Главорезът Омар Ал Шишани обучен на "занаята" от САЩ

Вторият по значимост командир в ИД е от чеченско-грузински произход
20 сеп 2015 14:55,
334
Главорезът Омар Ал Шишани обучен на "занаята" от САЩ
Омар Ал Шишани. Кадър: YouTube

Вторият по значимост командир в редиците на "Ислямска държава" Омар Ал Шишани е бил обучаван от американски командоси, твърди американското издание "Бизнес инсайдър".

През 90-те години той участва в руско-чеченските войни, а след това и като редовен войник в грузинската армия. В продължение на четири години - от 2006 до 2010 г., военната част, в която е бил причислен  Ал Шишани, минава на специално военно обучение при американски специални части, споделили достоверни източници пред изданието.

"Той беше съвършен войник за своята възраст и всеки знаеше, че той е звезда. Ние бяхме много добре обучени от американските военни части и там той беше ученика за пример", коментира американски бивш военен, който се е сражавал рамо до рамо с Ал Шишани в грузинската армия.

"Много добре го обучихме, и по този въпрос имахме пълната подкрепа от Америка. Всъщност единствената причина да не се сражава в Ирак на страната на американците е, защото ни беше необходим в Грузия", казва официален грузински представител от министерство на отбраната.

По-късно Ал Шишани изпада в немилост, задържан е и престоява 15 месеца в затвора в Грузия за незаконно притежание на оръжие. През 2012 г., след излежаване на присъдата, напуска Грузия и през Турция се отправя към Сирия.

29-годишният мъж е от чеченско-грузински произход. Истинското му име е Таркан Батирашвили и е един от най-разпознаваемите членове на "Ислямска държава".

Той е най-известният военен командир на екстремистката групировка и се нарежда под №2 две в йерархията на организацията, веднага след халифа Абу Бакр ал Багдади.

Ал Шишани ръководи успешни военни операции за екстремистите в цяла Сирия, също както и част от акциите в западната част на Ирак.

Меиждувременно днес стана ясно, че 75 сирийски бунтовници, обучени в Турция от САЩ и съюзниците им да се бият с групировката "Ислямска държава", са влезли в Сирия.

Ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) Рами Абдул Рахман посочи, че бунтовниците са преминали от Турция в Сирия с 12 превозни средства, оборудвани с картечници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
2
 
! Отговори
браво,признахте преди 8 години
А няма ли да ви дърпат ушите за това признание вашите господари от най-богатата и най-грабителската страна,чиито кукли на конци се явявате вие.не е ли по-добре да викате-РБ-САЩ-СЛАВА,както вашите номенклатурни родители викаха-кпсс-бкп-слава?
169
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тоя разбрахме. Я всезнаещите *** да обяснят руските инструктори кого обучават в Сирия - може би западните туристи :)))Или сирийската армия, която в свободното си време се занимава с бомбардировки на мирното население?Путин акбар!
168
4
 
24
 
! Отговори
до 257 преди 8 години
Ех този Путин,то много лош бе обучава ислямисти,прави войни,праща войски с целия свят.И все ПУТИН ВИ Е ВИНОВЕН НА ВАС ОБЛЪЧЕНИТЕ.Толкова сте зле,че повече от това не може да бъде.И като ги пишете тия глупости наистина ли вярвате,че някой ще ви се върже на простотиите.Показвате на хората какво не трябва да говорят,за да не стават смешни.Днес в Дрезден германците скандирали:Путин в Берлин,Меркел в Сибир!!!!!
167
4
 
28
 
! Отговори
Точно тоя преди 8 години
Точно тия, дето САЩ ги обучава срещу Русия, после правят атентатите срещу самите тях. САЩ са новите *** на света.
166
4
 
24
 
! Отговори
Още 75 преди 8 години
Още 75 нови членове на ИД обучени от САЩ влязоха днес в Сирия.
165
7
 
22
 
! Отговори
до 262 преди 8 години
Повече прилича на един дърт *** от близкото минало, Сугарев.
164
0
 
4
 
! Отговори
ставри преди 8 години
До Анонимен257Не добре когато се обърка действителноста със въображението.
163
2
 
6
 
! Отговори
Пена от Трънско преди 8 години
До анонимен *** с номер 267Бате ти си пр*ст, по пр*ст, най пр*ст! Контентата тук е че Сирия ще стане територия с руски бази а *** от там се разпраща в САЩ и ЕС
162
4
 
13
 
! Отговори
драго преди 8 години
Добре написано, само малко накрая не се разбира . Нали бунтовници и ИД са едно как ще се бият със себеси
161
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
явно обонго доста е омръзнал на американците. скоро ще си признаят и за всички арабски пролети и демокрации..
160
17
 
7
 
! Отговори
и още преди 8 години
2500 руски граждани се бият за ИДИЛ , според официални руски източнициТях кой ги е обучил?
159
28
 
7
 
! Отговори
само че преди 8 години
Чеченците са граждани на рашата, демек на цар ***...кво ЦРУ , кви 5 леа
158
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
USA - IMPERIQTA NA ZLOТО!
157
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този първо ще го обръсна с ножа и после , ако не съм го заклал ще го пердаша иЗоЗад....кът магаричка ;) Чакам го !! Да си приготви балсам за сърцето,мехлем за душата ;))Да не му драска !!
156
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До морски От Грузия . Баща грузинец -православен ,майка -чеченка . А от 75 преминали в Сирия ,една част избити веднага (някои са знаели къде ще минат ) други пленени и преминали към ИД и останали само двама верни на обета си против ИД ( и голям провал ,по думи на сенатор Дж. МакКейн пред комисия и похарчени 500 милиона долара за обучение )
155
2
 
23
 
! Отговори
без война преди 8 години
Сащ и ИД са съюзници срещу правителството на Асад.
154
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 257Ак-кую ще бъде построена от "Росатомстрой" или как там се казваше, с руски реактори - най-добрите в света. За тази фирма нашият главанак от Банкя каза, че "Някаква си руска фирма си прави трънски сметки у нас. Дано Путин не знае!". Защото като се срещнели, Путин щял да се изприщи! А "някаквата руска фирма" в момента строи най-много ядрени централи в света. За човек с такава простотия, който освен за магистрали, за нищо не може да се сети и банкянската пълначна на минерална вода е
153
1
 
11
 
! Отговори
777 преди 8 години
абе къде отиде това ,, гюбре,, *** ***.
152
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чеченските опозиционери на Кадиров,предложили на Ердоган да избият руснаците в Сирия,става напечено
151
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много *** в тва днес - много трията си казал някоя истина против боратино от банкя и веднага гумата - айде стига