Засилват проверките в европейските влакове

ЕС ще обсъжда безопасността на жп транспорта на 8 октомври
29 авг 2015 22:02, Анисия Иванова
6
Засилват проверките в европейските влакове
Снимка: архив Reuters

Европейските страни ще засилят проверките на самоличността и на багажите във влаковете, но се обявиха против систематични гранични проверки

Европейските страни ще засилят проверките на самоличността и на багажите във високоскоростните влакове, но се обявиха против систематичен граничен контрол на среща, свикана след като мароканец извърши нападение във влака Талис от Амстердам до Париж, преди да бъде неутрализиран от трима американски пътници.

Това съобщи френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов след срещата на министрите на транспорта и на вътрешните работи на девет европейски страни, които обсъждаха подобряването на сигурността в железопътния транспорт, предаде ДПА.

"Тероризмът се опитва да подкопае нашата свобода, каза Казньов, но ние трябва да предотвратим това."

Френският вътрешен министър добави, че проверките ще бъдат извършвани навсякъде, където е необходимо, но няма да са повсеместни. Той подчерта, че страните трябва да подобрят координацията между разузнаванията и службите за сигурност в Шенгенската зона за свободно движение.

Комисарят по транспорта на ЕС Виолета Булц каза, че не трябва да се стига до "свръхреакция". "От огромно значение е, доколкото е възможно, общественият транспорт да остане отворен и лесно достъпен", подчерта тя.

Въпросът за безопасността на жп транспорта ще бъде обсъждан на среща на транспортните министри на ЕС на 8 октомври. Експерти от сигурността и представители на бизнеса също ще организират специални срещи в следващите седмици.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
! преди 8 години
До 8-ми октомври има над 1 месец, ще минат още 200-300 000.
4
0
 
1
 
! Отговори
Селяндур преди 8 години
А господата управляващи тук унищожиха Транспортна полиция. И предишни и сега управляващи. Когато стане беля тогава ще се вайкате. Но явно интереса и лобито на охранителните филми надделяват над обществения интерес.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ku4e si tarsi opa6kata
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проверявате ли Ориентъл Експрес ?Прекарва джихадисти с фалшиви паспорти !Бомба си вкараха всички със закъснител !
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как проверяват , преди да се качиш в самолета ?