Да си гледаме интереса при разпределението на мигрантите

Само една трета от тях са реални бежанци, смята експерт
15 сеп 2015 11:10, Надежда Бочева
11
Да си гледаме интереса при разпределението на мигрантите
Снимка: Архив Reuters

В крайна сметка ще се стигне до квотно разпределение на бежанците в Европа, въпросът е да извлечем някаква полза и да гледаме интересите на България. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air експертът по сигурността Николай Радулов по повод вчерашния Съвет по вътрешни работи в Брюксел.

Вътрешните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) окончателно одобриха вчера преместването на 40 хил. мигранти от Италия и Гърция през следващите две години.

Радулов заяви, че само една трета от мигрантите са семейства с деца, останалите 70% са млади мъже, които биха могли да се реализират например в Турция, където животът им не е застрашен.

Експертът каза още, че хилядите, пристигащи с лодки в Гърция, няма как да бъдат върнати. От тях обаче само една трета отговарят на условията за бежански статут, а останалите са се присламчили и сред тях има включително криминални престъпници и наркотрафиканти.

Проблемът е, че тези хора пътуват без документи. По този начин се създава огромна маса хора, които подлежат на проверка. При съвместния път те научават подробности за живота в Сирия и така се представят за сирийци, допълни той.

Още по темата

Друг въпрос е колко от задържаните каналджии и нелегално пребиваващи след това са пуснати. Ние сме една от най-корумпираните страни, очевидно е, че има сериозен проблем, допълни Радулов. Той даде за пример помощ от 138 млн. евро, отпуснати на България през 2011 г., заради очакваната бежанска вълна, като по думите му и до  днес не е  ясно къде са отишли тези пари. Установено било единствено, че в едно от местата за прием на бежанци е направен ремонт за 60 хил. евро.

Специалистът се застъпи за издигнатата ограда на границата с Турция и живата охрана. Освен това според него без жива сила оградата ще бъде окрадена и предадена за скрап. Това е модерно съоръжение – комбинира се със видеонаблюдение и постове, които бързо да реагират, обясни той.

Експертът коментира още, че преди години са съкратени над 1000 души от Гранична полиция. Сега по думите му е предвидено да бъдат назначени 200 души, но това ще отнеме 5 – 6 месеца.
„Разполагането на армейски части е подходящият начин да запълним тази дупка“, каза  Радулов. Той се аргументира, че командированите полицаи от вътрешността на страната са предпоставка там пък да се засили вътрешната престъпност.

Радулов не се съгласи с коментарите в медиите за сриването на Шенгенската система. Той посочи, че в България са открити около 700 лица, регистрирани в шенгенската информационна система като нежелани за ЕС. Затова според него, ако влезем в Шенген, ще се увеличи контролът по ГКПП-тата.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
10
 
! Отговори
гост преди 8 години
"138 милиона евро, които не се знаят къде са отишли"!!! А защо никой не ги търси, никой не отговаря, да не би всички да са измрели??!! По тази логика и новите милиони ще потънат и после бежанците на наш гръб! Като гледам Бъчварова как козирува се чудя слепи ли са, нагли ли са? Погледнете държавите с достойнство - Чехия, Унгария, Полша, Румъния, срам ме е от вас!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние нямаме интереси, ние имаме само американски "приятели".
4
0
 
5
 
! Отговори
онз преди 8 години
големия проблем е че не сме в състояние да им предоставиме работни места - черен труд за необразованите и по специалността на хората дето са се учили. тогава ситото много лесно ще покаже скритите лимонки и авантаджиите .
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аннаааааа....... С тези чуждоземски физиономии как ще се интергираш? Все едно аз да отида да се интегрирам при ескимосите...
2
1
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
На кои му пука какво мисли народа
1
0
 
18
 
! Отговори
pitaibgnarod преди 8 години
pravete barzo referendum - pitaite interesa na bg narod "da priemem li bejanci ot voinata v siria"- ne ili ohi?