Аушвиц монтира душове, напомнящи газовите камери

Туристите са потресени от видяното, музеят отрича аналогията
Обновена: 1 сеп 2015 23:12 | 1 сеп 2015 21:21,
198

Снимка: Twitter

Посетители на превърнатия в музей концентрационен лагер Аушвиц в Полша този уикенд бяха ужасени от най-новата придобивка на музея. В лагера са инсталирани системи за водна мъгла, които по принцип целят да разхладят и посетители, и служители. Пръскачките обаче напомнят потресаващо много на инсталациите, използвани в газовите камери на лагера на смъртта, пише Vice.

От музея заявиха, че е разпореден монтажът на охлаждащите съоръжения, тъй като температурите в края на миналата седмица надвишиха 32 градуса. Въпреки това обаче водната мъгла предизвика болезнени асоциации.

"След като слязохме от автобуса, влязохме под душовете", разказва Мейер Болка от Израел. "Бях в шок, това беше като удар в корема", допълва още тя. Израелската туристка отишла при служител на музея, който й обяснил, че жегата наложила монтажа им. "С цялото ми уважение, но това напомня за газовите камери", опонирала туристката. Служителят се извинил за асоциацията.

Над 1,1 млн. евреи са намерили смъртта си в Аушвиц по време на Холокоста. Много от тях са влизали в газовите камери с обяснението, че ги пращат под душа. Днес лагерът е паметник на жертвите на Третия райх.

Над 1 млн. души са посетили музея само през 2015 г., като дестинацията е особено популярна за израелци и евреи, загубили роднини в лагерите.

От музея още веднъж обясниха, че водната мъгла е просто една мярка за безопасност, предприета във връзка с жегите.

"Трябваше да направим всичко възможно, за да намалим рисковете, свързани с високите температури, и да се погрижим за безопасността и здравето на нашите посетители", написаха от Аушвиц във Facebook. "Здравето на посетителите за нас са приоритет по време на тези екстремни жеги и пръскачките са наистина полезни", аргументират се те.

Полша е в разгара на гореща вълна, като някои дни от август отбелязаха температурни рекорди. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
Сигурно тези които са се оплакали са мислили че посещават Дисниленд. Как иначе да си обясниш това че нещото което ги шокирало не е въпросния лагер , не са пещите в които са изгаряни труповете на хиляди хора или помещенията където са ги избивали с Циклон-Б а инсталация която да помогне на посетителите на лагера да не получат проблеми свързани с здравето си от високите температури. Няма угодия...
56
1
 
4
 
! Отговори
Феликс преди 8 години
звучи парадоксално, но посетителката би трябвало да изрази благодарност за получените екстра негативни емоций, хората не ходят там на пикник...
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До жалко...ne burkai evrei s cionisti...Purvite sa poturpevshi kato nas...
54
0
 
2
 
! Отговори
Ma_ka vi Pr_dazdna преди 8 години
Над 1,1 млн. евреи са намерили смъртта си в Аушвиц по време на Холокоста......Днес лагерът е паметник на жертвите на Третия райх....koito i da vi cete paskvilite-ostava s vpecatlenie, ce samo evrei sa zertvite...Pone vednuz da biahte spomenali i za DRUGITE ...;((
53
4
 
1
 
! Отговори
Бай Ставри преди 8 години
До жалкоЖалко, че *** не е направила аборт, когато е била бремена с тебе.
52
0
 
0
 
! Отговори
До Крокодил преди 8 години
До Крокодил : истински ме разсмя хахахах.
51
3
 
16
 
! Отговори
жалко преди 8 години
жалко, че Хитлер не си довърши работата. Светът щеше да е прекрасно място без гнусните евреи и ***.
50
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С таз водна мъгла и някакви сероводороди като газ при смесване и дистилация са правили з/ц/ар ин по стара рибна рецепта за фосфор от времето на древния свят от свидетелствата за банята и порезните вени като вени види вици иначе кой богат сенатор ще си режи вените ей така,след кат толкова прекарал от върха все още някои да е прекарал години,но на някъде *** по стари рецепти в съседство до осиране омайват богаташа и му режат вените демек вици Аушвиц има виц,Ауш е като кауш,скрито са заработвали
49
0
 
2
 
! Отговори
мигрант преди 8 години
До Анонимена обяд ще има ли?
48
1
 
27
 
! Отговори
?*?* преди 8 години
1,1 милион убити в този лагер и то само евреи си е чиста лъжа и пропаганда на Израел. За 6 години има около 2100 дни или иначе казано по 520 убити на ден!!!! Това е физически невъзможно. Къде са скелетите и костите на 1 милион убити и колко място заемат? Тези лагери са за работна ръка, не е било нужно да ги събират на едно място и да ги унищожават, след като е било възможно да бъдат убивани при залавянето им без да се правят допълнителни разноски. Въпрос на платена пропаганда срещу аритметика!
47
0
 
16
 
! Отговори
янев преди 8 години
РАЙХКАНЦЛЕР МЕРКЕЛ ПРАВИ ВОДНА ПРОБА НА ИНСТАЛАЦИИТЕ
46
3
 
20
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Газът Циклкон Б се е използвал в цяла Европа за дезинфекция. В Аушвиц дезинфекцията е ставала ежемесечно. Повечето лагерници са минавали десетки пъти през газовите камери. Газът е хвърлян през прозорците в кутии от други лагерници. След дезинфекцията измивали лагерниците с вода от душове. След всяка група са оставали няколко трупа на болно и слаби хора, в следствие на газът. Тези хора, заедно с други умрели от преумора и болести, са били изгаряни в пещи - с цел неразпростаняване на болести.
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подготвят ги за мигрантите.
44
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЕвалата на жената!Османците избиха милиони по наши земи за 5 века, но ние си мълчим...Затова българското население тогава се увеличи с милиони. Както и евреите - от 13 милиона избили 6 милиона, но след войаната вече били 14 милиона.
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОЛЯЦИТЕ ДА НЕ ПРАВЯТ ГЕНЕРАЛНА РЕПЕТИЦИЯ ЗА НОВИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ И ВМЕСТО ВОДА ???
42
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Превзета израелска овца. Отишла е да разглежда концлагер, а не опера. Но видите ли "душовете и напомняли" ... А цялото място не и ли напомня? След време някое подобно кукуригу може да се възмути и от телените мрежи ...
41
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доживях евреи да се редят доброволно на опашка пред Аушвиц и да се оплакват, че им пускат вода вместо газ.
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евалата на жената!Османците избиха милиони по наши земи за 5 века, но ние си мълчим
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахаха. Поляк ако не оплеска работата то кой.
38
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно сме длъжни да знаем как изглежда газова камера и как точно прилича на тези душове !Както и да е , османските диваци са избили четири пъти повече българи , музей на страданията им няма , днес се нарича турско присъствие !