Крайнодясна шведска партия против щедрата имиграционна политика

Швеция е най-желана дестинация за бежанците
30 авг 2015 09:46,
19
Крайнодясна шведска партия против щедрата имиграционна политика
Снимка: Архив Reuters

Крайнодясната партия Шведски демократи, която неотдавна за първи път излезе начело в проучванията на общественото мнение, поиска референдум за щедрата имиграционна политика на страната, предаде Франс прес.

Време е в Швеция да бъде организиран референдум за имиграционната политика, заяви лидерът на партията Джими Окесон в реч пред партийни привърженици вчера.

Шансовете да наложи подобно допитване са малки, понеже парламентът трябва да се произнесе за организирането на евентуален референдум, а едва шест такива са организирани в страната от 1922 година.

Швеция е приела 80 000 бежанци миналата година - най-голям дял сред страните от ЕС в съотношение с населението й от 9,7 милиона души.

Със своята щедра социална система, репутацията на толерантност и икономика в добро здраве, Швеция е една от най-желаните дестинации от мигрантите.

Окесон заяви, че шведската политика на отворени врати и системата за социални помощи допринасят за сегашния прилив на мигранти към Европа.

Какво е това, което кара хората да рискуват живота си и живота на децата си, за да дойдат тук? Твърдя, че политиката на прекалена толерантност на другите партии е причината за многобройни трагични съдби, че води до смърт, каза той.

Шведските демократи, представители на най-радикалната крайна десница, влязоха в парламента през 2010 година с антиимигрантска програма. Те станаха третата политическа сила на парламентарните избори през 2014 г., с 12,9 процента от гласовете и 49 от 349 места в парламента.

Според сондаж на института Югов (YouGov) от преди десетина дни 25,2 процента от избирателите имат намерение да гласуват за тях, срещу 23,4 процента за социалдемократите на премиера Стефан Льовен.

Въпреки това друго проучване, публикувано вчера от института Новус (Novus) отрежда на Швеските демократи 18,6 процента подкрепа срещу 25,8 процента за социалдемократите. Всички други парламентарни партии отказват да ги подкрепят и отхвърлят позициите им за имигрантите, в които виждат желани работници за една страна със застаряващо население.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
просто хора преди 8 години
и шведите не знаят какво искат - "пускайте ги", "не ги пускайте"
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НаблюдателНе "често",а винаги!Глупостта ВИНАГИ струва скъпо!
11
0
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Както Швеция така и ЕС им предстои да разберат по трудния начин че прекалената толерантност си е чиста глупост. А чистата глупост често струва много скъпо!
10
1
 
13
 
! Отговори
555 преди 8 години
До някойАми те САЩ и НАТО направиха каквото направиха, та затова се стигна дотук. Хайде да не започваме приказката от средата, а от самото и начало!
9
1
 
6
 
! Отговори
До някой преди 8 години
Къде се намират ислямистите от ИДИЛ в представите ти? Тези които се бият с Асад... НАТО рамо до рамо с тях нали, понеже са си техни хора - това ли имаш предвид?
8
0
 
24
 
! Отговори
До някой преди 8 години
Доста изопачено виждане имаш за фактите: Асад е направил маса безплатни общежитя за бежанците от военните зони. Неговият "кървав режим" не допуска религиозен екстремизъм обаче. Затова от бежанцит се иска на глас да обявят че, са против джихада! Няма значение какво са правили преди това - трябва само да кажат че, се отказват от "джихад". Толкова. Така че, стои въпросът - защо някои сирийци предпочитат да дадат маса пари на превозвачи, вместо да си устроят с тези пари живота в Сирия? ... да не говориме че могат да защитават страната си от ИД!
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа ще плаче и ще строи стени, ама вече ще е късно.
6
17
 
3
 
! Отговори
някой преди 8 години
Забравих да напиша в предния коментар че е до номер 1 (фъклибералс)Накратко да обобщя все пак: Значи, като не щеш НАТО да нападне Сирия и да свали кървавия сирийски режим - на ти сега имигранти! (изключвам такива които не са сирийци, но на много места откъдето идват също има конфликти). Ако нападнат - значи НАТО били агресори.А сега както не са нападнали - какви са? Пак агресори така ли?
5
4
 
32
 
! Отговори
Шведите да видят нас преди 8 години
"Желани работници" докара в България Живков, като събра над 400 000 роми от съседни страни.И какво стана? През соца ромите работеха по принуда. В резултат рязко спадна качеството на много неща, кражбите и изнасилванията се увеличиха, а голяма част от жилищата, построени от държавата се дадоха на ромите, а те ги съсипаха. Повечето ромки и тогава се омъжваха малолетни, седяха у дома вечно в отпуск по майчинство и така взеха пенсии.За българите - ниски заплати и малко жилища.Резултатът е налице.
4
19
 
7
 
! Отговори
някой преди 8 години
Прав си. Има. И на тази по границата между САЩ и Мексико стрелят на месо!Между другото, то не е точно стена а ограда с телена мрежа - по границата на Унгария със Сърбия също има такава мрежа, но бежанците я преодоляха и нахлуха и в Унгария.Все пак, това е хуманитарна криза. Загиват невинни цивилни хора - мъже, жени и деца.Кой е виновен? Ами предвид факта че повечето са сирийци - явно оня убавец там, Башар Ал Асад. Но Русия и русофилите не дават НАТО да го нападне. Сакън!
3
0
 
39
 
! Отговори
Такъ "желан раб преди 8 години
идва от региони, според чиито традиции жената си седи у дома и ражда колкото е възможно повече деца. Щедрите помощи за тази именно част от семейството привлича мигрантите към Швеция. Целта на тези помощи е да подтикне към по-висока раждаемост самите шведи, но вместо това, от тази социална политика се възползват съвсем други хора,които се придържат към два принципа:1/ Да пренесат в Швеция собствената си традиционна култура;2/ Остане ли безработен, да кара на социални помощи и да не търси работа
2
1
 
41
 
! Отговори
езоп преди 8 години
Тия политици са луди "в които виждат желани работници за една страна със застаряващо население". Това е като да строиш голяма къща, етаж след етаж. Обаче хубавите здрави червени тухли намаляват, темпото се забавя, и решаваш да заместиш с кирпичени тухли... Докъде ще я докараш?Вместо да си засилиш тухларницата да произвежда от хубавите червени тухли ...
1
2
 
46
 
! Отговори
фъклибералс преди 8 години
Има ли стена между САЩ и Мексико? Има ли стени в Израел? Има ли междиу Индия и Пакистан. Трябва голяма стена по българската граница.