Турция връща бежанците, искащи да стигнат в България

Управата на Истанбул съобщи, че това ще стане до 3 дни
Обновена: 16 сеп 2015 21:01 | 16 сеп 2015 16:42, Елка Василева
32
Турция връща бежанците, искащи да стигнат в България
Снимка: Reuters

От областната управа на Истанбул съобщиха, че до 3 дни ще върнат сирийските бежанци, които се опитват да се придвижат от Истанбул към границата за Гърция или България, предаде БНР.

Втори ден близо 2 хиляди мигранти, главно от Сирия и Ирак, са окупирали истанбулската автогара. Полицията не пуска пътническите автобуси за Одрин.

От време на време сред бежанците се издигат гласове на протести и недоволство. Подсказано бе, че ако бежанците не се подчинят, ще бъдат върнати обратно, ако се наложи със сила. Но първо ще се опитат да ги склонят.  Съобщава се, че около 500 души от Истанбул доброволно са склонили да се завърнат в лагерите.

Още по темата

Части от силите за борба срещу безредиците и бронирани коли със сълзотворен газ и водни оръдия са разположени на автогарата и в околните квартали, в готовност да се намесят, ако се наложи.

Одринските власти също се подготвят в разстояние на 3 дни да върнат обратно стотиците мигранти, които се намират в града. Други са разпънали палатки край европейската магистрала, която води към Капъкуле, но полицията не разрешава да продължат. Групи бежанци продължават да вървят пеш по пътя към Одрин.

Валията Дурсун Али Шахин заяви, че е сформиран съвещателен орган за обсъждане на мерките, които ще бъдат предприети за връщането на бежанците, с участието на отговорни представители от Анкара и Истанбул.

Един от тях, който пожела анонимност, заяви, че в никакъв случай турските власти няма да разрешат на мигрантите да преминат през западните граници към Европа. Трябва да ги спрем, защото Европа затвори границите и ако ги пуснем, ще бъдат подложени на още по-големи опасности. В лагерите ще бъдат по-добре защитени, заяви той.

Жители на Одрин раздават вода и храна на бежанците. Те обаче са категорични, че искат да заминат за Европа и няма да се откажат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: бежанциТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очевидно те не бягат от война, защото в Турция вече са получили закрила. Очевидно те искат да получават евро помощи и да сринат социалната система на Европа. Но толерастите от ЕС получават заповеди от друго място. Един ден ще съжаляват. И този ден изобщо не е далеч
21
3
 
1
 
! Отговори
Проста сметка преди 8 години
До 1Колкото и адекватно да реагират "повечето държави около България" на бежанската вълна, през тези от тях, които са ѝ що-годе удобни, тя е далеч по-голяма отколкото България. Така е в Гърция, Македония, Сърбия - и оттам в несъседната ни Унгария. По-слаба е в Румъния, но нея я пазим ние.Та щом в граничещата с Турция, намираща се най-пряко на пътя на имигрантите, със сухоземна граница България потокът е около 10 пъти по-слаб, значи мерките, които сме взели ние, са далеч по-адекватни.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви бежанци са тези от снимката. Здрави прави мъже, защо не хванат оръжието в собствените си страни и да се борят за свободата си.Тези не са БЕЖЕНЦИ.Другото е ясно.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се разберем с турците и да спрем потока към нас.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ,Бъчварова не спи ! Чака инструкции от Бойко ,а той се чуди как да предугади следващия ход на Меркел.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
be za6to samo mladi myje vijdam - ohraneni i s iphoni. kyde sa starite hora i jenite
16
7
 
7
 
! Отговори
Природата в действие преди 8 години
България е много слаба и бедна страна!!Няма управляващи,няма армия,полиция,никой не спазва закони и правила.Тази територия е бита карта.За това над 2 млн.български граждани напуснаха потъващия кораб.Природата си знае работата.
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ako ne sa siriizi afrikanzi sche sa horata idwat zaradi sozialite i da idwat i da ni idwat wse mi e edno zionistite ot USA koeto e prigotwenno za tiah za bejanzite na men niama da go dadat sche go dadat na drugi bejanzi ili romi turzi ili zaslujeli predateli zatowa ci neka si idwat horata
14
4
 
24
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Вижте как турците се оправят с няколко милиона бежанци, вижте как унгарците си имат Орбан да действа твърдо и решително, а ние си имаме Тиква и Чехълче дето чакат на големите началници.
13
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На сръбско-унгарската унгарците са пуснали водни оръдия и газ срещу агресивни бежанци, въоръжени с тояги и тръби, които са атакували граничните служители, току-що видях в друг сайт. Хич не им пука на унгарците от Големите началници. Браво на Орбан!
12
6
 
42
 
! Отговори
1 преди 8 години
Защо повечето държави около България реагират адекватно на бежанската вълна, само ние се правим на много добри. Нямам нищо против бежанците. Имам против религията и настроенията (свързани с насилие) които носят. Смятам ги за заплаха за националната сигурност на България.
11
4
 
22
 
! Отговори
тТт преди 8 години
Джихади Джон го светнаха руснаците още на следващия ден, когато излезе клипчето със детето, където застреля 2-мата руснаци от упор. Замисили се що не се е показал вече в ново клипче вече близо година. Другото е интерпретации и сензации на г-да журналята.
10
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затвор и депортация за незаконно преминаващите чужденци. Подходът на Орбан е правилният. Време е да докажете, че милеете за България, уважаеми политици.
9
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако мислите, че на някой от Европа му пука за България - жестоко се заблуждавате. Трябва нашите управляващи сами да вземат мерки, както го направиха Унгария и Чехия. Ако още се ослушват и чакат сигнал от Брюксел, не ми се мисли какво ще стане до няколко месеца.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа не ги иска, ама те - пак тука.
7
2
 
15
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Джихади Джон вече е в Лондон и както обеща, ще продължи да реже глави там. Западноевропейските и американските политически *** позволиха това.
6
2
 
22
 
! Отговори
Благой преди 8 години
Да ги товарят на кораб,и в САЩ!
5
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За кое да сме благодарни на Турция бе, че умишлено пуснаха над милион друговерци ли?Да сме благодарни на Обонго,че звънна на Ердоган и му нареди да си ги държи там. И както това се случва, а можеше да го направят още от самото начало, но не искаха
4
4
 
46
 
! Отговори
Гочо преди 8 години
Поне веднаж да сме благодарни на Турция,че пазейки своя интерес,помага и на нас.Защото ние сме тотално изоставени от нашите управляващи.
3
3
 
65
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Престанете да ги наричате "бежанци". Това са основно икономически емигранти и джихадисти.