Ройтерс: BG и Унгария обмислят да купят елементи за гранична ограда

Такава е издигната по границата на Израел с Египет
Обновена: 3 сеп 2015 19:34 | 3 сеп 2015 19:33, Елка Василева
26
Ройтерс: BG и Унгария обмислят да купят елементи за гранична ограда
Снимка: архив, Reuters

Унгария и България обмислят възможността да издигнат висока 5-6 метра стоманена ограда по участъци от своите граници, подобна на оградата по границата на Израел с Египет, предаде Ройтерс, като цитира източник от израелския бизнес.

Унгария и България са направили предварителни проучвания за евентуална покупка от Израел на елементи за ограда, каза източникът, пожелал анонимност поради деликатността на преговорите.

И двете страни засилват охраната по границите си, за да пресекат притока на мигранти, мнозина от които са бежанци от войни и се опитват да преминат през техните територии, за да стигнат в по-богати европейски страни на север и на запад, предимно в Германия, посочва Ройтерс.

Но издигане на такива огради - те са високи около 5-6 метра, завършват с режеща тел и на тях са монтирани камери и сензори за движение - би навяло спомени за разделенията в Европа от Студената война. Европейски представители казват, че оградите не биха помогнали за решаване на кризата, пише Ройтерс.

Български и унгарски представители казаха, че се водят разговори за оградата. "Предполагам, че това е така, защото сътрудничеството между израелското и българското министерство на вътрешните работи е доста интензивно", каза българският заместник-посланик в Израел Райко Пепеланов пред Ройтерс. "Засега не мога да ви кажа никакви подробности, но мисля, че сме заимствали колкото е възможно от израелския опит".

Унгарското министерство на външните работи и търговията заяви, че не разполага с информация за израелско-унгарски преговори за купуване на елементи за ограда.

Израелският източник каза, че все още сделка не се очертава, защото има бюджетни ограничения и заради политическата чувствителност в Европейския съюз към издигането на огради за контрол над потока от мигранти и бежанци от Сирия, Ирак, Либия и други страни.

 "Оградите не излъчват правилното послание, особено към нашите съседи", каза говорителката на ЕС Мина Андреева.

Оградата, към която е проявен интерес, е като издигнатата от Израел по 230-километровата му граница с Египет. Тя бе построена за три години и завършена през 2013 г., за да пресече притока на мигранти от Африка и нападенията на ислямистки бунтовници. Израелското правителство плати за нея 380 милиона долара. Подобна ограда би струвала на чуждестранни купувачи близо 15 на сто по-скъпо - около 1,9 милиона долара за километър, казват източници от израелската индустрия.

Издигане на такава ограда би засилило значително сигурността в Унгария и България, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бетон по евтино излиза !
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Великата Китайска Стена !Трябва да е като нея от камъни и път отгоре за АРМИЯТА !Съседите кво ги боли коора за нас.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да прожектират нашия филм Граница в европарламента,белким се образоват малко народните слуги там.Кльона ни беше образцово съоръжение,нямаше шанс за преминаване.
6
5
 
1
 
! Отговори
moshe преди 8 години
umnoooooo...!!! bg prodadenite na israel orajia sa uspeshno pretopeni i prevarnati na metalna ograda...bg metali, izvadeni s eftinia trud na bg miniori ot nedrata na bg planini, sa se porazhodili i se zavrastat u doma pod formata na skapa ograda...
5
1
 
7
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Мислели... - Докато умните се наумуват; лудите се налудуват.
4
7
 
26
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Голяма работа е Израел!Първо създава проблеми,а после предлага (скъпи и изгодни за себе си)решения!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ama s tok trjabva da e, be i to visoko napregenie!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BG?!
1
1
 
23
 
! Отговори
За Витков! преди 8 години
А тези от Ройтерс защо не попитаха защо аджеба Израел не вземе да приеме някой друг бежанец!?