Газпром вероятно губи газовия пазар на Южна Европа

Газовият дар на фараона: Европа може да получава синьо гориво от Египет
2 сеп 2015 15:28, Елка Василева
77
Газпром вероятно губи газовия пазар на Южна Европа
Снимка: архив, Reuters

Италианската петролна и газова компания "Ени" откри ново находище на природен газ в средиземноморския шелф, в териториалните води на Египет. Според първоначалните оценки това може да са най-големите запаси от горивото в региона. Очертава се възможност да бъдат задоволени газовите нужди на всички египетски потребители за няколко десетилетия напред; друг вариант е "Газпром" да бъде поизместен на горивния пазар в Европа, пише Иван Преображенски от Росбалт.

Находката не изненада италианците. Още през 2013-2014 г., когато те се бореха да спечелят обявения от египетските власти конкурс за геоложки проучвания, експерти предположиха, че става дума за находище, съпоставимо с разработваното в шелфа съвместно от Кипър и Израел. Според изявления на представители на "Ени" реалността е надминала най-смелите им очаквания. Оптимистичната им оценка гласи, че Зохр - така бе наречено новото газово находище, "е най-голямото, откривано някога в Египет и в Средиземно море".

По данни на специалисти от "Ени" потенциалът на находището с площ близо 100 квадратни километра достига може би към 850 милиарда кубически метра газ (равностойни на 5,5 милиарда барела петрол). Теоретично този газ може да тръгне към египетския пазар. Той обаче няма такива нужди от природен газ. Тъй че е най-вероятно скоро да се повдигне въпросът за износ, съответно изграждане на газопровод по дъното на Средиземно море. Или пък (което в днешни условия може да е по-изгоден вариант) на терминал за втечняване на египетския газ, за да може да бъде
доставян в който и да било регион от света, както впрочем вече прави Катар.

На първо място обаче се очертават все пак доставки за Европа. Например за Гърция, за която египетският газ до няколко години може да стане съвсем реална алтернатива на тръбопровода "Турски поток". Ще припомним, че този руски проект все още не е съгласуван между Турция и Русия, при все че Москва вече обсъжда с гърците евентуално изграждане на негово продължение към Европа.

Тук не е зле да напомним, че тъкмо от "Ени" започна и "погребението" на друг руски тръбопроводен суперпроект - "Южен поток". В началото италианците бяха сред ключовите участници в него. Сетне обаче започнаха лека-полека да разпродават своя дял и в крайна сметка почти единствени излязоха на печалба, когато Газпром закри проекта по нареждане на Владимир Путин. Така "Южен поток" падна жертва на продължителната политическа конфронтация между Русия и Европейската комисия. Сега нищо чудно "Ени" да погребе и "Турския поток", който смени "Южния".

На сайта си "Ени" описва подробно бъдещите условия за добив. За разлика от руските си колеги италианците не се хвърлят в боя, без да пресметнат всички възможни последици и изгоди. Затова се знае отсега, че онази част от шелфа, където се намират газовите запаси, на практика е идеално подходяща за подводно сондиране. Условията в субтропически Египет са къде по-добри, отколкото, да речем, по северните находища като Щокманското в Русия, добивът от което в момента е признат за нерентабилен.

Същевременно има шанс египетският газ да тръгне и към Европа независимо от спада в цените на горивата. "Ени" естествено не разкрива засега каква е очакваната себестойност на добива от находището Зохр. Според експерти обаче египетското "синьо гориво" ще е с 15-20 на сто по-евтино от газа, който Русия би могла да доставя през Турция.

Може ли днес Газпром да конкурира някак този проект? Най-вероятно не. За Европейската комисия той със сигурност много скоро ще се превърне в политически като предпоставка да се намали зависимостта на Южна Европа от руското "синьо гориво".

Бездруго обаче Газпром няма инструменти, за да повлияе било върху "Ени", било върху властите в Кайро. Да, Египет има силна нужда от доставки на руско зърно, но Москва едва ли ще реши да ги спре с цел натиск върху новия си енергиен конкурент. Но дори в бъдеще събитията да тръгнат в тази посока, Египет доста бързо ще намери алтернативни източници на зърно.

Тъй че Газпром вероятно трябва да се подготви, че през 2018 г. ще изгуби още едно твърде перспективно международно направление - газовия пазар на Южна Европа.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ми звучи като хьба на Бойко
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Произвеждат рашъните прилично количество стоки за вътрешното си потребление, че остават и за износ!-
46
1
 
1
 
! Отговори
Трезво мислещ преди 8 години
Ерго, и ако дойде на власт в Русия проамериканска власт- сигурно всичко ще се промени като с магическа пръчка! Веднага всичките патенти за производство на електроника, автомобили и т.н. ще им бъдат предоставени на рашъните на тепсия! А китайците в Република Китай, КНР, корейците и японците- какво ще правят- ще гладуват ли, след като се появи високотехнологичната и конкурентноспособна руска електроника? Ти май си мислиш, че всичко, което хвърчи- се яде - да, ама не! Виж този материал-russian-mifs.ru/biznes-idei/74-mify-o-proizvodstve-v-rossii.html
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 66 нагло лъжешНе лъжи толкова много че ще ти порасне носа като на Пинокио.
44
3
 
4
 
! Отговори
66 нагло лъжеш преди 8 години
ВВС на Индия от 1971 година насам е загубила 482 изтребителя МиГ съветско и руско производство. Това е разказал военният министър на Индия Аракапарамбил Куриан Ентъни за Agence France Presse.
43
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Винаги е добре за българския потребител България да има поне още един източник на петрол и газ. Така руските изедници няма да ни продават най-скъпо.
42
3
 
4
 
! Отговори
fripp преди 8 години
Чак пък никакви стоки. Току-що Индия е одобрила покупката на 48 руски Ми-17-В5 за 1,1 млрд. долара. Преди седмица се сключи с Египет подобен контракт за Ка-52. Миналата година са доставили оръжия по света за близо 15 млрд. долара. Даже Пентагона закупи няколко десетки техни хеликоптера за армията на Афганистан. Продават ракетни двигатели на САЩ. И йонни двигатели на Airbus Defence за новите им спътници. Чети малко, ве.
41
8
 
8
 
! Отговори
ерго преди 8 години
Русия не произвежда никакви стоки,освен водка,газ и кожи.Това обаче е недостатъчно тъй като тези ресурси се свършват.Като се имат впредвид санкциите и изолациятя в която е изпаднала единственото спасение да дойдат нормални хора в управлението и да възродят тази държава.Иначе тези в момента ще я затворят до една -две години
40
8
 
5
 
! Отговори
fripp преди 8 години
62, нищо не знаеш, руската газ се добива почти изцяло от конвенционални находища. Русия по официални, признати данни(на BP и ЦРУ) притежава 46трлн.куб.м. запаси от газ. Умните държави го знаят това и затова договорите им с Газпром за внос са до 2035-39г.(Германия) и чак до 2042г.(Франция). Тази година, до момента, руснаците са изнесли за Европа с 23% повече газ от миналата година. Новото находище си е идеално за Египет и Италия и до там.Макар че, при сегашните цени трудно ще го отпочнат
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно каква част от находището на Египет ще стане собственост на Газпром ? Час от находищата на газ в Иран , Азербайджан , Туркменистан са собственост на Газпром. Находещото на Египет ще го глътнат големите много национални компании.
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До *** ФИЛОСОФКато са най тъпата нация и нямат мозък за нищо, що Америка им плаща по 500 милиона долара за да и визи космонавтите до МКС.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 57Колега знаем фактите от 90-те години!*** резултатите се бавят!Друг парадокс е след като органичните горива са на изчерпване (до 70 те години нашего века) какви са тия растящи потребления и тия падащи цени?
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин няма против газопровод от *** на фараона!Просто след няколко години като привърши находището ще има готова мрежа за връзка с турски поток!win-win
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 53термоядрена енергия-тя си е факт колега,вече има работещи "устройства" за студен синтез на енергия.......ама въпрос на пари :) че арабите докато има нефт няма да позволят друг вид източник на енергия...
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно как платените писачи на Америка за България са се загрижили за руският "Газпром". Толкова ли много ви е мил. Дали ще има пазар за руската газ касае Русия . Че защо е войната за Сирия ? За демокрация или за огромните и газови находеща ???
33
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гъзпром, отдавна загуби пазарите си в следствие кгб пинизите на великия микромен, който освен сесере , друго у манерката нема.
32
11
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИ ФИЛОСОФ преди 8 години
РУСНАЦИТЕ СА ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА ! ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КОЛКО *** ТРЯБВА ДА Е ЕДНА НАЦИЯ ЩОМ МИЗЕРУВА ПРИ НАЛИЧИЕТО НА НАЙ-МНОГО ПРИРОДНИ БОГАСТВА В СВЕТА ?! НАЙ-ГОЛЯМА ТЕРИТОРИЯ ,НАЙ-МНОГО ПРИРОДНИ БОГАТСТВА ,ПЪК РУБЛАТА Е НА СТОЙНОСТ КОЛКОТО КУБИНСКОТО ПЕСОС ! РУСНАЦИТЕ ОТВСЯКЪДЕ СА ПРЕЦАКАНИ ЗАЩОТО НЯМАТ МОЗЪК ! НО ПЪК И ТЕ СА МУ НАМЕРИЛИ НЯКАКЪВ НАЧИН ДА СЕ КРЕПЯТ И ДА НЕ ПОТЪНАТ ,ПРОДАВАТ НА ВАС НАЙ-СКЪПИЯТ НЕФТ И ГАЗ ,НАЛИ СТЕ ИМ "БРАТУШКИ" ,НЕ ПРЕТЕНДИРАТЕ ,КУПУВАТЕ СКЪПО ЗА ДА ИМ ПОМОГНЕТЕ !
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 51"термоядрена енергия и възобновяеми източници" това го дъвчат от 1990...а също че "един оператор и компютри" заменят ТЕЦ.сигурно до следващото хилядолетие може и да стане ....
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уф така се бях притеснил че Египтяните ще си задържат газовия ресурс! Сега съм спокоен че Европа ще им го опоска за има-нема 10 години и после пак ще хленчи пред Русия.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа може да получава синьо гориво от Египет - *** след 2025, а до тогава?