Автобус с бежанци пристигна на унгаро-австрийската граница

Австрия и Германия се съгласиха да приемат хиляди мигранти
Обновена: 5 сеп 2015 07:53 | 5 сеп 2015 07:45, Анисия Иванова
51
Автобус с бежанци пристигна на унгаро-австрийската граница
Снимка: БТА

Първи, отпуснат от унгарското правителство автобус с бежанци, които искат да напуснат Унгария и да отидат в Австрия или Германия, пристигна на унгаро-австрийската граница на граничния пунк Хегешхалом-Никелсдорф, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Тази нощ Унгария отпусна около 100 автобуса, които да откарат хиляди бежанци от централната гара на Будапеща на границата, както и бежанците, които вървяха пеша натам. Така властите както изглежда капитулираха пред искането на бежанците, които в четвъртък влязоха в сблъсъци с полицията.

Още по темата

В 01,40 ч. местно време автобуси взеха бежанците, чакащи дни наред пред централната гара в Будапеща и се насочиха към границата. Автобуси започнаха малко след това да отвеждат към границата и мигрантите, които вървяха покрай магистрала по посока на Австрия. Според различните източници те са между 1200 и 2500 души.

Австрия и Германия обявиха тази нощ, че са съгласни да приемат хиляди мигранти, които искат да влязат на тяхна територия, които сега се намират в Унгария и които унгарското правителство се съгласи да транспортира с около 100 автобуса.

Това решение, мотивирано от настоящата спешна ситуация на унгарската граница, е било съобщено на унгарския премиер Виктор Орбан от австрийския канцлер Вернер Файман съгласувано с германския канцлер Ангела Меркел, пояснява австрийското канцлерство пред австрийската агенция АПА.

Независимо от този жест Виена и Берлин очакват от Унгария да спазва задълженията си като европейски член, в това число и тези, свързани с дъблинското споразумение, уреждащо режима да предоставяне на убежище в ЕС, посочва Файман пред АПА и в пост в страницата си във Фейсбук.

Вчера вечерта унгарското правителство каза, че осигурява около 100 автобуса, за да транспортират хиляди мигранти до границата с Австрия. Това ще бъдат мигрантите, чакащи дни наред на централната гара в Будапеща Келети и около 2500 мигранти, поели вече пеша към границата.

В един от автобусите бежанците обаче все още се питаха дали отиват във Виена или в бежански лагер, изплашени от случилото се в четвъртък. Тогава влак, който трябваше да отиде на границата, спря в района на град Бичке, където има бежански лагер и унгарските власти се опитаха да прехвърлят бежанците там. Стигна се до протести и сблъсъци.

Сега пътниците в автобусите вече са научили за решението на Австрия и на Германия да ги приемат и се вълнуват, посочва репортер на Франс прес, пътуващ с първия автобус. Сириец на 26 години от Дамаск споделя пред журналиста, че най-после вижда Дунав, за която е чувал толкова много и казва, че гледката е невероятна.

Австрия очаква в идните часове на границата да пристигнат между 800 и 3000 бежанци с десетки автобуси, поясни говорителят на австрийската полиция Вернер Фашинг.

Екипи на Червения кръст имат готовност да приемат мигрантите. В района на Никелсдорф са осигурени 600 легла за новопристигащите. Мигрантите могат да подадат молба за убежище в Австрия, каза Фашинг.

Австрийското правителство в съгласие с германското правителство каза, че няма да се опитва да пречи на мигрантите, които преминават транзит през страната, за да отидат в Германия и там да поискат убежище.
Фотограф на Ройтерс пък твърди, че десетки мигранти вече са влезли в Австрия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kadafi besche predopredil kakvo schte Stane toi gi Spierasche emigrantite no Sega go nama a turzia ni gi praschta v bG sa sajalenie sa tia Hora dezata abe ot tragedia na tragedia v eu Dobre 4e BRD gi priema bogata dobra darjava no do koga ne se snae saschtoto ima bedni germanzi s niski pensii i saplati Tova ne e Taina no Sozialnite V BRD im pomaga nikoi ne e ostavil gladen i bes pokriv bG zigani. Saschto go vsimat sozial. V brd
36
1
 
0
 
! Отговори
Анакин преди 8 години
Как се лекуват пясъчни хора:https://youtu.be/2UhQ9uuM-YQ
35
0
 
0
 
! Отговори
Ура преди 8 години
Ура нашете напредват.Скоро Берлин е наш.Дочланд без една пролита кръв....така се правят модерните войни и завземане на територии.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как да спреш тълпа 10 хиляди човека , ако тълпата знае , че нямаш право да стреляш ..
33
2
 
15
 
! Отговори
akud преди 8 години
кой каза на тези хора, че пресичането на държавни граници е безнаказано. кой каза на тези хора , че с данъците на европеийците ще ги хранят и возят нагоре надоло????
32
1
 
15
 
! Отговори
590 преди 8 години
Тотално промиване *** мозъци до степен, когато всички правила и закони са грубо погазени в ЕС. Къде е Шенген? Къде са граничните власти? Какво вършат ФРОНТЕКС, Агенцията за бежанците? Пълна солидарност в бездействието и манипулиране на обществото с тъжни картинки в пресата! Нима ни имат за толкова прости и слепи?
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре ли ви беше, когато балканските държави бяха санитарен кордон срещу исляма векове наред? За благодарност мразехте източното православие и братята си християни повече от мюслитата. Сега ще стройте джамии и ще пълните суперите с халал храна и черноглавите ще нарастват в геометрична прогресия. За пари и под натиск да си продадеш независимостта и народа, земята и културата си, кръвта на дедите си... Меркел, слугата на янките продаде цял континент!!!!
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези Бежанци са нагли като *** защото зад седи САЩ .. ЦРУ организира логистиката
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите не ги искат ... А тези ги посрещат с хляб и сол , и с разголени момичета им раздават храната
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да ги приемат, да ги хранят, да им дават помощи, да ги интегрират(ха-ха), да ги накарат да уважават културата на европейските страни( ха-ха) и да РАБОТЯТ, защото всички тия ще искат гледане!!!!
27
0
 
19
 
! Отговори
25 преди 8 години
Я си спомни какво каза баба ти Меркел за провала на мултикултурното общество в Германия.Германците МРАЗЯТ чужденците. Комплексът от Втората световна ги кара да са лицемери, но това не променя истинското им отношение.
26
1
 
16
 
! Отговори
:) преди 8 години
Толерастите ще си получат това, което заслужават. "Бежанците" ще строят джамии, ще се размножават и ще тероризират местните. Честито, западняци !
25
0
 
9
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
НЯМА МЪРДАНЕ НИТО ЗА ГЕРМАНИЯ НИТО ЗА АВСТРИЯ.ЗАПОВЕДИТЕ НА С.А.Щ. СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ СТРИКТНО ОТ ВАСАЛНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА.НИКОИ ПОЛИТИК НЕ ПОСТАВИ ВЪПРОСА ЗАЩО ТИЯ ЕМИГРАНТИ НЕ СЕ БОРЯТ С ОРЪЖИЕ В РЪКА ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ В СОБСТВЕНИТЕ СИ СТРАНИ.
24
2
 
25
 
! Отговори
проницателен преди 8 години
какви са тия бежанци, дето искат непременно да идат в Германия?Бежанецът спира там, където вече няма война. Той не тича на най-хубавото мяста, че и гладни стачки и протести по автобаните да вдигалМного мирише тая работа, ама много. И никаква пропаганда не може да скрие тоя мирис.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пропагандата и Цензурата в Германия са надминали Гьобелс .. Всички новинарски сайтове на новините за бежанците са забранени коментарите.. Германското правителство следи фейсбук и социалните мрежи за "нацисти"
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Сирия и Тунис наистина беше така - много светски държави с много малко радикализирани и съвсем маргинални фанатични групи. Обаче сега ситуацията се сменя. С Парите от саудите е модерно да си забулен, да си супер религиозен, брадат, космат и примитивен... Който плаща музиката, той я поръчва. Гледам и в Сърбия и при нас, брадясали елементи облечени като араби , но докато преди 10 години щяха да са за смях, сега имат респекта на местните необразовани, защото разполагат с пари.. и Турция е така
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До янев, мюсюлманските фанаци са горе долу толкова, колкото европейските ултранационалисти! И двете групи са малки но шумни! 99% от мюсюлманите са до толкова мюсюлмани, колкото ти си християнин, тоест де факто почти нула. За пред хората спазват някакви минимални порядки, но реално са си светски настроени! Това разбира се може да го разбере само някой който е ходил в мюсюлманския свят и се е виждал с тези хора!
20
2
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
АРД си е телевизия на правителството. Така че тези стъкмистики може да си ги четеш колкото искаш и да им вярваш още повече ако искаш, но на нормалните хора не им ги пробутвай. А Пегида в Дрезден е маргинално явление нали? Само дето свекърва ми в Лайпциг направо се притеснява жената да не и сложат малко "мигранти" в дома, защото преди няколко години им направиха насилствено преброяване за брой живущи и квадратура на имота....
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според проучване на АРД 90% от германците са готови на големи финансови жертви за да подпомогнат бежанците и 60% нямат никакви притеснения от увеличаващия се брой имигранти!За разлика от българите обаче германците живеят в реална мултиетническа среда, като освен това пътуват много и познават хората от идващите държави не само от телевизията, а и от личен контакт с тях!
18
2
 
4
 
! Отговори
янев преди 8 години
ОТ ЕДНАТА СТРАНА ЕМИГРАНТИ МЮСУЛМАНСКИ ФАНАТИЦИ ОТ ДРУГА ЕВРОПЕЙЦИ НАЦИОНАЛИСТИ ДВЕ РАЗЛИЧНИ РЕЛИГИИ И НАЧИН НА ЖИВОТ ОСТАВА САМО НЯКОЙ ДА ЗАПАЛИ ФИТИЛА И