Папата разреши да се дава прошка за аборт

Това е пореден ход за отваряне на Римокатолическата църква
1 сеп 2015 16:58, Елка Василева
19
Папата разреши да се дава прошка за аборт
Папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Папа Франциск разреши на католическите свещеници да дават прошка на жени, направили аборт, или на хора, склонили други към изкуствено прекъсване на бременност, по време на започващата през декември Юбилейна година на милосърдието.

Ройтерс определя това като пореден ход на Светия отец да направи Римокатолическата църква по-отворена и да приобщи всички вярващи.

В писмо, публикувано от Ватикана днес, Франциск говори за "екзистенциалните и морални мъчения", на които са подложени жените, направили аборт. Папата отбелязва, че е "срещнал толкова много жени, които носят в сърцето си белега от това мъчително и болезнено решение".

Според Римокатолическата църква абортът е толкова тежък грях, че онези, които направят или причинят аборт, си навличат автоматично отлъчване. Той може да бъде опростен официално само от главния изповедник в една епархия или от християнски мисионер, припомни говорителят на Ватикана отец Чиро Бенедетини.

Франциск обяви навръх втората годишнина от възкачването си на Светия престол - 11 март, Юбилейна година на милосърдието (наричана още Свещена година). Тя ще започне на 8 декември и ще завърши на 20 ноември 2016 г.

Т. нар. Юбилейна година на милосърдието е специален повод за католиците да отидат на поклонение и да потърсят опрощаване на своите грехове.

Папата подаде ръка днес и на "Обществото на Свети Пий Десети", предаде ДПА.

Агенцията припомня, че тази ултратрадиционалистка група в Римокатолическата църква, обвинявана в антисемитизъм, отказва да признае реформите от 60-те години на 20-и век и стъпките за подобряване на отношенията с евреите.

Франциск изрази надежда, че "Обществото на Свети Пий Десети" ще бъде реинтегрирано в Църквата в близко бъдеще.

По време на Юбилейната година на милосърдието свещениците от групата ще могат да опрощават грехове като всички останали свои колеги.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: абортпапа Франциск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Католик преди 8 години
Този папа е слуга на сатаната, специален казан го чака в ада!
11
1
 
3
 
! Отговори
тр преди 8 години
Този е една подставена личност за промиване на мозъци. Достатъчно аргумемтирани с факти бяха скандалите около Ватикана , да не говорим за блудстване с малки деца от високопоставени членове :)) .
10
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
Папата е ЧОВЕК, не е Господ, а човека не знае кое е правилно и кое не.
9
2
 
9
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
А какво стана с даването на прошка при лъжовна предизборна кампания .....................
8
4
 
6
 
! Отговори
някой преди 8 години
Брей, като гледам тука, много народ познават Господ лично!Само един свестен коментар видях досега - Папата е пичага, съгласен съм напълно с това мнение!
7
6
 
5
 
! Отговори
войнствен атеист преди 8 години
Римокатолическата църква много взе да се отваря нещо.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българките си го носят този грях.Много са.Дано бог да прости,щом папата е рекъл.АМИН
5
8
 
10
 
! Отговори
МРАЗЯ РЕЛИГИИТЕ преди 8 години
Папата разреши да се дава прошка за аборт КОЙ Е ПАПАТА ,ЧЕ ДА ДАВА ПРОШКИ НА ЖЕНИ КОИТО СА АБОРТИРАЛИ ?! БАХ ТИ ТЪПИТЕ ВЯРВАЩИ ,НА ВСЯКА МАНДЖА МЕРУДИЯ ! ВСЯКА ЖЕНА САМА РЕШАВА ДАЛИ ДА АБОРТИРА И ТОВА СИ Е НЕЙНО ПРАВО ,А ПАПАТА С ТЪПИТЕ СИ РЕЛИЖИОЗНИ ФАНАТИЗМИ ДА НЕ СЕ МЕСИ В ЖИВОТА НА ХОРАТА ! ПАПАТА НЕ Е ЧОВЕКЪТ ,КОЙТО ЩЕ АНАТЕМОСВА ИЛИ ЩЕ ДАВА ПРОШКИ НА ТЕЗИ ЖЕНИ !
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Imah poznata, koqto napravi abort ot bivshia si priqtel. Prosto toi beshe beden selqnin,s koito jiveeshe samo i samo da se vodi "obvarzana" , s podkrepata na maika si abortira. Sega e omajena za sofianec i imat drugo dete.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свети Отче, кога ще чуем "Анатема" за ИДИЛ ? Кога ?
2
3
 
13
 
! Отговори
ити преди 8 години
тези мързели от църквата кога ще се хванат на истинска работа
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крачка в правилната посока! Разберете никоя жена не е щастлива да се подложи на това, но понякога просто се налага. Например в случай на изнасилване или когато е доказано, че детето ще е с увреждания или когато има риск за здравето или живота на майката (примерно когато става дума за съвсем младо момиче). Така, че нека не съдим толкова строго защото всяка жена решила се на това си има причини и то сериозни.