Екоофанзива на Обама: Направи изкачване по ледник

Иска да покаже пагубния ефект от глобалното затопляне
2 сеп 2015 08:56, Елка Василева
22
Екоофанзива на Обама: Направи изкачване по ледник
Барак Обама. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама направи дълго изкачване по топящия се ледник Ексит в Аляска, за да демонстрира нагледно последиците от неговото бързо топене в резултат на глобалното затопляне, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Облечен в пълно полярно снаряжение - с дебело яке и черни очила, Обама, следван от тълпа от фоторепортери, се спря на две маркировки - 1926 и 1951, които показват докъде се е простирал ледникът през тези години и как постепенно се е свивал в резултат на топенето. 3,5 километровата река от лед и скали отстъпва територия особено бързо през последните години - около 270 м само от 2008 г. насам според сравнителни сателитни снимки.

"Това е явен признак как човешката дейност влияе на климата", каза Обама, застанал с гръб към внушителния ледник. "Ние искаме да направим така, че и нашите деца да могат да виждат тази великолепна панорама", добави той.

Обама вижда в сегашното си първо президентско турне в Аляска, при което той ще се отправи и зад северния полярен кръг, възможност да внуши на фона на влошаващия се арктически пейзаж усещане за спешност на усилията за борба с климатичните промени, отбелязва Асошиейтед прес.

Той започна визитата си в полярния американски щат в понеделник с реч, в която нарисува апокалиптичен сценарий за света, налагащ спешни мерки срещу емисиите на парникови газове - един от основните фактори за глобалното затопляне: цели страни ще се окажат под вода заради топящите се ледове, градове ще бъдат изоставени, огромни маси от бежанци ще се местят заради повсеместни конфликти по света.

Белият дом слага особено ударение върху това послание, изпратено по нетрадиционен начин към колкото се може по-широка публика, която не следи традиционните медийни канали, но ще бъде заинтригувана от вида на президента на фона на изчезващите ледници.

Според Ройтерс това е негова "екоофанзива", която трябва да покаже на света какви бедствия вещае повишаването на водите в Световния океан, и да убеди световните лидери да постигнат споразумение на предстоящата среща на върха в Париж през декември за значително съкращаване на парниковите въглеродни емисии, които най-силно променят климата.

По-късно днес Обама ще направи пътуване с малък ледоразбивач покрай Аляска, за да демонстрира ерозията на крайбрежната ивица, причинена от надигащото се морско равнище. После той ще се снима и в епизод от телевизионно риалити шоу на канала Ен Би Си, на което ще покаже уменията си да оцелява в суровата природа на националния парк "Кенай Фиордс".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
0
 
! Отговори
нали преди 8 години
Къде ми сравнявате Обама - президента на най-силната страна в света завършил Харвард с товариш Путин .
9
0
 
6
 
! Отговори
унуфри преди 8 години
по му отива да се качи на палма, а той тръгнал да се сравнява с путин. Мисия невъзможна
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама се прави на Путин!Смех, смех :)
7
0
 
4
 
! Отговори
Marto преди 8 години
Да бе вярно, кво се тупа в гърдите, а не вземе да подпише споразумението от Киото. Егати лицемерието.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес се навършват 70 години от края на Втората световна война и Путин пътува за честванията в Китай, където ще е скъп гост, а Обама качва ледници с тълпа от фотографи, но в изолация от миролюбивия свят.
5
2
 
0
 
! Отговори
долусащдолуроссия преди 8 години
Нито слугувам на щатите, нито на русия. Вероятно сега ще се опита Обамата да настрои щатите в правия път и да вземат реални мерки срещу това. Дано. Ама пък виждате ли обамата как си прай пр-а, а *** как прай неговия? *** ловува, трепе, тренира с медята у фитнеса и след тва пият чайче като гей двойка. Разлики?
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама, хвани се в ръце и изтрий от лицето на Земята ИД. После ще помислим и за парниковите газове.
3
3
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
4 Нормално след като са първа икономика , както виждаш взимат мерки и ще го направят
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко лицемерна посъпка при положение, че САЩ са втория най-голям замърсител след Китай.
1
0
 
9
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Двете най големи икономики в света ,американската и китайската не са подписали договаора за въглеродните емисии!!!Или може да кажем направо ,че китайската икономика се възроди благодарение на чуждите корпорации!Ние българите сме чисти , нямаме индустрия, нямаме икономика,респективно нямаме и пазари!