Габчиково vs. мигрантите - страх и незачетен референдум

Словашкото село трябва да приеме 500 бежанци
31 авг 2015 19:44, Александър Попов
39
Габчиково vs. мигрантите - страх и незачетен референдум
Снимка: Reuters

Престъпност, болести, тероризъм - в словашкото село Габчиково, определено в скоро време да приеме стотици мигранти, властва страх от неизвестното.

"Мигрантите са заплаха за нашата общност", казва убедено Мария Хустетова, пенсионерка, която живее в това село с 5400 жители в югозападната част на Словакия. "Мисля, че внуците ми са в опасност", допълва тя.

Словакия, страна с население от 5,4 милиона души, член на ЕС и на еврозоната, се съгласи да приеме временно в Габчиково около 500 мигранти от Африка, Азия и Близкия изток, които поискаха убежище в съседна Австрия.

Братислава прие по този начин да помогне на правителството във Виена.

Селяните, основно унгарци по произход, вече са виждали потоци от хиляди мигранти през войната в бивша Югославия. И сега те не са доволни.

В началото на август организираха референдум, на който 97 процента от жителите отхвърлиха плана на правителството за приемане на бежанците.

"Но министерството на вътрешните работи, което е държавен орган, не е длъжно да взима предвид резултата от един местен референдум", реагира говорителката на министерството Михаела Пауленова.

Според Иван Фереш, кмета на Габчиково, допитването обаче е имало смисъл.

"Ние трябваше да покажем, че не искаме бежански лагер в нашето село", каза той.

Според Барнабас Ковач, собственик на местен ресторант, проблемът се състои в липсата на комуникация.

"Ние не знаем кой ще дойде тук. Ние се страхуваме от тероризма и от болестите", споделя той.

Мария, неговата жена, обвинява премиера Роберт Фицо и неговия вътрешен министър Роберт Калиняк, че не са се допитали до мнението на селяните.

"Фицо и Калиняк не живеят тук. Те няма да имат никакъв контакт с тези бежанци", казва тя.

В очакване на бежанците подготовката за откриването на приемния център продължава. Бежанците вече чакат от австрийската страна на границата, каза говорителката на вътрешното министерство.

Австрийското министерство на вътрешните работи все още не е съобщило точната дата на преместването на бежанците от центъра в Трайскирхен към Словакия.

"Не знаем какви хора ще дойдат, колко мигранти ще дойдат, нито кога", оплаква се кметът на Габчиково.
Според допитване, организирано през юни, 70 процента от словаците не искат да приемат мигранти. През август Братислава обяви, че ще предостави убежище на 200 сирийци, но само християни.

"Ние нямаме нищо против религията, която е различна от християнската, и това не е проява на дискриминация", настоя тогава Михаела Пауленова. "Това е просто усилие от страна на Словакия за успешната интеграция на тези бежанци", добави тя и подчерта, че в Словакия има прекалено малко мюсюлмани и няма джамии.

В Габчиково не всеки е против приема на мигранти. Стефан Берталан, собственик на магазин за хранителни стоки, си спомня, че през 90-те години на миналия век и първото десетилетие на 21 век хиляди кандидати за убежище от различни страни са живели в същия бежански център, който ще подслони новите мигранти.

"Видях 4600 души там. Защо сега трябва да се страхувам?", пита 62-годишният мъж. Той се страхува обаче, че местните хора ще бойкотират магазина му, ако той започне да обслужва мигрантите.

Според Катарина Файнорова, адвокатка от Лигата за правата на човека, базирана в Братислава, властите са "съотговорни" за това негативно отношение на местните към мигрантите.

"Приемането на различното по принцип е трудно за словаците. Те се страхуват, че мигрантите ще донесат със себе си различна култура, нови религии и по-висок ръст на престъпността", казва тя.

"Нашите официални представители трябва да се въздържат от будещи безпокойство приказки, които влияят негативно върху общественото мнение", допълва тя.

Това е в сила и за словашката крайна десница Народната партия "Наша Словакия". Ръководена от Мариан Котлеба, областен управител на централен район в страната, тази партия, която не е парламентарно представена, насрочи за 1 септември протест срещу мигрантите в Габчиково.

Но селяните казват, че ще избегнат тази демонстрация, защото въпреки че споделят същото безпокойство, те отхвърлят екстремизма на Котлеба.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
17
 
! Отговори
Що не ги иска Европа преди 8 години
Що не иска Източна Европа мюсюлмански бежанци? Щото 500 години са ни клали, последният път, като са били тук, 500 години не сме могли да ги изгоним, когато Англия строи университет, ние джамии. Избили са всички, дето имат смелостта да се борят, пък после шо сме овце. Ми то борците са били затрити. Ако ние сме имали държава, то щяха да са дворци, имения, наука, образовани хора и прогрес. Народ, който забравя историята си, рискува да я повтори.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бойте съ, ся във вашто село, шъ са отворят поне 100 дьонерджийници и ще се запази етническия мир и икономиката ви шъ цъфне... учете се от наш Винету, той е много, много мъдър и силен /по-силен даже и от Чък Норис/
27
2
 
8
 
! Отговори
Вие питате преди 8 години
Вие питате: Кога ще приключи войната срещу ИД? Кога ще спре потокът от бежанци?Ние отговаряме: Никога. Защото американските оръжейни концерни печелят по 10 милиона долара на ден от тази война.
26
0
 
9
 
! Отговори
без мисъл преди 8 години
Европейската интеграция означава, че държавите членки на ЕС взаимно си прехвърлят една на друга бежанците.
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Воината *** на вратата на Европа. Ако ния християните не ги избием ще ни избият те.Няма друг вариант
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрация-обществен строй при който държавата се превръща в бащиния за ползване от шепа хора!!!Това мнение на народ,на местно управление НЕ ВАЖИ!!!Важното е да се опъват парите,а откъде идват няма значение!!!!Толкова ли са богати в Словакия да помагат на бедна Австрия??
23
2
 
31
 
! Отговори
ПРАВ Е преди 8 години
Томас ДжеферсънС демокрацията е свършено, когато започнете да отнемате от хората, които искат да работят, за да го давате на тези, които не искат да работят.При нас не е идвала.
22
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Че какво са 500 души? В България ЗАКОННО пребивават поне 5000. Незаконно поне 3 пъти повече...
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 40 , 50 години ще има нови бежанци ,а бежанците ще бъдат немци ,французи и всички сегашни почитатели на европейските ,,ценности,, ! Българите не се броят защото до тогава ще са се самоунищожили !
20
1
 
3
 
! Отговори
43281 преди 8 години
Навремето Хитлер е провел референдум в Австрия. За или против Аншлуса. Познайте резултата!99% са гласували ЗА Аншлуса!...Стотици хиляди са го приветсвали когато е обявил присъединяването на родината си към Германия. Сигурно ликували под дулото на нацистките автомати, но автоматите не се виждат на видеотоyoutube/watch?v=t75ldUNc2Xw
19
0
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
до 18Измислен е истински военен режим Пиночет!Така се оправят крадливи политици и айдуци!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрацията е най лошата форма на управление но не е измислен още по Доброто...Сигурен ли си?
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако сами не си изискаме правата, никой няма да се съобразява с тях!
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрацията е най лошата форма на управление но не е измислен още по Доброто
15
18
 
4
 
! Отговори
ahа преди 8 години
Ние някога сме били емигранти.(прабългари от Азия- хуно ) Пък и в момента англичаните като чуят българин и се сещат за емигрант. Референдум дали да изхвърлят сирииците или да изхвърлят българите от западна европа? А емигрантите пък съвсем не ни питат те просто се местрят. и изискват хляб вода и джамия .
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече загубихме суверенитета си! Но продължаваме да си мълчим и продължават да ни мачкат! Могат да ти направят само това, което позволиш! В цяла Европа трябва даима референдуми и протести и ако всички категорично откажем нама да има бежанци! Как не ги пускат в Австралия? Кой казва, че не може и откъде накъде трябва да се съобразяваме с него?
13
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква наглост! Министерството на вътрешните работи не се интересува от резултатите от един местен референдум! А от какво точно се интересува? Не плащат ли гражданите с данъците си заплатите на министрите? Демокрацията е само залъгалка за наивници. Такова нещо никъде не съществува.
12
0
 
13
 
! Отговори
Ах морето преди 8 години
Това Лято словашките туристи са малко и са бедни и стиснати!С бежанците повече ще обеднеят.
11
1
 
15
 
! Отговори
аз преди 8 години
Словакия приема имигранти,защото Австрия им плаша.
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** които щтракат минуси да си ги вземат в къщи да си ги гледат