Рекорд: 3650 мигранти дошли с влак от Будапеща във Виена за ден

20 000 души протестираха във Виена срещу отношението към мигрантите
1 сеп 2015 11:25, Елка Василева
19
Рекорд: 3650 мигранти дошли с влак от Будапеща във Виена за ден
Снимка: Reuters

Три хиляди шестстотин и петдесет мигранти са пристигнали с влак от Будапеща във Виена вчера - рекорд за един ден, предаде Франс прес, като се позова на австрийската полиция.

"Сега сме в процес на проверка колко от тях търсят убежище", каза полицейският говорител Патрик Майерхофер.

Още по темата

По-рано вчера унгарските власти разрешиха на мигрантите да отпътуват с влак, въпреки че мнозина от тях нямаха визи. Преди това те в продължение на няколко дни не позволяха на тези хора, които живееха в импровизирани лагери по гарите в столицата Будапеща, да заминат.

Голяма част от пристигналите във Виена мигранти прекараха нощта на железопътна гара, с надеждата да продължат към Германия, която миналата седмица смекчи условията за предоставяне на бежански статут на граждани на Сирия.

Снощи около 400 мигранти пристигна с влак от Будапеща в Мюнхен, Югозападна Германия. Други пък се качиха в унгарската столица на железопътна композиция за Залцбург, Австрия.

Междувременно унгарските власти затвориха тази сутрин международната железопътна гара на столицата Будапеща заради опитите на стотици мигранти да се качат на влакове за Австрия или Германия, предадоха световните агенции, като се позоваха на свои репортери на място.

"Никакъв влак няма да пристигне или да тръгне от гара "Келети" до ново нареждане. Молим всички да я напуснат", гласеше съобщение, прочетено по високоговорителите на гарата.

Сутринта се стигна до сблъсъци между част от мигрантите, които напираха към металните врати на перона, откъдето потегляше влак за Виена и Мюнхен. Полицията не позволи на тези хора да се качат.

Неколцина мигранти разказаха, че са платили стотици евро за билети, след като по-рано полицаи ги уверили, че ще им бъде позволено да отпътуват.

Вчера около 20 000 души протестираха във Виена срещу отношението към мигрантите - няколко дни след като на магистрала в югоизточната част на страната беше открит камион със 71 мъртви мигранти. Демонстрантите отидоха на гарата в австрийската столица, където малко по-рано пристигнаха влакове с мигранти от съседна Унгария.

В катедралата "Свети Стефан" във Виена бе отслужена литургия в памет на починалите в камиона мигранти. "Стига, стига вече мъртъвци, страдания и преследвания", каза архиепископът на австрийската столица Кристоф Шьонборн.

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна предупреди, че евентуалният провал на отговора на мигрантската криза ще постави под въпрос самите идеали на Европейския съюз.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще става страшна работа! Не ни трябват джихадисти,не ни трябвят даже и терористи! Тези плъхове са достатъчни!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
towa e dobre za unischojavane za marionetkata na usa ewropa ei kakwo stawa s materialite protiv rusia mai gi zabrawihte waschite priateli usa sche wkarwat osche imigranti w ewropa o......pa maitapi golemi
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Discoveryвие в раша така ли правите?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от Турция обмислят да отпуснат още към милион "бежанци", ООНето не е превело парите за издръжката им в концлагера
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
evropa se osra.
9
1
 
18
 
! Отговори
бастун преди 8 години
инкобационният период към тоталното осиране на европата е към края си, скоро ще е истинското осиране
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който видял европа видял - до тука беше.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колкото повече се отварят за тези маймуни гадни, толкова по-трудно ще бъде по-късно имиграцията да се урегулира по какъвто и да било начин. ценностите са си ценности, но запазването на мира и обществения ред са много по-важни.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vsi4ki imigranti da otidat vav germaniq franciq angliq te nali imat pari dasi gi integrirat ako sam im malko sha im pratim i 1milion nashi tam she jiveqt po dobre Merkel dagi nau4i na evroatlanticheski cennosti :D
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какви са тези "идеали" на ЕС?? Да станем донори на куцо и сакато, хора от 86 нации, зарязали всичко и борещи се за уреден и спокоен живот на чужд гръб? Ние ще работим, тях ще храним? И като турците да се хвалят, как устояват на всякакви опити за интеграция, защото "ги асимилирали"??? Започва "Залезът на боговете" и за това трябва да благодарим именно на Меркел и задграничните й шефове.
4
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко са, да им пристигнат поне 2-3 милиона да ги видим тогава колко ще са толерантни.
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде , кога пристигнаха и кога протести !От Унгария са ги спряли да пътуват за 1 ден. ,че се напълни във Виена !Е какво стана : Мама Меркел прие 400 и взе да обвинява ,Че с отношението към мигранската кризата , са се нарушили Европейските принципи ?
2
2
 
32
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Май е време и от Европа да се спасяваме.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига, стига вече мъртъвци, страдания и преследвания===това е само предисловието, наивници! интересното ще започне да се случва след някоя и друга година.