАКА В ПОЛША И ДА ГО ЗАРОВИ ТАМ ,ДО ПО БЛАГОПРИЯТНИ ВРЕМЕНА . ТАКИВА НЕ СЕ СЛУЧИХА ,ЗАЩОТО РУСНАЦИТЕ ИЗПОТРЕПАХА *** ЧУМИ ,ВКЛЮЧИТЕЛНО ХИТЛЕР И ТРЕПЕРЛИВИЯ НЕ МОЖА ДА СИ ДОКАРА ВЛАКА С РУСКИ ЦЕННОСТИ В БЕРЛИН ! ЦЕННОСТИТЕ СА РУСКИ
58
3
 
5
 
! Отговори
ВЕСО преди 8 години
До Анонимен: ИМЕННО , ТОЗИ ВЛАК Е СЪВЕТСКИ И ПОЛЯЦИТЕ МОЖЕ ДА ЯДАТ ХУРКАТА ,АКО СЛОЖАТ РЪКА НА ВЛАКА ! АКО ИМА СКЪПОЦЕННОСТИ РАЗБИРА СЕ ,АКО ИМА ОРЪЖИЯ , ДА ГИ ЗАКАРАТ В ЦЕНТЪРА НА БЕРЛИН !
57
3
 
6
 
! Отговори
С Русия в сърцето преди 8 години
Поведението на пановете напомня знаменитото изречение на Мечо Пух "Кой каквото си намери, негово си е!". Никой не знае, какво има във влака, но глупостите започнаха! Ако случайно се окаже, че вътре е "Кехлибарената стая", *** ще си подвие куйрука и ще я върне на Русия, смирено и възпитано! Защото ноторно е известно кой на кого я е подарил, т.е. на кого принадлежи.
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ха-ха-ха-ха :)))Нещо много истерично ти звучи хаха-то! Вземи отиди на психиатър! За народ, загубил 22 млн ЧОВЕШКИ ЖИВОТА, един влак със злато или картини е пренебрежимо малка загуба. Поляците също загубиха милиони хора, но какво е това в сравнение с изпепеляващата омраза към освободителите, дали 600000 жертви за освобождението на Полша. А ти си жалък!
55
2
 
8
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 8 години
До пост 100-римско право.Брато, ако аз обира апартамент тиа, къшата,вилата или какъвто имот имаш/снема картини,бижута,бяла, черна и всякаква техника/ и я натоваря на един микробус, па после го скрия някъде си/ в гори тилилейски/ и най накрая моите синове го намерят,,след много търсене,, то на кого принадлежи ,,това имущество,,?Твое ли е или на синовете ми?Щото и те могат да искат 10 % от намереното.Чети Цицерон , а не Калигула!
54
7
 
2
 
! Отговори
Римско право преди 8 години
Повече от ясно е. Влака е нацистки, значи принадлежи на вермахта. Ако вермахта го няма значи е законна собственост на неонацистите, т.е. техните наследници. Поляците да си търсят парите от застраховката... примерно Allianz :-D
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как така никъде не се намери един съветски влак със скъпоценности...
52
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 86нямаш представа колко си прав: хората, мразеще тези, дето биха продали и майките си, се наричат русофоби.
51
6
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Стига глупости!Първо, поляците никакво злато не са открили. Може в този влак да има например бактериологично оръжие.Второ, за всички същровища на Третия райх по принцип претендира Световния еврейски конгрес. Роберт Зингер, ръководителят на тази организация е заявил, че златото на нацистите е откраднато от избити в кончлагерите евреи и трябва да се върне на техните наследници.Трето, произведенията на изкуството също имат предишни законни собственици.Със сигурност поляците няма да вземат нищо.
50
1
 
7
 
! Отговори
специалист преди 8 години
ха ха ха Пиротехници
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Краков има един камък, на който са посочени границите на Русия, Германия и Австро-Унгария, последната я няма вече, но първите и в момента търсят къде да бъде общата им граница, а дружината им дава повод и на двете! Евреите нищо не са казали по въпроса или вече са опоскали влака!
48
8
 
17
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Нацистите грабили от окупираните страни, сега поляците го искат??? Продажните поляци дали си вярват, че това може да стане? Поляците май се имат за повече от колкото са, единственото, което знаят е да забъркват каши с тъпите си мозъци.