Ципрас - лидерът, който сплотява еврозоната

Меркел и Оланд се надяват да се върне на власт
Обновена: 5 сеп 2015 09:46 | 5 сеп 2015 09:40, Миглена Иванова
17
Ципрас - лидерът, който сплотява еврозоната
Снимка: БТА

Алексис Ципрас се превърна от най-противоречивия лидер в Европа в най-добрата надежда за сплотяване на еврозоната. Правителствени служители в Париж и Берлин съобщават, че лидерът на СИРИЗА е успял да изгради връзка на доверие с президента на Франция Франсоа Оланд и канцлера на Германия Ангела Меркел след дългите среднощни заседания. Така Оланд и Меркел явно са започнали да го виждат като най-способния политик да осъществи програмата за реформи, от която се очаква да доведе до икономически обрат, пише Bloomberg.

Според източниците на информационната агенция Ципрас е най-добрият залог за осигуряване на стабилност след изборите на 20 септември.

“Има приличен шанс, че тази програма ще се реализира, независимо от изхода на изборите”, коментира Меркел тази седмица. Според нея Ципрас е потвърдил ангажиментите си да осъществи тази програма.

Политическата трансформация на Ципрас, който през януари дойде на власт с категоричната позиция да се противопостави на мерките за строги икономии, доведе до отпускането на трета спасителна програма на стойност почти 86 млрд. евро.

СИРИЗА се раздели на две пред перспективата за въвеждането на новите мерки, изисквани в замяна на спасителното финансиране, включително разпродажбата на държавни активи и промяната на щедрата пенсионна система. Данните от проучванията на общественото мнение показват, че няма да има ясен изход от вота.

Ако спечели, Ципрас има шанс да бъде “много силен лидер за реформи”, коментира Йенс Спан, заместник на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, в интервю за Bloomberg.

Мълчаливата подкрепа за връщането на Алексис Ципрас на власт е сериозен обрат. Германският и френският лидери обаче е малко вероятно да го подкрепят публично, тъй като партията му е твърде различна от политическото семейство на социалистите на Оланд и християндемократите на Меркел.

Говорител на френския президент коментира, че гръцкият народ ще трябва да избере новите си лидери – позиция, потвърдена и от кабинета на германския канцлер. Берлин и Париж са категорични също така, че постигнатото споразумение за третата спасителна програма ще е валидно дори и в случай на по-различен избор.

Същевременно се появиха информации, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е намалила размера на спешното финансиране на разположение на гръцките банки. Таванът на спешната помощ е намален с 600 млн. евро до 89,1 млрд. евро, според запознати източници, пожелали анонимност.

Този таван ще остане в сила до следващото заседание на Управителния съвет на ЕЦБ, насрочено за 16 септември.

През август изходящият поток на депозитите от гръцките банки се е забавил до около 300 млн. евро. През последните месеци гърците изтеглиха около една четвърт от спестяванията им в банките заради спекулациите, че депозитите ще се използват за спасяването на банките или ще бъдат деноминирани в драхми при евентуално излизане на страната от еврозоната.

Още анализи и икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Как? преди 8 години
До Що?Прав си! Поправям се!След няколко дена в бидона за ракия няма нито 1 годен плод за ядене! Така е и със Сириза - НАЙ-ВЕЛИКАТА и справедлива партия на света! С най-демократичните и НАПЪЛНО ЛОГИЧНИ действия и искания от злите кредитори, които са им длъжни! Че са хитри, хитри са. Че са подли, МНОГО подли са. Че имат морал за 2 стотинки... ми те и за 1 нямат!
14
0
 
0
 
! Отговори
Що? преди 8 години
До Как?Това трябва да го кажеш за цялата Сириза!
13
0
 
0
 
! Отговори
Как? преди 8 години
ХАЙДЕ САШЕЕЕЕЕЕЕ! ОБИЧАМЕ ТЕ! ИДВАЙ НА ВЛАСТ ПО-БЪРЗО, А НИЕ ЩЕ ВАДИМ ПАРИТЕ ДА ДАВАМЕ ОЩЕ! Я виж великите, грандиозни *** лидери ти се кланят вече!Следващия път направо ще се събуем, да ти се надупим, ти и без това ни еб*ваш мамата с твоя мързелив народ от икономически невежи терористи!
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ли не бих дал,да видя лицето на Меркел само след З месеца.Управленецът няма право да бъде наивен!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Меркел и Оланд се надяват да се върне на власт(Ципрас)" хахахаха, меркел си съдра и душата и *** да го изгони а сега се надява ла. Бе теа съвсем за *** ни вземат. Надява се ,щото знае че ще го изберат наново и че ако продължават така( 1 еврочас, щото това, въпреки българското овчедушие,наивностна първолак, че у гармания сишко си е е вало веко(, това е голямата истина на проспериращата герм. икономика т.е. полу роби и новия райх процъфтява а Ципрас май не е ноо съгласин с това!
10
2
 
5
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Почнаха да му се подмазват, белким малко им намали потока от "пясъчни хора".
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, голяма метамрфоза, а? Драхми-мрахми, няма да плащаме, национална гордост....отиде всичко в дивия. Сега гледам на унгареца пляскате, отстоявал и той интереси някакви народни. Заблудени душици сте, ей.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямат външни врагове, та си търсят вътрешни ли? Няма такова шизофренно поведение! Докато беше един долен популист, сега стана обединител на цялата Еврозона. Това обаче го твърди Блуумбърг...
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами как не, охи мохи и вече гърция е собственост на германия!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някакво раздвоение има у тия лидери, дали не е онова, дето го пише в едни дебели учебници?
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Ципрас! За по малко от 8 месеца на власт, осигури над 90 млрд. евро за гръцкия народ. Ние съборихме току що построен комунизъм и 25 години строим основите на капитализма и ровим в кофите за ***.
4
9
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
хитрия грък ще спечели,той върви по пътя на б.б.осигорява си първо външна подкрепа,а вътре няма друг.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас се опитва отчаяно да спаси Сириза от разпад чрез избори, но предателския му договор с ЕС ще го погуби.
2
2
 
11
 
! Отговори
Гочо преди 8 години
Докато го критикуваха,лицемерния ЕС започна да го хваля.Изглежда им е удобен.Моного бързо обърнзхз палачинката.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече се компроментира. И загуби доверието. Политик се харчи бързо...