Унгарският завой на 180° за бежанците шокира Европа

Решението на Будапеща може да е резултат от натиск на Австрия
2 сеп 2015 16:24, Елка Василева
45
Унгарският завой на 180° за бежанците шокира Европа
Снимка: Reuters

Унгария шокира хилядите мигранти, струпани в Будапеща, и европейските си партньори, като забрани на търсещите убежище да се качват на влакове към Западна Европа, предаде Асошиейтед прес. Този ход поставя нови предизвикателства пред режима на свободно движение в Шенгенската зона и тласка много бежанци и мигранти в ръцете на безразсъдни каналджии, отбелязва агенцията.

Дясното националистическо правителство на страната защити завоя си на 180 градуса - само два дни, след като разреши на хиляди мигранти и бежанци да се качат на влакове без какъвто и да е имиграционен контрол - като необходимо, за да се изпрати недвусмислен сигнал.

Още по темата

Министри заявиха в парламента, че страната, изправена пред наплив от над 150 000 пристигнали само до момента тази година, е решена да запечата границите си за нежелани пришълци от Близкия изток, Азия и Африка.

"Няма логика в действията на Унгария: вчера те разрешиха на мигрантите да пътуват с влакове, днес не им разрешават. Като не им позволяват да се придвижват към Западна Европа по организиран начин с билети, то сигурно е, че новата политика ще ги тласне в ръцете на каналджиите и трафикантите. Това е ужасен изход", каза пред АП Габор Дюлай, координатор на програмата за бежанците на Унгарския хелзинкски комитет.

На будапещенската гара Келети настана пълно объркване. Мигранти идваха със закупени билети, някои струващи по 200 евро и повече, и се чудеха защо не могат да се качат на влаковете на Виена и Мюнхен. Кордони от унгарски полицаи бяха препречили пътя им към коловозите. Първоначално бяха блокирани всички услуги на гарата, а по-късно пътници, които не са мигранти, бяха допуснати през страничен вход след проверка на паспорти, визи и други идентификационни документи. Управлението на железниците обяви, че няма да продава билети без такива валидни документи.

Така хиляди бежанци останаха да прекарат поредна нощ край гарата, превърната в походен лагер, а откъм Сърбия продължават да прииждат нови и нови тълпи. Стигна се до стихийни протести пред гарата. На саморъчно изписани плакати се четяха призиви за помощ от ЕС и ООН.

Стотици трафиканти с автомобили веднага започнаха да предлагат услугите си след отказа на достъп до влаковете. Според мигранти за превоз до Австрия цената започва от 1000 евро. Полицията съответно започна хайка за коли и шофьори контрабандисти по пътищата към австрийската граница, което доведе до тежки задръствания.

Янош Лазар, началник на канцеларията на премиера Виктор Орбан, обвини Германия и "левите правителства в Европа", че насърчават мигрантите. Председателят на Европейският съвет Доналд Туск обаче предупреди Унгария и други страни, че трябва да третират мигрантите като човешки същества в нужда. Говорейки по време на визитата си в Загреб, той изтъкна и опасността от политически решения, които могат да облагодетелстват каналджиите.

Унгарското решение според АП може да е резултат от натиск на Австрия, която се оказа принудена да се справя с бежански поток от 3650 пришълци от Унгария само за ден в понеделник. Австрийските власти подновиха контрола на главните КПП на границата с Унгария за първи път от 2007 г., когато Будапеща бе приета в Шенгенската зона.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: АвстрияУнгариябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
... преди 8 години
няма по-хубаво нещо от мира, ама тия да ми бягат от война с претенции да ходят в Германия и Австрия, нещо не ми се връзват.........бежанци с претенции
25
1
 
4
 
! Отговори
бррр преди 8 години
доТЪП НАРОД СМЕ --още ли не сте разбрали,че пари за всичко има ,но все още да се унищожи ИДИЛ,да има мир в арабските страни и всичко за което така наивно питате-не отговаря на интересите на САЩ ,иначе вече да беше направено,както и нашествието на бурките е с явна цел -дестабилизация на ЕС и бъдеща трета световна война
24
2
 
9
 
! Отговори
Бобо преди 8 години
Аз преди много ги мразех тези Унгарци,но май са пичове ,смели и не им пукаБраво
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NAPRAVO V BALATON--RIBATA E MNOGO GLADNA.
22
1
 
42
 
! Отговори
Германците да спрат. преди 8 години
... да раздават щедро помощи на бежанците!Не ме е грижа за немското благополучие ни най малко, но докато тези хора минават нелегално през моята страна и ни задължават да ги обгрижваме пряко воля и пряко сили, немската щедрост вече е и мой проблем.Не е вярно, че бягат от войната. Още щом са стъпили на турска територия, войната за тях е свършила. От там нататък те не са бежанци, а нелегални имигранти.Факт!
21
1
 
13
 
! Отговори
... преди 8 години
И промитите американци веднага ще дойдат и ще почнат да ни хокат, че сме расисти и не уважаваме чуждите култури и религии. Е как да уважаваш такова гнусно нещо като исляма... Те тия културата им е средновековна бе. Ако са готови да си оставят сирийското в Сирия и да дойдат като нови хора - това е друг въпрос.
20
2
 
11
 
! Отговори
... преди 8 години
Истината е, че германците са богата държава и са напълно способни да приемат и балканците и бежанците, понеже народа им не расте, а се топи - като нашия. И имат огромна нужда от млади хора, които да подпомагат пенсионните фондове на сегашните дърти немци, които никак не са цвете за мирисане. Проблема е обаче, че трябва да се забрани тая религия Исляма и да не се оставят хора без работа. Ако някой иска да живее на помощи -да го изритват. Но тогава хората ще почнат да ревът за демокрация и свобода
19
17
 
2
 
! Отговори
Тъп народ сме преди 8 години
Чети статитията преди да бързаш да коментираш. Спрете да генерализирате бежанците и да си мислите, че знаете за какво отиват на запад. Много хора са си купили билети за по 200 евро, но унгарците не са ги признали. Унгарците са тия, които тласкват бежанците да прибягват до нелегални методи. Така че по никакъв начин не са по-различни от българите които имигрираха. Защо си мислите, че ние сме по-стока от тях - 300,000 балканци чакат за Германия!
18
0
 
36
 
! Отговори
Вярно е преди 8 години
че тези хора не бягат от хубаво. И нашите младежи не избягаха от хубаво на Запад, НО:Аз като ходих на Запад, отидох там с легални документи, Изкарах езиков курс, Легализирах си дипломата.Не плащах хиляди евро на каналджии, да минавам няколко граници незаконно, а бях със собствените си документи и билет за самолет.Заживях като местните, а не исках от тях да станат като мен. Не исках повече права, отколкото имаха местните....
17
0
 
26
 
! Отговори
Питам! преди 8 години
Абе настройват ни как клетите сирийци бягат от войната с деца на ръце и т.н. и как трябва да ги приемаме с отворени обятия и т.н. и т.н....Само че:След като излязат от военната зона в съседна страна като Турция, те не спират там, а прекосяват цял континент, за да стигнат до Германия и Швеция, където не се интегрират, а хравят компактни гета и улиците почерняват от бурки.Възползват се от местните цоциални системи и накрая местните граждани в нужда го отнасят зарад тях.Не бягат в Катар и ОАЕ, където няма война, а парите са повече от пясъка в пустинята...Май не е *** тоя
16
0
 
11
 
! Отговори
бъдещето преди 8 години
как върви колонизацията на Марс, там по текучество в началото ще са нужни поне милион доброволци, заплатата е добра, обещаната пенсия - също, свободни имоти - на всеки километър.
15
1
 
18
 
! Отговори
Тъп народ сме преди 8 години
Наливат се всяка години ТРИЛЬОНИ в оръжия, а иронично е че нищо не се прави с тях - ISIS продължават да съществуват, талибаните и алкайда също. Къде тогава отиват всички тия пари и защо Америка, Русия, Китай които уж са най-големите държави и "лидери" не предприемат нищо? Малоумната политика на всички страни винаги се озовава по някакъв странен начин в Европа и ние трябва да обираме пешкира.
14
2
 
24
 
! Отговори
Тъп народ сме преди 8 години
И после ни казват, че ние сме били расисти, защото не искаме да приемем бежанците, *** наглите бургери гнусни. Нямам нищо против бежанците и не съм расист. Ако хората са дошли да търсят по-добър живот и са готови да се интегрират аз съм напълно съгласен да приемем колкото можем. Но ние с нашите *** *** не можем да се оправим още, пък камо ли да сме готови да приемаме сирийци. Положението е трагично. Невинни умират от глад. Всичко е заради гнусни държави като Русия, Америка, Китай и пр.
13
4
 
31
 
! Отговори
аз преди 8 години
Великият натовски флот да ги натовари всичките и в САЩ.Ето и американските кораби,вместо да се мотаят около Одеса и да пълнят *** от руски СУ-та,да си прибират верисиите.
12
2
 
25
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До това води либерастията! До другата противоположност! Европа, под диктата на Краварите, изгуби способността си да гледа трезво на големите проблеми!
11
1
 
30
 
! Отговори
Тъп народ сме преди 8 години
Защо не оправите главния проблем първо, а той е ЗАЩО БЯГАТ ТЕЗИ ХОРА? Защо се позволява на групировки като ISIS да продължават да растът? Нали уж американците имали най-мощната армия в света, а нашите европейски държави им ходят по свирката (включително и ние българите), защо още тогава съществуват тия радикални мюсюлмани? Тоя наплив на бежанци точно американците го направиха. Ходеха да бутат Асад и сега ние плащаме заради техните глупости и че все си врът носа където не им е работата.
10
0
 
1
 
! Отговори
KLINGON преди 8 години
До Анонимен 20май ти се изказа неподготвен...ходи върши препоръчаното от тебе :)
9
0
 
34
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
унгарците пищяха от месец на сам за пари и никои не ги бръснеше за нищо. Пуснаха 10ина композиции към Австрия и Германия и май веднага са влезли постъпления по сметките
8
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Орбан разбра, че като облекчава отпътуването на мигрантите, стемулира и навлизането им в Унгария. Сега като знаят, че ако влязат в Унгария, може да не излязат от там, бежанците ще я избягват, както дяволът тамян.Гениален ход. У нас се получи същото: тромава администрация, лошо отношение, мизерни условия и виж сега как ни отбягват!
7
4
 
21
 
! Отговори
Абдулкарим преди 8 години
*** тя ивропата вече се променя и разнообразява с нови хора и интересни култури