Франция ще строи лагер за 1500 мигранти в Кале

Двойно повече са на палатки в града, искат на Острова
31 авг 2015 23:00, Александър Попов
11
Франция ще строи лагер за 1500 мигранти в Кале
Снимка: БТА

Франция планира да построи тази зима лагер, който може да подслони до 1500 мигранти в северния град Кале. Два пъти повече от този брой живеят на палатки в града и се надяват да преминат през Ламанша до Великобритания, предаде Ройтерс.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви по време на съвместно посещение в Кале с премиера на Франция Мануел Валс, че ЕК ще даде 5 милиона евро за новия център. Хората в него ще бъдат подслонени в големи палатки.

Европа е подложена на все по-голям натиск да се справи с хилядите, които бягат към ЕС от войните в страни като Сирия, Афганистан и Ирак.

Кметът на Кале Наташа Бушар заяви, че новото съоръжение ще е добре дошло, но е недостатъчно. "Това е жест, но е малък жест. Това, от което ще имаме нужда, са 25 милиона евро", заяви тя.

Европейският съюз никога няма да изгони мигрантите, които търсят защита, подчерта днес Франс Тимерманс, цитиран от Франс прес. Той призова страните членки да останат верни на "ценностите на хуманизма" в разгара на една световна криза, визирайки миграционната криза в Европа.

Франс Тимерманс се среща днес в Кале и с еврокомисаря Димитрис Аврамопулос, отговарящ за за бежанците, и с премиера на Франция Мануел Валс.

Франция вече получи 35 милиона евро помощи от британците и 7 милиона евро от ЕС, за да се справи с миграционния поток в Кале.

Вчера френският премиер, социалистът Манюел Валс се изказа по-скоро великодушно за приема на мигранти, което му донесе критики от страна на дясната опозиция и крайната десница. Крайната десница дори поиска спешно връщане на граничния контрол.

"Мигрантите, които бягат от войната, от преследванията, от мъченията, от потисничеството, трябва да бъдат приети, отношението към тях да бъде достойно, те трябва да бъдат подслонени, да им бъдат осигурени медицински грижи", каза вчера Валс.

През септември ще се състои среща на вътрешните министри на ЕС, а 11 ноември ще се срещнат лидерите на страните от ЕС. Те ще се опитат да постигнат споразумение за реакция на кризата, която се задълбочи с пристигането на десетки хиляди мигранти, опитали се да пресекат Средиземно море на път за Европа. Мнозина от тях се удавиха.

В Кале имаше по-голям лагер, известният с лоша слава Сангат, но той беше затворен преди повече от десетилетие от предишния консервативен президент Никола Саркози. Въпреки това градът остава една от точките в Европа, които привличат мигрантите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: ФранцияКалемигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
бастун преди 8 години
ами да отидат в европарламата в Брюксел, бая място има,
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TRIABVA DA SE POSTROIAT MNOGO KONZENTRAZIONNI LAGERI ZA TEZI BUSHMENI.I POSLE PO POZNATATA PROZEDURA.
6
0
 
3
 
! Отговори
i'm преди 8 години
Абе отворете Собибор и ще се реши проблема.
5
0
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименИ въпреки всичко долара започна да се срива. ..Никой не иска да купува американски акции и ценни книжа. .Инвестиции няма..Традиционни инвеститори като Саудитска Арабия и Катар не инвестират в сащ. Хората поумнява и инвестират в страните си или в новия финансов оазис в Китай. .БРИКС. Спекулативно сащ смъква цени на природни ресурси и валути. .Сащ водят глобална манипулация на света..така бедните стават още по бедни.
4
0
 
5
 
! Отговори
Житан преди 8 години
Стройте, стройте, дайте им да дишат и лепило Кале, но като почнат да си берат джилезу от айфеловата кула и от релсите на влака-стрела ще видите тогава що е то интеграция.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много бързо им дават на Французите 5 мил. за големи палатки . А те имали нужда от 25 милиона от ЕС.Англия дала на Франция 35 мил. Франция и Англия да ги приемат всички мигранти , защо само 1,500 ?
2
2
 
7
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Абе Вие друго трябва да стройте, ама хайде, да не ме обвинят в ксенофобия, но после ще е късно...
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е навремето хомо сапиенс отне Европа от неандерталците, сега съдбата си го връща