Виетнам все още вижда заплахи за териториалната си цялост

Страната празнува 70 години от независимостта си
2 сеп 2015 11:35, Елка Василева
6
Виетнам все още вижда заплахи за териториалната си цялост
Снимка: Reuters

В слово по повод националния празник на Виетнам - деня, когато преди 70 години бившата френска колония е обявена за независима, нейният президент предупреди, че независимостта й е застрашена и днес, като спомена с недомлъвка Китай, предаде Франс прес.

"Засилват се разногласията по море, по-специално в Китайско море", заяви виетнамският лидер Чъонг Тан Шанг и така намекна за териториалния спор с Китай в Южнокитайско море.

Спорове от този род "застрашават пряко мира, стабилността, суверенитета и териториалната цялост на Виетнам", добави водачът на комунистическата държава пред участниците в над 30-хилядна демонстрация на огромния площад Ба Дин в Ханой.

Президентът призова за създаване на силна армия, която да брани независимостта и свещения суверенитет на нацията.

Шествието започна с оръдейни залпове, но по улиците не премина военна техника, отбелязва АФП.

На същия площад преди 70 години тогавашният президент Хо Ши Мин тържествено провъзгласи независимостта на Виетнам след разрушаването на френската колониална система.

Шанг говори от трибуната на внушителния мраморно-гранитен мавзолей, където почиват балсамираните останки на "Чичо Хо".

Хиляди войници, полицаи, работници и служители излязоха на площада още в четири сутринта, за да се включат в колоните и да скандират патриотични лозунги. Пред членовете на политбюрото и на правителството дефилираха представители на войската, на полицията, ветерани, членове на Съюза на младежта, Съюза на жените и др.

Множество сгради в Ханой бяха украсени с националното знаме - червено с жълта звезда, и с транспаранти, възхваляващи "духа на Революцията".

Президентът обсипа с критики "враждебните сили", които според него "все така се стремят да унищожат режима и неговите революционни завоевания", посочва АФП, припомняйки корупционните скандали в "единствената партия, която обаче продължава да управлява с желязна ръка".

Френските войски напуснаха Виетнам след поражението си край Диен Биен Фу през май 1954 г. Днес Франция е най-големият финансов дарител на Виетнам в Европа. Стокообменът между двете страни неспирно се увеличава и през 2014 г. достигна близо 3,5 милиарда долара при годишен прираст над 10 на сто по официални данни.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЖелевОбратно в първи клас!А за виетнамците ще кажа, че не се сещам за друг народ, който да е изгонил самураите, после категорично разбил французите, набил американците и за десерт - китайските нашественици. Велик народ, с голямо бъдеще! Някога идваха тук да работят мръсната работа и ние високомерно им се подигравахме. Сега ни минаха като бръз влак малка гара!
1
2
 
0
 
! Отговори
Желев преди 8 години
Защо 70 години ?