Детското страдание, което събужда съвестта ни

"Фигаро": Снимки, които шокираха света
Обновена: 5 сеп 2015 17:43 | 5 сеп 2015 17:37, Анисия Иванова
93
Детското страдание, което събужда съвестта ни
Снимка БТА

Няколко снимки с деца, потресоха света в последните няколко десетилетия, обобщава в. "Фигаро" по повод снимката на малкия Айлян, намерен удавен на турски плаж.

През 1972 г. Ник Ът от агенция Асошиейтед прес снима 9-годишната Фан Тхи Ким Фук, тичаща чисто гола заедно с още няколко деца. Те бягат от село Транг Банг, в Южен Виетнам, където на 8 юни 1972 г. в разгара на Виетнамската война е извършена бомбардировка с напалм.

Докато тича, детето вика "Много е горещо". Косата на момиченцето е опърлена, парчета кожа висят от обгореното й тяло. Нападението е извършено от два самолета на южновиетнамската армия, които смятат, че обстрелват убежище на техните противници.

В действителност те хвърлят четири бомби с напалм по селото и цивилни са тежко обгорени. След като прави снимката, Ник Ът отвежда детето до местна болница. Снимката обикаля света и става въплъщение на несправедливостта, болката и лудостта на войната. Тя поражда международно възмущение и предизвиква смут в редиците на привържениците на Виетнамската война.

На 16 ноември 1985 г. светът е потресен от снимките и видеозаписите на 13-годишното колумбийско момиче Омайра Санчес. Детето става жертва на вулкана Невадо дел Руис, който изригва в Колумбия три дни преди това след 140 години покой.

Тонове пепел и кал - така нареченият вулканичен поток лахар унищожава град Армеро в Колумбия, както и още 13 села и отнема живота на над 23 000 души. Лахарът затрупва къщата на Омайра и три дни детето остава заклещено живо сред отломките и насред кално блато. Снимки документират нейното страдание, но и силата на духа й, когато говори със спасителите си.

Накрая кадрите и видеозаписите показват как детето умира пред очите на спасителите си вероятно от гангрена или от хипотермия. Авторът на кадрите Франк Фурние е искал да покаже, че колумбийските власти не са реагирали правилно на бедствието и не са помогнали своевременно на пострадалите.

През 1985 г. Стив Маккъри прави за Асошиейтед прес снимка в пакистански бежански лагер на 13-годишната Шарбат Гула, момиче с огромни светли очи, изгубило родителите си в бомбардировка в Афганистан по време на войната. Снимката е публикувана в сп. "Нешънъл джиографик" и става сензация.

18 години по-късно Маккъри намира следите на Шарбат, която омъжена и има деца, но така и не е разбрала, че лицето й е познато на целия свят и се е превърнало в свидетелство за ужаса на войната в Афганистан, продължила от 1979 г. до 1989 г.

През 1993 г. Кевин Картър снима в село Айод в южната част на Судан момиченце, което няма сили да стане, изнемощяло от глад заради гражданската война. Зад него лешояд дебне то да умре, за да го нападне.

В. "Ню Йорк таймс" публикува снимката на 26 март същата година. Тя е илюстрация към репортаж за обстановката в Судан. Вестникът получава хиляди запитвания за съдбата на детето и отговаря, че не знае дали то е оцеляло. Кевин Картър получава следващата година награда Пулицър заради снимката, но е упрекван, че е снимал, вместо да помогне на момиченцето. Той изпада в депресия и се самоубива през 1994 г., като се трови с въглероден моноксид в колата си.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
между другото много *** незнаят цялата история и "медиите" скриват истината, че семейството е било почти 2 години на лагер в Турция, но бащата искал да си прави нови зъби или нещо такова и решили да тръгнат към богатите страни. Това вече не е бягане от война, а отиване към парите за да си задоволяваш "нуждите".
49
0
 
3
 
! Отговори
ъ преди 8 години
защо не плачете за децата но българия !!
48
0
 
2
 
! Отговори
ззззззззь..,. преди 8 години
Защо пишете глупост а не приканите всички милярдери и ултра богати да нахранят и защитят децата.Или те печелят от тяхното нещастие. Порно.проституция.наркотици.труд.Да се пържат в АДА барабар с парите Трябва да се премахнат парите за храна А само размяна на продукти.Даваш хляб взимаш месо.зарзават.Така всеки да произвежда храна
47
0
 
5
 
! Отговори
Lora преди 8 години
Нито едно дете не трябва да страда, независимо от произхода, религията, расата и цвета на кожата си. За да бъде по-добър светът, на децата трябва да се осигури спокойно и щастливо детство. Щастливите деца стават добри хора. Не може най-слабите и невинни същества да са жертвата на безумието на възрастните.
46
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уважаеми сънародници! Всичките правите една и съща грешка! "Тръгнал с жена си, с детето си..." и т.н. Не съдете по себе си! Тръгнал(или изпратил) ЕДНА ОТ жените си, с едно или две от децата си! И те се удавили. На някои им беше чудно, че оцелелият баща не бил много кахърен. И вие, ако имате 6 овце и се удави най-шугавата, заедно с едно агне, сигурно няма много да жалите, като имате още 5 и 14 агнета. Тези хора не са като нас! Отношението им към живота на жените и децата не е като нашето!Лъжат ни
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато чета за тези снимки се сещам за снимките на в гетата където живеят по същия начин като в бомбандирани градове.
44
2
 
3
 
! Отговори
Kelchev преди 8 години
До АниТе търсят спасение и без война,да не говорим,ако я има.
43
7
 
7
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Гласувам за АТАКА, но изпитвам мъка за смъртта на това невинно дете! Да не дава Господ в България да стане война и нашите деца да търсят спасение в други страни! Покланям се пред телцето на това малко невинно детенце! Да почива в мир!
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
oniq sas zlatnite ferarita deto cql den si 4eshat ta6acite nito edin bejanec ne sa prieli te gi sponsorirat tiq pustini negri da vi pikaq na religiqta i na proroka
41
0
 
3
 
! Отговори
Kelchev преди 8 години
До АТАКИСТточно в десятката
40
10
 
19
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Състрадание не изпитвам. Това дете е направено преди 3 години, по време на война. Аз в мирно време не мога да си позволя едно дете. Бащата е плувал към брега да си спаси живота и е зарязал семейството. Нямам капка съчувствие към тези същества. Който ги харесва да им дава убежище.
39
9
 
26
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Цял ден ли ще трябва да я държите тази новина като главна, за да изпитваме по заповед на Вашингтон състрадание и вина към тези удавени деца? Този Вашингтон, който запали тази война??? Какво безгранично, зловещо, ибрикчийско поведение от ваша страна, екипа на сайта!
38
2
 
6
 
! Отговори
РС преди 8 години
Плача за това дете за горкия му баща и майка му и другите загинали. Огромна трагедия, боже в какъв свят живеем. Обикновените хора винаги плащат най-високата цена. Истинските виновници също ще си платят скъпо и прескъпо, ще ги боли много парите и властта не са всичко и няма да им помогнат, живота им ще бъде АД.
37
5
 
7
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
До F23Говори за себе си. И защо си мислиш. че щом някой не мисли като теб значи е нискоинтелигентен и необразован. Може пък ти да си прекалено ***, за да го осъзнаеш?
36
14
 
8
 
! Отговори
F23 преди 8 години
Става въпрос за снимки и образи, които стават символи. Но разбира се, на нискоинтелигентните и необразованите няма смисъл да им се обяснява. Те черпят енергия единствено от злобата си и се надъхват от миналото и от расизма. Защо ли тези индивиди са съсредоточени у нас? И все пак ви пожелавам, ако нещо такова се случи у нас, да успеете да избягате и да оцелеете. Убедена съм, че няма българин, който би се сражавал за Родината си.
35
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Раждаемостта се измерва със средния брой деца на глава жена.Не е екологично и демографски изгодно за човечеството да се раждат повече от 2 деца от една жена.Единствената нация ,която контролира раждаемостта е китайската и създава качествен човешки материал.Sorry,но всичко останало е примитивизъм и емоционален шантаж.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DO 53 Da TRQBVA DA UVAJAVASH vseki predshestvenik a ne da vtulpqvash daje na nevinnite deca che turcite sa varvari koeto pravite vie,minaha nad 130 god oshte revete a nevijdate angli4anite i ispancite kvo sa praveli s korennoto naselenie zatova stiga omraza stiga rasistka propaganda BULGARIA e kolkoto vasha i tolkova moya skupa rodina
33
0
 
10
 
! Отговори
до бай уй преди 8 години
Да, не са приятни, но никога не е хубаво да загине дете...Каквото и да е то. ДЕТЕ Е!
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пропагандата на всяка война са децата,англосаксонците,юдеите знаят слабите места на човека и им подхвърлят снимки които ще ги разчувстват и така ще постигнат целите си по лесно.Това е война и аз не съм състрадателен към никой който се натрапва в моята родина
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Детско състрадание да но това не означава ,че харесвам и съжалявам тези натрапници,престанете да използвате деца във скапаната пропаганда.Заради дозина одавени деца АЗ НЯМА ДА ПРОДАМ МОЯТА МИЛА БЪЛГАРИЯ.Не България ги качи на лодки,не България ги избива.Аз съм състрадателен към българските деца,аз също мога да бъда коварен и да отчитам детската смъртност на бежанците като СТАТИСТИКА.НЕ БЪДЕТЕ *** БУДАЛКАТ ВИ