Бъдещето на Германия - не толкова бяла и християнска

Защо приема бежанците с отворени обятия?
10 сеп 2015 21:35,
412
Бъдещето на Германия - не толкова бяла и християнска
Снимка: Twitter, fcstpauli

Европа вижда криза в наплива от бежанци от Сирия и други горещи точки. Германия обаче – икономическият стожер на региона, вижда златна възможност.

Населението на Германия бързо застарява и е демографска бомба със закъснител. Стотици училища вече затварят врати, а някои квартали, особено в източната част на страната, се превръщат в призрачни градове. И германците се питат ''Кой ще прави утре Мерцедеси и Фолксвагени?''.

Затова германците се стичат по гари, за да помагат на бежанци, а по мачове измежду транспарантите на любимите отбори се виждат и надписи ''Бежанци, добре дошли сте!''.

Германия предлага едни от най-благоприятните условия за убежище и се превръща в цел номер 1 за бежанците. Само тази година се очакват над 800 000 молби за убежище. Канцлерът Ангела Меркел подготвя обществеността за период на трансформации, които могат да променят дефиницията ''германец''.

Адаптация - и за тях, и за нас

В същото време някои от лидерите в Европа притеснено питат как ли ще се промени националната идентичност от прилива на бежанци, основно мюсюлмани. Меркел обаче е категорична в мнението си, че Германия трябва да възприеме нова визия за страната, която може би в бъдеще няма да е толкова християнска и толкова бяла, пише Вашингтон Пост.

''Те ще се нуждаят от помощ, за да научат немски и трябва бързо да си намерят работа. Много от тях ще станат нови граждани на нашата страна.'', коментира Меркел пред Бундестага. И после допълни ''Ако го направим добре, това ще донесе повече възможности, отколкото рискове.''

Тя не е единственият прагматик. Лидери на големи компании приветстват наплива от хора в работоспособна възраст. Някои университети в Германия отварят вратите си и предлагат на бежанците да посещават някои курсове безплатно. Правителството организира курсове по немски за деца и възрастни.

Германия постила килимчето за добре дошли за бежанците. Бизнесът – от ресторанти до водопроводчици – се мъчат да намерят работници.

И тук идват на помощ сирийците. Онова, което отначало бе погледнато като криза, внезапно се превръща в златна мина за Германия. Много от идващите от Сирия са доктори, инженери и архитекти.

Това е нашият шанс

Без съмнение, в момента търсещите убежище представляват огромно финансово бреме. Но в дългосрочен план, експертите предвиждат, че много от тях ще изградят своя живот в Германия. В страна, където се очаква населението да се свие с 13,2 милиона души до 2060, новодошлите са  в състояние да обърнат статистиката.

Или поне така смята Оливър Джънк, кмет на Гослар с население от 50 000 души в централна Германия. От 2002 насам в градът три училища са затворени и все повече къщи опустяват. Но в последните две години Гослар е приел над 300 бежанци, за които са създадени всякакви възможности. Дори властите свързват работодателите в областта с работоспособните сирийци.

Всъщност, Гослар, както и хиляди други малки немски градчета, искат да привлекат младите да останат там. Защото веднъж получили убежище, бежанците вече имат право на свободно придвижване из страната и градове като Хамбург и Кьолн се оказват по-привлекателни за тях.

Хасан Набхеа е на 28 и е бил студент по медицина в Дамаск. Вече година и половина е в Гослар, но планира през октомври да се премести в Бон и да се запише в университета. ''Тук ми харесва, но едва ли ще се върна, след като приключи курса ми по немски.'', смята той.

Новата обетована земя

Заедно с хилядите сирийци, към Германия се стичат и афганистанци, пакистанци, хора от Северна Африка, както и хора от Източна и Южна Европа. Една от най-проспериращите нации в цял свят вече е цел номер 2 за миграция, веднага след САЩ. Независимо откъде идват хората обаче оптимистично смятат, че ще намерят работа в Германия.

Осама Сюлейман смята, че бъдещето му тук е светло. ''Тук има всякакви удобства и те ни приветстват, надявам се да мога да продължа да уча.'', казва той. ''Не можем да отидем навсякъде. Разбирам защо някои държави се страхуват от нас – смятат, че сме лоши мюсюлмани, защото те виждат терористите по телевизията. Но веднъж като ни опознаят ще ни харесат!''.

Много смятат, че ще успеят. Асиф от Сирия се надява, че ще работи за Самсунг. Али пък си мечтае някой ден да е служител на BMW или Mercedes.

Така се ражда новата утопия – германската мечта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
3
 
7
 
! Отговори
Бънди преди 8 години
Виждате ли разликата? Меркел казва "Елате, ние ще ви намерим работа, защото застаряаме. Ние ще ви направим германски граждани, защото имаме демографска криза". А Путин казва "Не идвайте, ние ще накараме руснаците да раждат повече деца. Русия трябва сама да се справи с демографската криза." Ако имате малко мозък в главата ще проумеете, но се съмнява. Човек вече трудно ижда, защото очите му са пълни с помия, идваща от всички медии.
177
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато една развита нация разчита на гастербайтери, то краха и е близо. То и сега турци (но обучавани с години) правят мерцедесите и WV груп "съоръженията".Обаче все повече се предпочита, направеното от трудолюбиви и скромни корейци. Германеца загуби ценните си качества (замързя го),разчитайки на други,а те са отломки от азиатски нации или прикрити терористи. На един казан манджа е необходимо лъжичка лай...о, за да я изхвърлиш. "2025 година в Европа ще цари МЪЛЧАНИЕ"Ванга
176
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2050-та година. Двама полицаи спират автомобил на немски аутобан за проверка. Единият полицай проверява документите и вика на другият : " Абе, Ахмет , виж каква интересна фамилия има този - Мюлер!"
175
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германците такъв си го сложиха, че не е истина! Точно с *** решили да си попълват застаряващоо население! Скоро ще им се реве, но ще е късно - ще надяват шалварите, а немският няма да е вече официален език! Може бежанците да се смилят над малкото останали немци и да им пуснат новини на немски език за половин час на ден :))))))))))))))))))))
174
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли още от вас желаещи да ходят да бачкат в Германия? Има лиииии???
173
0
 
11
 
! Отговори
прост гъбар преди 8 години
Направи добро ,да видиш зло.Дано да доживеем и да видим как прагматичните германци ще си решат проблема с демографията.Просто ще се обезличат още повече с това преселение,дано да не сме скиптица ама то се вижда с просто око.
172
0
 
13
 
! Отговори
Солера Пипкова преди 8 години
Хитлер е едно,Меркел друго .Доброволно ги настани на своя територия и мърдане няма,Германия ще е само името и до известно време,после не се знае как ще се казва.
171
1
 
31
 
! Отговори
Рая преди 8 години
Докато влезем в Шенген то условия ,то спънки ,а какво стана сега емигрантите нито шенген им трябва нищо,минават като товарен влак през всички държави и никой не им пречи.Това е дискриминация,за европейци неможе но за африканци и азиадци може .Без да са в съюза ще се оправят а ние все правилата спазваме и затова и тези минаха през нас като фортуна.Няма справедливост на този свят,кое е ценност и кое не вече се разми тотално
170
0
 
6
 
! Отговори
do 278 преди 8 години
Ще се сетят и другите що е Европа, но ще са минали години..
169
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото източно европейците са европейци бре Носят бял ген, не африкански. Защото и евреите и арабите (и много от гълците де) са братовчеди с произход северна африка, разбира се оригиналните. Хазарските пък са от Кавказ и леко нещо и наши братовчеди. Проблема е чи белия човек е най-образоват, търсещ и треден за контрол. Тоест - пречи на някого да печели.
168
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То на света не му остама много. Когато стане единна религия с бог Мамон и ще приключи всичко. То е написано.
167
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дотук добре. Само не разбрах защо тъпия Евро съюз са толкова отворени към мюсюлманите, а към Източна Европа водиха толкова години дискриминационна политика?? А сега дават мило и драго за всякакви ислямисти и джихадисти?? Пикайя ви на Европейския съюз и европейските ценности и нужди. Нито искам да съм европейски гражданин, нито искам да имам нещо общо с тази еврейска и продажническа групировка!
166
2
 
26
 
! Отговори
321 преди 8 години
Едно време османците какви ли не зверства са вършили за да ислямизират цели народи, а сега арабелите вършат това със западна Европа с особена лекота, дори им се плаща
165
13
 
2
 
! Отговори
Левски преди 8 години
До Манолскикато казваш източноевропейци в това число се включват и българите, а да смяташ българите за по-добре от анадолците е направо смешно.
164
24
 
3
 
! Отговори
555 преди 8 години
До вънЕС не е християнски съюз драги, а икономически. А Германия ще се развива и ще става все по-богата защото имат правилно мислене и не са задръстени като българите в булгария.
163
1
 
15
 
! Отговори
Бонго преди 8 години
Тази година 800 х. , догодина 2-3 млн. и след 20-тина години са станали 10 млн. При повече мигранти за две поколения мюсюлманите ще са половин Германия. После партийно и управление. Смяна на законодателството и честито - Ислямска република Германия. Знаете ли, че в Юар при търсене но работа с рриоритет са челнокожи жена, мъж, после цветнокожите жена, мъж и накрая бели - жена и съответно мъж. Ако искаш живей, ако искаш емигрирай. Там белите са около 2 проц.Въпроса е кой има интерес от това.
162
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците прости ми народе затова са богати,защото приемат всякакви от всякаде.Това е доказано и работещо ,прости ми народе.Само едно трябва да се знае за този подход,държавите трябва да са големи.
161
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лека и пръст на Германия?? Брато, ти наясно ли си че Германия и Франция издържат целия Евро съюз?? Оставете тая еврейска пропаганда, която ги залива. Борбата за немския ум е безмилостна, защото от него зависи всичко! Вижте обаче какво става в техните форуми, хората изобщо не са толкова наивни каквито ги изкарват. Ще дойде времето когато пак ще ни спасяват ***, а такива национални предатели като Меркел ще бъдат навряни в *** ***!
160
3
 
16
 
! Отговори
дали вали преди 8 години
На по-малката баварска партия в коалицията (CSU) вече започнаха да не и издържат нервите от глупостите на Меркел, но е малко късно. И за Русия ще се сетят лицемерите но ***-а-а-лко ще е късно.
159
2
 
4
 
! Отговори
аналнологичен слючаи преди 8 години
Пука им на 30-тината германски олигарси и техната камериерка мерхел, ква ще е германия( те и така не живеят там). нали тези араби ще бачкат почти даром а не като източно германците да искат нормални заплати, ще си купуват ладите на путин а той ще продава гъзтъ иефтино.