Ядреният червен бутон – съществува ли той?

Световните лидери имат огромна власт, но не и чрез едно копче
4 окт 2015 21:05,
27
Ядреният червен бутон – съществува ли той?
Снимка: Архив, Reuters

Наскоро избраният нов лидер на лейбъристите обяви, че не би натиснал червения бутон за ядрена атака при никакви обстоятелства. За Джереми Корбин подобен ход не е релевантен при какъвто и да е сценарий. Но дали наистина съществува това прословуто копче, което ще отприщи ядрена атака?

Обама, Путин, Оланд, Камерън или други лидери, седящи в тъмна стая пред един единствен червен бутон, готови да дадат ход на масирано ракетно нападение... Драматична картина, обрисувана често в трилър романите и кино продукциите.

Но истината е, че Корбин няма от какво да се притеснява, в случай че стане премиер на Великобритания, защото такъв бутон просто не съществува, пише БиБиСи.

Факт е, че крайното решение за пускане в действие на ядрения арсенал се взима от премиера (или негов заместник, ако е извън страната). Но заповедта трябва да мине през редица процедури преди да бъде изпълнена.

При решение от Даунинг Стрийт 10 машина, разположена на тайна локация в база на военното министерство, печата код. Той трябва да съвпадне с кода, който се пази в сейф на борда на ядрена подводница.

Двама офицери, които са подлагани на постоянни тестове за психическа стабилност, сядат в отделни кабини на подводницата и въвеждат двата кода едновременно – при съвпадение системата разрешава изстрелване.

Експерти посочват, че премиерът взима решението, но поне още няколко души участват в процеса, в това число правосъдният министър и висши военни командири.

Няколко дни след встъпването си в длъжност британският министър-председател пише писмо, което също се пази в сейфа на ядрената подводница. В това писмо премиерът посочва дали при негова/нейна смърт вследствие на ядрена атака, трябва да има ответен удар.

Изпълнението на евентуалната заповед трябва да се изпълни от командира на подводницата.

Според официални данни 9 страни разполагат с общо 16 300 ядрени глави. От съображения за сигурност процедурите за пускането им в действие са строга тайна.

Запознати твърдят, че по всяка вероятност има споразумение за обща процедура между част от страните, особено между съюзници като Великобритания, Съединените щати и Франция.

Бутонът, който предизвиква масово, почти апокалиптично разрушение, не съществува, но служи за красноречива метафора за времената, в които всичко може да се свърши моментално и с натискане на няколко клавиша.

Още в края на 19-ти век парижки вестник публикува шеговита история как изобретателят Томас Едисон унищожава цяла Англия, свързвайки няколко кабела и натискайки само един бутон.

През 80-те години на 20-ти век един телевизионен скеч е много популярен на Острова. Американският президент Роналд Рейгън има две копчета до леглото си. На едното пише “nurse” (в превод “медицинска сестра”), а на другото “nukes” (в превод “ядрени оръжия”). Държавният глава се пресяга да натисне първия бутон, но не разчита надписа добре и натиска втория, предизвиквайки ядрен Армагедон.

Но, разбира се, подобни грешки в реалността са невъзможни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Коро Моро преди 8 години
Защо искат тези хора да ни изтрепят по такъв начин? Цял живот работим, а те правят бомби... Защо ни бият с ядрени ракети по главите без да сме направили нищо? ние просто искаме да ядем, и да пием с приятелите си и жените, а те ни дебнат ни бомбардират... Изядоха ни парите!
14
2
 
0
 
! Отговори
УМЕСТЕН преди 8 години
До ник
13
6
 
10
 
! Отговори
Марсианецът преди 8 години
Уважаеми хора от планетата Земя,Преди 2300 години, нашите луди политици се сбиха и унищожиха планетата Марс!В ядрена война, и разбира се нямаше победители, а сега Марс е пустиня!Мислете и унищожете всички оръжия за масово поразяване, спасете прекрасната планета Земя!За тази цел вържете "лудите"!!!
12
10
 
2
 
! Отговори
ник преди 8 години
На края на четвъртия ред пише "релевантен". Какво значи това???
11
27
 
7
 
! Отговори
от Сащ преди 8 години
Едно нещо е 100% сигурно, че ядрения червен бутон съществува в червените картуни.
10
8
 
26
 
! Отговори
шопска мечта преди 8 години
(малко видоизменена)Я не сакам я да сум добре, сакам САЩ да са зле!
9
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен дето руснакът щял да затрива щатите.Защо пък непременно щатите трябва да затриват? не може ли Русия да бъде ядрено затрита от Китай, Индия или друга ядрена държава?
8
4
 
0
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Намеретеи си филма WarGames. :)Или един друг, който имаше римейк с Джорж Клуни около 2000 година. Хем го гледах не отдавна, но му забравих името.Те показват какво може да стане.
7
3
 
29
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 8 години
Щом в пиесата има пушка, тя рано или късно неминуемо гръмва! Така е и в реалния живот. Все ще се почне, че ще и свърши.
6
2
 
14
 
! Отговори
454354 преди 8 години
а аз искам на натисна"кафяфото копче " на Мишето е "червеното си бутонче"
5
4
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Анонимендо 3 Доста по-сложно е, но по принцип е така.И най-важното-тая система("Периметър" или "Мъртвешка ръка") отново работи!
4
3
 
15
 
! Отговори
аналитик преди 8 години
червеното копче е само метафора воините започват без обявяване дори и противниците не са известни в началото ако се активира геофизично оръжие ще бъде природно явление
3
2
 
29
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Дано да е така и никога да не се случва да се види това на практика .Лошото е когато правителството на една държава вярва в това ,че са изключителни и счита че света е длъжен да съобразява с непрекъснатите им стратегически интереси тогава пътя до червения бутон може да се окаже опасно лесен.
2
7
 
42
 
! Отговори
култово преди 8 години
Елцин сдава властта в Кремъл. В тържествена обстановка връчва на Путин "ядреното куфарче".Тръгва си, но по стълбите Путин го настига:- Борис Николаевич, вие майтап ли си правите с мен? Какво е това куфарче? Копчето за пускане на ракетите не работи!
1
6
 
26
 
! Отговори
Гледал Дискавъри преди 8 години
Копчето е на командният пулт.Под прозрачна вратичка.