Хиляди бежанци са блокирани пред жп гарата в Будапеща

Градските власти ще изграждат палатков лагер
2 сеп 2015 20:02, Анисия Иванова
30
Хиляди бежанци са блокирани пред жп гарата в Будапеща
Снимка БТА

Близо 3000 бежанци лагеруват на улицата пред централната жп гара в Будапеща, попаднали в безизходица, след като не са допускани от полицията да се качват на влакове за Австрия или Германия, но и са стигнали твърде далеч, за да се върнат, предаде ДПА.

Някои се свиват в малките палатки, които са си донесли, други седят на одеяла, а мнозина са се разположили направо на земята. Удобствата включват една чешма и четири подвижни тоалетни.

Те се редят на опашки за храна, раздавана от доброволчески групи. Кметът на Будапеща Ищван Тарлош каза днес, че до две седмици властите ще изградят палатков лагер за бежанците близо до централната гара.

"Това не е наша работа, но го правим по съвест и за да се справим със ситуацията в името на собствената ни безопасност", заяви той. Градските власти предоставят 373 милиона форинта (1,33 милиона долара) за лагера, който трябва да приюти между 800 и 1000 бежанци.

Повечето хора пред гара "Келети" са от Сирия. Те са стигнали до Будапеща, след като са избягали от гражданската война в родината си, преодолели са загражденията на границата между Македония и Гърция и оградата между Унгария и Сърбия. Хуманитарни работници казаха, че много от бежанците искат да стигнат до определено място - обикновено там, където имат роднини или приятели, които са готови да им помогнат.

В понеделник полицията за кратко вдигна блокадата, което позволи на няколко хиляди човека да се качат на влакове и да стигнат до Австрия и Германия.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан ще обсъди утре миграционната криза с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Унгария иска 8 милиона евро от извънредните фондове на Европейския съюз, за да увеличи възможностите си за приемане на бежанци. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Крайно време е българите да се сдобием с калашници. Що се отнася до унгарците, те са притиснати яко от евреите. Мънкат като виновни, ще им отпуснат средства да интегрират диваци, ще продължи унищожаването на Унгария при мълчание на правителството й.
12
0
 
10
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 8 години
ОРГАНИЗИРАЙТЕ "ВОЕННИЗИРАНИ ЛАГЕРИ" ЗА БЕЖАНЦИТЕ!НАХРАНЕТЕ ГИ , ОБЛЕЧЕТЕ ГИ , ОБУЧЕТЕ ГИ , ВЪОРАЖЕТЕ ГИ ....И ГИ ВЪРНЕТЕ ДА ОТВОЮВАТ СВОБОДАТА СИ!ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ВОЮВА ЗА СВОБОДАТА СИ И ДЕМОКРАЦИЯТА!!!ПОМОЩИ ---ДА!!!!!!!!!!!!!"ПОДАРЕНА СВОБОДА" ---НЕ!!!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много лесносложете на влака табела "германия" и го пратете към русия
10
2
 
9
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Пускайте им газа на тези джихадисти, никакви бежанци не са.
9
8
 
7
 
! Отговори
Брат Бит преди 8 години
Всичките бежанци чакат влака за Австрия и Германияа влака за Москва никой не чаказащо ли?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vsi4ki do edin nezakonni i s golemi pretenzii, ja siktir, utrepki takiva....nikoi ne e dlagen da vi tarpi i da vi hrani
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Унгарците да питат дядовците си как се посрещат неканени гости през 1956-та!Каква храна, какви хуманитарни отряди ...?
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало какви ти "безащити жени деца" - ти ако си стоиш затворен в панелката и гледаш американска пропаганда , аз тази година в две страни ги видях. В Белград от 500 човека видях две млади момичета и 10-на семейства. Всичко друго за млади мъже, които имат нужда от по един автомат и да ходят да се бият за страните си, не да нахлуват при нас. И сирийците въобще не са мнозинство. Има пакситанци, афганистанци, бангладеши, иракчани, севено африканци... всякакви
5
5
 
15
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
Ами защото в "комунистическа" Москва няма да могат да живеят на гърба на държавата, сещаш ли се?
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А що ще чинат те зимъзка, когато сняг кат нож забръзка... Доброволците , що не се организират и да направят списък, колко зовека в къщата си ще вземат. Защо държавата да го прави. Държавата това сме ние! Като са толкова смели да се запишат за 5 "добри нещастни младежи", защото то семейства почти няма . Да ама не....
3
1
 
14
 
! Отговори
Фюрерът преди 8 години
Влакове...лагери...повярвахте ли накрая?
2
2
 
17
 
! Отговори
ауслендър преди 8 години
Да се готвят и другите държави...лагери ще има навсякъде!
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На протеста развяваха афганистански знамена, за какви сирийци говорим точно тук? Над три четвърти от тези хора са икономически мигранти, не спадат към бежанците. Отделно, Унгария ще наруши шенгенски правила ако ги пусне без нужните документи да пътуват към други страни от Шенген. Да не говорим, че половината нямат никакви документи. Пък и май СА и Катар щяха да са им по- удобни май, а?