Новият път към Европа – през Северния полярен кръг

По 20 сирийци на месец влизат в ЕС през руско-норвежката граница
30 авг 2015 22:15,
85
Новият път към Европа – през Северния полярен кръг
Снимка: Reuters

Бежанците се опитват да стигнат до Европа през Средиземно море, през гръцките острови, през равнините на Балканите. Сега те са открили още едно трасе - Северния полярен кръг, пише британският в. "Гардиън".

Десетки сирийци се преселиха в руския далечен север тази година в опит да стигнат до малко познатата границата на страната с Норвегия. По двадесет сирийци на месец преминават оттам в малкото норвежко село Киркенес, което е на хиляди километри северно от сирийската столица Дамаск.

Киркенес е най-северната точка от Пътеката на Желязната завеса, очертавала едно време границата между Западна и Източна Европа през епохата на Студената война.

Това е относително нов феномен, който започна преди около половин година, казва Томас Петерсен, полицай в участъка на Киркенес.

"Някои от тези хора се придвижват с велосипеди. Останалите са превозвани с руски коли. За тях е много лесно да преминат границата, защото само трябва да седнат в руска кола и да влязат в Норвегия. Това е напълно законно", казва полицаят.

Според норвежкия вестник "Сьор Варанген авис" 133 кандидати за убежище са използвали маршрута през 2015 г., като повечето от тях са сирийци.

Как този малко известен пропускателен пункт се превърна в магнит за сирийците все още не е ясно. Полицаят Петерсен разказва, че той и колегите му правят само формално интервю с бежанците, преди да ги качат на един от полетите, извършвани оттук два пъти дневно до Осло, където те са предавани на имиграционната полиция. Когато самолетите са пълни, бежанците пренощуват в местния хотел Тон.

През 2013 г. група във Facebook която дава съвети на сирийците как да стигнат до Европа им подсказа, че границата на Норвегия с Русия е непроходима. Групата препоръча тогава на сирийците да си купят балон с горещ въздух, с който да прелетят границата с Норвегия, ако искат да влязат от това място в Европа, защото по суша било невъзможно.

Въпреки всичко това – маршрутът през Средиземно море остава най-популярният начин за достъп до Европа за повечето мигранти. По данни на ООН, от началото на годината рекордните 300 000 души са достигнали бреговете на Европа. Очаква се числата да нараснат в месеците преди настъпването на зимата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А можеха да свият към Аляска и оттам кеф ти Канада, кеф ти Америка, Мексико и надолу. Все по-далече от войната.
44
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSIA BOKLUZI I OTREPKI NE PRIEMA, NE SE UCUDVAI *** KATO TEBE NIKOGA.
43
13
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Норвегия живеят само от точене на газ и петрол но до 20 години запасите им ще свършат и тогава ще мизерстват само от продажба на риба.
42
13
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До средна заплатаВ Русия заплатата е 800 евро. В България над 94% жиевят с 200 евро. Освен това в България е много по скъпо - повечето стоки са като за заплата 2000 евро.
41
3
 
43
 
! Отговори
Трикери преди 8 години
Арабите при викингите -доста смешно става. Е поне мъжете после могат да си намерят работа по нефтените платформи. Доколкото знам е високо платена. А защо не ни казват някой остават ли в Русия. В този район в съседство са и руските платформи
40
3
 
54
 
! Отговори
х преди 8 години
Германия е виновна заради емигрантската вълна, тъй като искат да са икономика номер едно в Европа, а за това са им нужни още работници. Проблемът е, че сегашните имигранти са мюсюлмани, което в близко бъдеще ще създаде огромни проблеми.
39
2
 
58
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
А защо не ходят в Австралия, а отиват чак на Северния полярен кръг?! Защото Австралия не дава помощи, а нашите еврогейове са се разгащили! Спрете помощите и тази лудост ще секне!
38
3
 
41
 
! Отговори
факт преди 8 години
Норвегия не е ЕС !-Защото имат находища на много петрол и газ. Ако и ние имахме много природни ресурси, също щяхме да сме просперираща държава.
37
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно кой финансира тия скакалци в това преселениеКолкото и да са притеснени от къде толкова пари за път?Това явно е отмъщението на арабите
36
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В ШВЕЦИЯ ПОЧНАХА ДА ПОСРЕЩАТ ГОСТИТЕ С НОЖОВЕ И СТРЕЛБА НА РЕД СА ГЕРМАНЦИТЕ СЕГА КЪДЕ ЩЕ БЯГЪТ ИЛИ ЩЕ СЕ ВРЪЩЪТ ОБРАТНО?
35
0
 
42
 
! Отговори
:-D:-D:-D преди 8 години
И откога Норвегия е в ЕС?В ЕИО да, но не и в ЕС.
34
1
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Русия няма да останат, естествено. Там на социални помощи никой няма да ги остави да лежат, да не говорим пък, ако ревнат за някакви измислени си техни права, какво ще им се случи. Тия номера само в толерастна Европа минават.
33
2
 
42
 
! Отговори
янев преди 8 години
РУСИЯ СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧИ В ПОМОЩ НА ЕВРОПА, КАТО ИЗВОЗВА С РУСКИ ТРАНСПОРТ ВЛАКОВЕ САМОЛЕТИ АВТОБУСИ ВСИЧКИ БЕЖАНЦИ ДО ГРАНИЦА НА ЕВРО СЪЮЗА И ОТ ТАМ ДА ГИ ПРИЕМАТ И РАЗПРЕДЕЛЯТ ПОНЕ ТАЯ УСЛУГА ТРЯБВА ДА НАПРАВИ НА ЕВРОПА ЗА ДА ИМА ДРУЖЕСКИ ОТНОШЕНИЯ
32
0
 
54
 
! Отговори
норге преди 8 години
Този замисъл не е патент на бежанците. Това е препоръка от други. ...и е още едно доказателство че всичко това е план , а не личното им желание да емигрират.
31
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колонизаторите векове изсмукваха националните богатства на Африка и Азия. Наследиха ги корпорациите и Нато, до степен тези хора да живеят в разруха и глад. Сега бедните отиват при богатите да си вземат своето. Лошото е че покрай сухото гори и мокрото, може и ние да изгориме.
30
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фашистите никога не са спирали и няма да спрат да борят всяка социална система на този святтака разбиха СИВ, Югославия, СИрия, Ирак, Либия и десетки други страниНа едно място с бомби, на друго с активна агитация, дезинформация и конспирация, на трето с огромно финансиране на опозициятаТова са те НАТОвците - долни мръсни слуги на едни от най-богатите и едни от най-болните мозъци в светаНовините са ни пълни с "трафикантите" колко са лошиА Буш, Блеър, Ръмсфелт, Райс и др виновни се радват на $
29
21
 
39
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
"Десетки сирийци се преселиха в руския далечен север тази година в опит да стигнат до малко познатата границата на страната с Норвегия." Хаха... че защо не си останат в Русия, а напират на Запад?! Защото като са видяли прегладнелите *** в далечния север са изтръпнали от ужас.
28
2
 
40
 
! Отговори
EU преди 8 години
Норвегия не е ЕС !
27
11
 
37
 
! Отговори
Руска чума преди 8 години
Русофилските платени *** вече започнаха да измислят и "статистики" за Норвегия. Тръгнали да ми сравняват стандарта на живот на магучая рассия богата на горива и изкопаеми, с България! Що не сравните мизерията там с Норвегия?Както казва един мой познат руснак - Москва е 1st world city in a third world country. Това ви го казва руснак, не платен *** на 50 копейкина набит пост.
26
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Абориген БГИ защо ще приключват с "християнска" Европа като са им най-големия търговски партньор ?Докато Асадчо е на власт ( поддържан от Путин ) така ще е...