В Африка с пари – копнежът на всеки емигрант

Искат да се върнат, но да имат добри перспективите за развитие
23
В Африка с пари – копнежът на всеки емигрант
Магазин в Сенегал. Снимка: Ройтерс

Докато хората напускат домовете си, поемайки риска да се удавят, плавайки към Европа, някои пресичат Средиземно море в обратна посока, разказва Bloomberg.

Ибрахим Сар се прибира обратно в Сенегал, след като почти десетилетие продава фалшиви чанти на Louis Vuitton по южните брегове на Испания, опитвайки се да изпълни мечтата си и да започне свой бизнес.

Вместо направени в Китай стоки обаче Сар сега продава ориз и картофи в бакалията си на пазар в източните предградия на столицата Дакар.

„В Африка син, който eмигрира, е сбъднатата мечта на семейството. Те мислят, че това ще сложи край на проблемите им“, казва Сар докато сменя програмите на телевизора. „Нужен е кураж и амбиция, за да се завърнеш“.

Сар, който е на 40 години, е по-малко известният образ на наплива от емигранти, идващи от африканските брегове към Европа. През тази година те са още повече и поемат още повече рискове, създавайки в крайна сметка кризата, която обхвана целия Европейски съюз.

Тежкото положение на бежанците – повече от 2000 души са загинали, прекосявайки Средиземно море през тази година, накара френския министър-председател Манюел Вас да заяви в понеделник, че Европа се нуждае от справедливи процедури, за да се справи с търсещите убежище и трябва да отпраща онези, дошли по икономически причини.

От западноафриканците, които са достигнали с лодка италианските брегове през тази година, най-много идват от Сенегал, сочат данни на Международната организация по миграция (IOM). Миграцията захранва икономиката на Сенегал от десетилетия, още от времето на френското колониално господство.
Още по темата

Парите, които пращат у дома около 4 млн. сенегалски мигранти, са извели цели семейства до ниво средна класа – паричните преводи надхвърлят помощите или преките чужди инвестиции. Официалните парични преводи са се увеличили повече от два пъти от 633 млн. долара преди десет години до 1,4 млрд. долара през миналата година, което представлява 12% от брутния вътрешен продукт (БВП). Реалната сума, включително от пликовете с пари, които се пренасят чрез познати, вероятно е два пъти по-голяма, доближавайки се до 3 млрд. долара, сочат данни на правителството.

В цяла субсахарска Африка официалните преводи отвън са достигнали 33 млрд. долара през миналата година, твърди Световната банка. Тези средства са от жизнена важност за много от регионалните икономики, включително Гамбия, Либерия, Сомалия и Нигерия.

Икономическият растеж на Сенегал, прогнозиран за 5,4% през тази година, може да се превърне в причина още хора да заминат, тъй като съвременните символи на богатството на средната класа, като iPhone и таблети Samsung, се разпространяват до най-отдалечените кътчета на страната.

В същото време „значителен приток“ на работници се насочва обратно към дома след няколко години в Европа, особено когато перспективите им са добри, сочи проучване на британската изследователска програма Migration Between Africa and Europe. Трудният живот в Европа и раздялата със семейството също връща обратно много емигранти.

Получателите на парите на мигрантите обикновено са съпруги и майки, които купуват хранителни продукти и плащат училищни такси и медицински сметки, твърди Population Reference Bureau. Имигрантите купуват и земи и строят къщи, а освен това помагат за построяването на джамии и болници в родните си домове, твърди Папе Диоп, началник на агенцията за сенегалците в чужбина към министерството на външните работи.

„Преводите са божи дар за нас, но ние искаме мигрантите да увеличат инвестициите си в земеделието, рибарството и отглеждането на добитък, които генерират повече приходи от построяването на джамии“, казва Диоп. „Насърчаваме и високо квалифицираните сенегалци в чужбина да се върнат и да споделят своята експертиза“.

Правителството има няколко кредитни програми за потенциално връщащи се мигранти, а през юни бе представена и нова стратегия за по-добро използване на парите и уменията на сенегалците в чужбина, допълва Диоп.

Още за бежанската вълна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
И по твоята логика цяла Африка трябва да се изсипе в Европа и ние да ги издържаме. Откъде накъде?
16
0
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Идват тук хора, от които голяма част са и икономически имигранти и трябва да ги издържаме, да им строим домове. В Португалия стават страхотни проблеми още от преди, защото по техния закон имат право на четири жени, обаче тук 1 се води съпруга, а другите са самотни майки. Води се, че имат нисък доход и държавата им взима децата в сиропиталище. Започват се съдебни спорове и тн. Ще искат и законодателството си да променим и елхите обиждат религиозните им чувства, докато ние ще търпим джамиите.
15
0
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Напротив, загрижили са се! Те отиват там, за да работят и това подпомага пенсионната система и развива икономиката. Да не говорим, че за да отидеш в САЩ трябва да минеш един куп интервюта и да отговаряш на хиляди изисквания - възраст, образование, чисто съдебно минало. Някой знае ли нещо за тези хора? Да не би да идват да работят? Кой в ЕС и САЩ издържа българите? А и не са отишли да налагат чужда религия и правила! В Дания рязко са скочили изнасилванията и кражбите.
14
4
 
2
 
! Отговори
Лора преди 8 години
До Анонимен 15Същото важи и за всички българи емигрирали в Западна Европа и САЩ. Те да не би да са се загрижили как живеят хората в тези държави? Защо не се чудят как да увеличат техните пенсии и заплати? Защо те - европейци и американци да са длъжни да осигуряват добри перспективи на някой друг, като на всичкото отгоре не са сигурни, че можем да осигурят на децата си?!не лежат ли хиляди българи на социалните системи на други държави? Много е лесно да виждиш прашинката в окото на другия...
13
1
 
1
 
! Отговори
Lora преди 8 години
До Г (13)Ти в Сомалия, Афганистан и Еритрея ходил ли си? Знаеш ли колко училища има и как е организирано образованието? За какви възможности за образование става въпорс в една разкъсана и унищожена държава, като Сомалия, в която няма правителство, терористична организация управлява половината от територията, сградите са разрушени, няма икономика и хората се борят ежедневно за физическото си оцеляване. Искат да учат - няма къде.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това дали ще имат добри перспективи зависи от тях! Ние как се мъчим 25 години и се опитваме да променим нещо?Те да не би да са се загрижили как живеем ние? Защо не се чудят как да увеличат нашите пенсии и заплати? Защо ние да сме длъжни да осигуряваме добри перспективи на някой друг, като на всичкото отгоре не сме сигурни, че можем да ги осигурим на децата си?!
11
1
 
5
 
! Отговори
сепаратист преди 8 години
Ще се върнат да станат старши охрана на другите *** в диамантените мини в ЮАР!
10
0
 
12
 
! Отговори
Г преди 8 години
Най-омразни са ми сомалийци, еритрейци и авганистанци. Това са най-тъпите хора които знам. Без образование не защото нямат възможност, а защото не искат. Също както и. При тези няма и не може да има интеграция
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Искат да се върнат, но да имат добри перспективите за развитие"Да се връщат още сега, Европа не е мандра, нито благотворителна организация, която сбъдва мечти.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама чакайте малко бе днеса, това не бяха ли сирийски "бежанци" бягащи от "ужаса на войната"? Нали това ви плащаха да пишете, какви са тези африкански емигрнти?
7
1
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Не всички но има доста африкански страни, които са по-добре от България
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПепиАз за разлика от тебе съм ходил на запад....Еййй, на запад. Браво бе Пепи. Излизал в чужнина и дори на запад, ейййй! Браво! Там ли се научи на мурафетите да лижеш с езичето.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все едно чета за България.
4
5
 
0
 
! Отговори
tablet=shit преди 8 години
Storm Bulgaria he moje da izhrani balgarite , smqtam znaesh za kakvo satava vaprost , of cheren pro cheren pozdravi s Balkanskiya hit riko band tarikatlu .......
3
2
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
До Анонимен Аз за разлика от тебе съм ходил на запад.И въобще не е така както си мислиш.За това ти казвам недей да говориш в множествено число.Поспри се малко и смени хапчетата.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАко в Африка с пари имаха добри перспективи за развитие нямаше да тичат из Европа. Перспективите са малко по-други....В България какви са когато 1/3 от населението се изнесе...
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПепиТи може и *** да миеш.С език.Да чистиш половите органи на господарите ти с *** например.Кво толкова....Пепи, а ти с езиче и гърло ли действаш?